Uczta Smaków – Kuchnie świata

Lecznicza nalewka Hipokratesa. Pij ją na zimno lub ciepło

Szukasz przepisu na rozgrzewający napój korzenny, który wzmocni odporność zimą? Świetnym wyborem będzie nalewka Hipokratesa, oprócz walorów smakowych, przypisuje się jej również sporo właściwości prozdrowotnych. Sprawdź, jakie działanie ma nalewka Hipokratesa oraz jak ją przygotować.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Przygotowywanie domowych nalewek znane było już w czasach starożytnych. Za prekursora w tej dziedzinie uważa się Hipokratesa, to właśnie on miał być odpowiedzialny za sporządzenie receptury na napój z procentami o właściwościach leczniczych. Okazuje się, że wystarczy jedynie kilka łatwo dostępnych składników, aby wyczarować ten aromatyczny trunek. W poniższym artykule odpowiemy na pytanie, co to jest nalewka Hipokratesa oraz jak przygotować ją w domu.

Sprawdź także: Mikstura na odchudzanie, przeziębienie i problemy z sercem. Ma tylko 3 składniki

Co to jest nalewka Hipokratesa?

Hipokrates, grecki lekarz i uczony, uznawany za „ojca” współczesnych nauk medycznych. To właśnie on zaczął stosować zasadę, używaną do tej pory przez dzisiejszych medyków, czyli „Po pierwsze nie szkodzić”. Co ciekawe, miał również stworzyć recepturę na napój alkoholowy o szerokich właściwościach leczniczych. Wzmianki o nalewce Hipokratesa pojawiły się już w V w. w książce kucharskiej stworzonej przez rzymskiego autora Apicjusza.

Nalewka Hipokratesa to połączenie czerwonego wytrawnego wina, miodu oraz kompozycji korzennych przypraw: cynamonu, goździków, kardamonu, gałki muszkatołowej oraz imbiru. Składniki te niewiele różnią się od klasycznego grzańca, jednego z ulubionych zimowych napojów.

Nalewka Hipokratesa – właściwości

Czy picie nalewki Hipokratesa jest zdrowe? Jak często bywa w przypadku napojów z dodatkiem alkoholu, odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna. Nalewka przygotowana jest na bazie wytrawnego, czerwonego wina, dlatego warto pamiętać, że nie wolno z nią przesadzać. Zbyt duża ilość alkoholu negatywnie oddziałuje na organizm i samopoczucie. Natomiast podawana w rozsądnych ilościach, może korzystnie wpływać na organizm.

Jakie właściwości lecznicze ma nalewka Hipokratesa? Czerwone wino zawiera sporo antyoksydantów, dzięki czemu ma właściwości przeciwutleniające.  Pomaga w walce z wolnymi rodnikami, działa przeciwstarzeniowo oraz antynowotworowo. Co więcej, obecne w nim polifenole działają przeciwzakrzepowo oraz wpływają na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu we krwi. Czerwone wino jest także źródłem substancji mineralnych, takich jak wapń, magnez i potas. Dodatkowo napój ten pity w niewielkich ilościach może chronić organizm przed wirusami, dzięki czemu przyczynia się do jego ochrony przed infekcjami.

Miód od dawna znany jest ze swoich bakteriobójczych właściwości. Chroni organizm przed przeziębieniem, pomaga obniżyć ciśnienie krwi, wzmacnia serce oraz przeciwdziała miażdżycy. Dobrze znane są również regenerujące właściwości miodu, dlatego polecany jest osobom chorującym na wrzody. Przyspiesza również gojenie się ran.

Cynamon ma właściwości antybakteryjne i rozgrzewające. Wspiera prawidłową pracę układu pokarmowego – przyspiesza trawienie, pomaga także w przypadku biegunek oraz wzdęć. Polecany jest także diabetykom, ponieważ reguluje prawidłowy poziom cukru we krwi.

Goździki mają właściwości antyoksydacyjne, pomagają w walce z wolnymi rodnikami, które są odpowiedzialne za rozwój wielu chorób, m.in. chronią organizm przed nowotworami. Co więcej, goździki wykazują właściwości przeciwzapalne, a także wspierają ochronę organizmu przed bakteriami i wirusami. Są także źródłem witamin A, C, E i K oraz substancji mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza czy cynku.

