Najlepsze przepisy na ogórki

Lody na patyku Barbary

Lody o smaku marakui i mango, oblane lustrzaną polewą, bez wątpienia smakują wybornie.

Surowe ciasto
2½ szklanki mąki pszennej
1 kostka masła
200 g cukru trzcinowego
duża szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 łyżki syropu z kwiatów dzikiego bzu
10 g mleka
3 marakuje
100 ml pulpy z mango
150 g białej czekolady

Lustrzana glazura
100 ml wody
300 g cukru
200 g śmietanki
100 g kakao
18 g żelatyny w proszku
woda do zalania żelatyny (musi ją przykryć)

Surowe ciasto
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Mąkę wysypać na blaszkę i piec około 5 minut. Masło, cukier, wypieczoną mąkę, szczyptę soli, ekstrakt waniliowy, syrop z bzu i mleko połączyć. Masę podzielić na dwie równe części. Za pomocą łyżeczki wydobyć środki marakuj i zmieszać je z połową ciasta. Do drugiej dodać pulpę z mango. 100 g białej czekolady posiekać i po równo dodać do obu części. Włożyć do lodówki na pól godziny. Pozostałe 50 g białej czekolady rozpuścić - posłuży do mocowania patyczków. Z masy ulepić lody (jeden powinien ważyć około 100 g). Każdy z nich umocować na częściowo umoczonym w czekoladzie patyczku. Lody ponownie włożyć do lodówki.

Lustrzana glazura
Połączyć wodę i cukier. Po rozpuszczeniu kryształków dodać śmietankę i kakao, wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, a następnie przelać płyn przez sitko, by pozbyć się grudek. Żelatynę zalać niewielką ilością wody i odstawić na moment do napęcznienia, po czym dodać do gorącego płynu i wymieszać. Schłodzić glazurę do 30°C i oblać nią lody. Dekoracja jest dowolna, można użyć np. kolorowych posypek. Gotowe lody włożyć do lodówki, by glazura zastygła.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
9
30 min
11
Napoje Dalgona coffe w 5 minut

Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...

Odsłon: 118

15 min
7
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 170

15 min
2
Ciasta Ciasto daktylowe z czekoladą

Co zrobić z daktylami? Odpowiedzią na to pytanie jest przepis na pyszne i meg...

Odsłon: 95

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4