Sprawdzone przepisy na grilla

Lody o smaku marakui i mango, oblane lustrzaną polewą, bez wątpienia smakują wybornie.

Surowe ciasto
2½ szklanki mąki pszennej
1 kostka masła
200 g cukru trzcinowego
duża szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 łyżki syropu z kwiatów dzikiego bzu
10 g mleka
3 marakuje
100 ml pulpy z mango
150 g białej czekolady

Lustrzana glazura
100 ml wody
300 g cukru
200 g śmietanki
100 g kakao
18 g żelatyny w proszku
woda do zalania żelatyny (musi ją przykryć)

Surowe ciasto
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Mąkę wysypać na blaszkę i piec około 5 minut. Masło, cukier, wypieczoną mąkę, szczyptę soli, ekstrakt waniliowy, syrop z bzu i mleko połączyć. Masę podzielić na dwie równe części. Za pomocą łyżeczki wydobyć środki marakuj i zmieszać je z połową ciasta. Do drugiej dodać pulpę z mango. 100 g białej czekolady posiekać i po równo dodać do obu części. Włożyć do lodówki na pól godziny. Pozostałe 50 g białej czekolady rozpuścić - posłuży do mocowania patyczków. Z masy ulepić lody (jeden powinien ważyć około 100 g). Każdy z nich umocować na częściowo umoczonym w czekoladzie patyczku. Lody ponownie włożyć do lodówki.

Lustrzana glazura
Połączyć wodę i cukier. Po rozpuszczeniu kryształków dodać śmietankę i kakao, wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, a następnie przelać płyn przez sitko, by pozbyć się grudek. Żelatynę zalać niewielką ilością wody i odstawić na moment do napęcznienia, po czym dodać do gorącego płynu i wymieszać. Schłodzić glazurę do 30°C i oblać nią lody. Dekoracja jest dowolna, można użyć np. kolorowych posypek. Gotowe lody włożyć do lodówki, by glazura zastygła.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta Tort truflowy

Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...

Odsłon: 5940

60 min
10
Dania główne Placki ziemniaczane- poznańskie plendze

Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...

Odsłon: 706

15 min
7
15 min
8
60 min
24