Olej lniany - czym jest i jak powstaje?
Olej lniany często nazywany jest również olejem lniany budwigowym. Powód? Jest to inspiracja od nazwiska niemieckiej uczonej, dr Budwig, która jest odpowiedzialna za postawienie tezy na temat niedoborów kwasów tłuszczowych omega-3. Za swoje osiągnięcia była kilkakrotnie nominowana do nagrody Nobla i nie bez powodu. Jaki to ma związek z olejem lnianym?
Dr Johanna Budwig zaobserwowała, że niedobór nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza omega-3, może przyczyniać się do rozwoju chorób cywilizacyjnych. Opracowała więc dedykowaną dietę, znaną jako dieta dr Budwig, która zyskała uznanie jako wsparcie w profilaktyce i terapii wielu schorzeń. Powód? Między innymi obniża poziom cholesterolu we krwi.

Musisz jednak wiedzieć, że aby olej lniany mógł być określany mianem “budwigowego”, musi spełniać dwa kluczowe warunki. Po pierwsze, powinien być tłoczony na zimno. Po drugie, nie może być poddawany rafinacji, czyli procesowi z użyciem wysokiej temperatury lub środków chemicznych, który obniża jego wartość odżywczą.
Olej lniany uzyskuje się w bardzo prosty sposób. W grę wchodzi tłoczenie nasion lnu, czyli rośliny o charakterystycznych niebieskich kwiatach, doskonale znanej z polskich pól. Zawiera on aż 54,956% kwasu alfa-linolenowego (ALA) i 15,559% kwasu linolowego (LA), które należą do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. To właśnie dzięki nim produkt może “pochwalić się” prozdrowotnymi właściwościami.
Choć w produkcji oleju lnianego wykorzystuje się nowoczesne urządzenia, sama technika tłoczenia pozostała niezmienna od tysięcy lat. Tłoczenie na zimno to najważniejszy etap produkcji, który pozwala zachować pełne właściwości nasion. Powinien on odbywać się w prasach ślimakowych w temperaturze nieprzekraczającej 40 st. C. Co więcej - absolutnie nie może być mowy o oczyszczaniu, filtrowaniu czy rafinacji oleju - w przeciwnym razie straci na prozdrowotnym potencjale.

Olej lniany - pij na zdrowie / materiały promocyjne
Właściwości oleju lnianego - pij go na zdrowie!
Olej lniany ma to do siebie, że jest skarbnicą właściwości prozdrowotnych i profilaktycznych. Dzięki temu stał się niezwykle pożądanym produktem na całym świecie. Warto docenić go przede wszystkim za działanie antyoksydacyjne. Chroni Twój organizm przed wirusami i bakteriami, a także spowalnia reakcje utleniania. Efekt? Mniej wolnych rodników, które są odpowiedzialne m.in. za powstawanie stanów zapalnych, rozwoju chorób cywilizacyjnych i nowotworowych, a także przyspieszenia procesów starzenia się.
Po olej lniany tłoczony na zimno sięgaj również z myślą o jego właściwościach przeciwzapalnych, a także regulujących profil lipidowy i przeciwdziałającymi dyslipidemii - niewłaściwemu poziomowi tłuszczów we krwi, w tym cholesterolu i trójglicerydów. Ponadto jest polecany osobom, które chorują na cukrzycę typu 2 - przyczynia się do obniżenia insulinooporności, a także glikemii.
Nie można zapominać też o jego właściwościach do obniżenia “złego cholesterolu” i wsparcia przebiegu leczenia chorób układu sercowo-naczyniowego. Regularne spożywanie oleju lnianego wzmacnia naczynia krwionośne, wspiera profilaktykę chorób układu krążenia, zapobiega rozwojowi miażdżycy i choroby wieńcowej.
Nie bez znaczenia pozostaje również to, że olej lniany pozwala przyspieszyć metabolizm. To więc bardzo prosty sposób na wsparcie procesów trawiennych i skuteczne oczyszczanie organizmu ze zbędnych produktów przemiany materii. Oprócz tego wspiera funkcjonowanie wątroby i pomaga w produkcji kwasów żółciowych. Olej lniany jest także nieocenionym wsparciem dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy.
Ze względu na wysoką zawartość kwasów omega-3 i omega-6, olej lniany wzmacnia układ nerwowy i wspiera pracę mózgu. Uczenie się, koncentracja czy zapamiętywanie będą Ci przychodzić z większą łatwością.
Olej lniany - jak wykorzystać go w kuchni?
Smak oleju z lnu jest wyjątkowy i zarazem szalenie uniwersalny. Jego neutralny, delikatnie orzechowy aromat sprawia, że może być świetnym dodatkiem do wielu dań. Pamiętaj jednak o żelaznej zasadzie - olej lniany powinien być spożywany wyłącznie na zimno i w surowej postaci. Nie nadaje się do smażenia, gotowania czy też podgrzewania. Powód? Wysoka temperatura pozbawia go cennych właściwości odżywczych.
Możesz jednak zaszaleć w kuchni! Olej lniany znakomicie komponuje się z sałatkami i surówkami. Wystarczy posiekać lub zetrzeć na tarce ulubione warzywa, polać je jedną lub dwiema łyżkami oleju i doprawić według uznania. Jego smak wzbogaci nie tylko kompozycje warzywne, ale również owocowe. Doskonale sprawdza się również jako baza do dressingów i sosów sałatkowych.
Twarożek z olejem lnianym to podstawowy element diety dr Budwig, ale z jego dobroczynnego wpływu na zdrowie może korzystać każdy. Przygotowanie go zajmuje zaledwie kilka minut. Wystarczy połączyć cztery do sześciu czubatych łyżek twarogu z dwiema lub trzema łyżkami oleju lnianego i taką samą ilością jogurtu lub śmietany. Całość dopraw na słono - solą, pieprzem czy papryką - albo na słodko. Dodaj miód, cynamon czy goździki. Ponadto nic nie stoi na przeszkodzie, aby wzbogacić smak świeżymi ziołami, rzodkiewką, ostrą papryką lub orzechami. Składniki dokładnie wymieszaj widelcem lub zblenduj do uzyskania puszystej konsystencji. Gotowy twarożek podawaj jako pastę do pieczywa, dodatek do mięsa lub warzyw.