Tradycja zobowiązuje, ale...
W kuchni tak właśnie działają przyprawy. Zapraszają nas na nowe kulinarne ścieżki bez konieczności zmieniania podstawowego przepisu. I nie inaczej jest w przypadku dań świątecznych. One również mogą nas zaskoczyć i na nowo oczarować, jeśli tylko damy im taką szansę. Czyli sięgniemy po bardziej lub mniej oczywiste dodatki.
Wigilijna zupa grzybowa nabierze ciepła, jeśli dodamy do niej goździki lub odrobinę cynamonu. Barszcz czerwony, już tradycyjnie aromatyczny, zyska jeszcze głębszy smak i korzenny akcent dzięki anyżowi. Z kolei karp zaskoczy nas, gdy w panierce znajdzie się szczypta cynamonu. A to tylko kilka przykładów, w jaki sposób przyprawy do tradycyjnych świątecznych przepisów dodadzą coś nowego.
Aby jednak w pełni wydobyć aromaty przypraw, niezbędny jest odpowiedni olej, taki jak Olej Polski. Dlaczego? Ponieważ to rafinowany olej rzepakowy tłoczony wyłącznie z polskiego rzepaku. To z jednej strony neutralny smak, który nie stłumi aromatów dodatków. Z drugiej – podkreśli ich intensywność. Jest on nie tylko wszechstronny (sprawdza się do smażenia, pieczenia, czy jako baza sosów i sałatek), ale też zdrowy (zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 i witaminy E i K). Co więcej, dzięki wysokiej temperaturze dymienia, znajdzie swoje zastosowanie w całej gamie świątecznych potraw.
Sięgnijmy więc po doskonale znane nam przepisy, zaopatrzmy się w nieoczywiste przyprawy oraz wysokiej jakości olej, a wówczas klasyczne dania świąteczne nabiorą nieznanego nam wcześniej, nowoczesnego smaku. Oto kilka kulinarnych inspiracji:
Piernikowa polędwiczka w glazurze z miodu i cynamonu
Składniki:
- polędwiczka wieprzowa
- dwie łyżki miodu
- łyżeczka cynamonu
- dwie łyżki Oleju Polskiego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Na rozgrzewkę myjemy i osuszamy polędwiczkę. Następnie delikatnie natrzyj ją Olejem Polskim, solą i pieprzem – wówczas dobrze wchłonie przyprawy, a na tym bardzo nam zależy. W małej misce połącz miód z cynamonem, aż powstanie gęsta masa, która dodatkowo podkreśli smak mięsa. Z pomocą pędzelka kuchennego posmaruj nią polędwiczkę. Zwróć uwagę, aby równomiernie pokryć jej całą powierzchnię. Przełóż mięso do żaroodpornego naczynia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około pół godziny. Po wyjęciu odczekaj chwilę przed krojeniem, aby zachowała soki.
Sałatka z pieczonej dyni z goździkami i anyżem
Upieczoną dynię należy wymieszać z rukolą, a następnie doprawić solą i pieprzem / fot. Martyna Taras FILMSEE
Składniki:
- mała dynia
- gwiazdka anyżu
- kilka goździków
- garść sałaty rukola
- dwie łyżki Oleju Polskiego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Przygotowania zaczynamy od przekrojenia dyni na pół, usunięcia nasion i pokrojenia miąższu na średniej wielkości kostki. Następnie każdy kawałek posmaruj Olejem Polskim, aby równomiernie się zarumienił – to kluczowy moment. Na blaszce do pieczenia ułóż dynię, dodaj anyż i goździki, które nadadzą jej korzenny posmak. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 30 minut. Kolejny krok? Dynię wymieszaj z rukolą, dopraw solą i pieprzem i... gotowe. Sałatka najlepiej smakuje lekko ciepła!
Pstrąg z sosnową nutą i goździkowym masłem
Składniki:
- świeży, wypatroszony pstrąg
- gałązka sosny lub igiełki rozmarynu
- kilka goździków
- dwie łyżki masła
- łyżka Oleju Polskiego
- sól
Przygotowanie:
Na początek: pstrąg. Dokładnie go opłucz, osusz, a następnie oprósz solą od wewnątrz i na zewnątrz. Do wnętrza ryby włóż gałązkę sosny, a całość polej masłem z dodatkiem goździków – to proste sposoby na odmienienie doskonale nam znanego smaku potrawy. Następnie całą rybę posmaruj Olejem Polskim, który zapewni złocistą i chrupiącą skórkę. Piecz w temperaturze 180°C przez około 25 minut, aż ryba łatwo oddzieli się od ości. Smacznego!
Grzaniec z białego wina z kardamonem i limonką
Składniki:
- butelka białego wina
- cztery strączki kardamonu
- pokrojona w plasterki limonka
- dwie łyżki miodu
Przygotowanie:
W dużym garnku i na małym ogniu podgrzej białe wino. Pamiętaj, aby nie dopuścić do wrzenia. Dodaj strączki kardamonu i plasterki limonki, które nadadzą winu kojarzony ze świętami smak. Wedle uznania dosłodź grzaniec miodem, dokładnie mieszając, aby się rozpuścił.