Kardamon znany jest nie tylko ze swojego niepowtarzalnego aromatu, ale i właściwości pozytywnie wpływających na układ pokarmowy oraz odpornościowy. Między innymi działa rozgrzewająco oraz wspiera leczenie dolegliwości związanych z układem oddechowym. Przyprawa ta polecana jest także osobom, które chcą schudnąć, pomaga również oczyścić organizm z toksyn. Co ciekawe, dawniej kardamon stosowany był w celu zwalczania nieświeżego oddechu.

Nalewka Hipokratesa – działanie

Ze względu na sporą ilość przypraw oraz miodu nalewka Hipokratesa będzie przede wszystkim świetnie działała na poprawę odporności organizmu. Rozgrzewa, ma właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe, świetnie wpłynie także na drogi oddechowe, dlatego może być pomocna, kiedy dopadnie cię infekcja. Kieliszek takiej nalewki będzie również wspierał prawidłową pracę układu pokarmowego. Pozytywnie wpłynie na trawienie, bo obfitym posiłku. Oczywiście należy pamiętać, że nalewka Hipokratesa nie może być łączona z lekarstwami.

Nalewka Hipokratesa – przepis

Jak przygotować nalewkę Hipokratesa? Przepis na ten napój jest niezwykle prosty, będziesz potrzebować: 700 ml czerwonego, wytrawnego wina, 100 ml prawdziwego miodu, laskę cynamonu (ok. 20 g), 10 goździków, 10 ziaren kardamonu, jedną czwartą gałki muszkatołowej, kawałek świeżego korzenia imbiru (ok. 60 g).

Do garnka wlej wino, a następnie wrzuć wszystkie przyprawy. Mieszankę zagotuj, zdejmij tuż przed tym, kiedy zacznie wrzeć. Gdy przestygnie, wlej miód i dokładnie wymieszaj. Całość przelej do słoika, zakręć go i odstaw na 24 godzimy. Następnego dnia przecedź nalewkę przez gazę i wlej do butelek.  

Jak pić nalewkę Hipokratesa?

Nalewka Hipokratesa może być podawana zarówno na zimno, jak i na ciepło. Należy pić ją w niewielkich ilościach, kieliszek dziennie w zupełności wystarczy. Można serwować ją również wieczorem, wówczas ułatwi zasypianie. Kto nie powinien pić nalewki Hipokratesa? Napój ten nie nadaje się do spożywania przez dzieci, kobiety w ciąży, oraz te, które karmią piersią. Nie należy łączyć go również z lekami.  

Zobacz także:

Zalej wrzątkiem i wypij. Uspokoisz gazy, wzdęcia i poczujesz się lżej »

Napój, który skutecznie spala tłuszcz. Szybko pozbędziesz się boczków i wałeczków »

Dodaj do czerstwego pieczywa. Będzie smakować wybornie »

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Leczo z kiełbasą

Pierwszy raz jadłam je będąc na koloni na Węgrzech wiele lat temu, a później...

Odsłon: 64

60 min
1
30 min
10
Desery Pleśniak z jabłkami

Pleśniak (lub skubaniec) to pyszne ciasto bardzo bogate w różnego rodzaju kol...

Odsłon: 410

>60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Po co dodawać skorupki jaj do kawy? Wystarczy szczypta, by poczuć różnicę

Po co dodawać skorupki jaj do kawy? Okazuje się, że dzięki nim smak tego napoju staje się jeszcze lepszy. Zobacz, jak parzyć kawę z dodatkiem skoru...

2
Informacje Jak piec chleb na liściu?

Pieczenie chleba jest sztuką, której wiele osób uczy się przez długie lata swojego życia, ciągle udoskonalając przepis i starając się stworzyć jesz...

0
Informacje Jak zrobić zakwas na chleb?

Jaki jest najlepszy chleb? Miłośnicy tradycyjnej kuchni odpowiedzą z pewnością, że ten przygotowany na zakwasie. Jeśli zamierzasz upiec chleb w dom...

4
Informacje Maleńkie ziarenka wymiatają cholesterol z tętnic jak odkurzacz. Na co jeszcze pomaga olej z pestek porzeczki?

Specjaliści wskazują, że aż 21 mln Polaków ma podwyższony poziom cholesterolu. Brak badań lub chęci leczenia się doprowadzają do miażdżycy i stanów...

1