Makaron – tak jak lubisz!

Obecny w każdej kuchni jest źródłem nieskończonej liczby inspiracji. Niektórzy twierdzą, że różnorodność jego form jest niezbędna, ponieważ każdy kształt przenosi inaczej smaki. Spaghetti, świderki, kokardki, kolanka... Kochają go dorośli i najmłodsi. Cieszy podniebienie podczas lunchowej przerwy, jest idealnym sposobem na udaną randkę i nieodłącznym kompanem spotkań z najbliższymi. Świetnie zgrywa się z sałatkami i sosami – wprost uwielbia towarzystwo wszelakich dodatków. Dania z nim są proste, a przede wszystkim – wyjątkowo pyszne!

Najważniejsze jest spotkanie...

Jedzenie jest doskonałym towarzyszem w budowaniu relacji. Rozmowa przy stole, wspólne biesiadowanie to idealny sposób na relaks, pielęgnowanie przyjaźni i delektowanie się wolnym czasem w gronie najbliższych. Gotowanie zbliża ludzi, jest kreatywną formą spędzania wolnego czasu, a co więcej - zawsze kończy się nagrodą. Bo czy jest coś lepszego niż uwieńczenie dnia przy talerzu aromatycznego spaghetti przyrządzonego z bliską osobą? Z roku na rok przybywa sympatyków/fanów makaronowej uczty - nie dziwi więc fakt, że na jego cześć, dzięki inicjatywie 40 producentów z całego świata ustanowione zostało święto. Od 1994 roku, 25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu.

PRZEPISY OD LUBELLA NA PYSZNE MAKARONOWE DANIA


Sałatka z makaronem mini świderki

Składniki:
• 400g makaronu Lubella mini świderki
• mix sałat
• 1 awokado
• 150 g pomidorków koktajlowych
• garść orzechów
• 2 łyżki oliwy z oliwek sól/pieprz


Przygotowanie:
1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć do miski.
2. Awokado pokroić w kostkę, pomidorki koktajlowe przekroić na pół i dodać do makaronu.
3. Następnie dodać posiekane orzechy. Całość skropić oliwą z oliwek, dodać garstkę mix sałat a na koniec doprawić solą i pieprzem.


Spaghetti z kurczakiem w sosie pomidorowo paprykowym

Fot. Spaghetti z kurczakiem w sosie pomidorowo paprykowym / materiały prasowe

Składniki:
• 500 g makaronu Lubella spaghetti
• 300g piersi z kurczaka
• 3 papryki (po jednej z każdego koloru - czerwona, żółta i zielona)
• 3 pomidory malinowe
• 1 cebula
• olej do smażenia
przyprawy
• 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
• 1 łyżeczka suszonek bazylii
• sól/pieprz
• kilka listków świeżej bazylii


Przygotowanie:
1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu .
2. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć pokrojoną
w drobną kostkę cebulę.
3. Następnie dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, szczyptę soli, pieprzu i dalej smażyć.
4. Do usmażonego kurczaka dodać pokrojone w kostkę papryki. Pomidory sparzyć gorącą
wodą, obrać ze skórki, a następnie pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Dodać przyprawy,
doprawić do smaku solą i pieprzem, całość wymieszać.
5. Na koniec dodać makaron i listki świeżej bazylii.

Makaron i basta!

Dziś już wiadomo, że makaron nie tylko pozwala urozmaicić codzienną dietę, ale jest szybki
w przygotowaniu oraz doskonale przyjmuje smak wszelkich potraw. Bez względu na to z jakimi dodatkami postanowimy go przyrządzić, warto wybierać ten z najlepszej jakości pszenicy. Proces produkcji makaronu wymaga lat doświadczeń i sprawdzonych sposobów - makarony Lubella produkowane są od przeszło 140 lat i cieszą podniebienia sympatyków makaronowych uczt.
Miłość do makaronu niejedno ma imię, a jeszcze więcej kształtów (w niebieskich opakowaniach Lubelli kryje się ich aż 30!) - dania z jego udziałem mogą towarzyszyć nam podczas śniadania, obiadu jak
i kolacji. Specjalnie dla Was, z okazji Dnia Makaronu Lubella przygotowała dwa pyszne i proste przepisy, które pozwolą wyczarować smaczne i efektowne dania. To jak? Gotowi na świętowanie?


Tak jak lubicie!

 

materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Krupnik na golonce wieprzowej

Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...

Odsłon: 120

30 min
4
15 min
6

Polecane artykuły

Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

5
Informacje Co zrobić, żeby kaszanka z grilla nie pękała?

Szybka w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - Polacy właśnie za to uwielbiają kaszankę z grilla. Jaki jest przepis na to, żeby nie pękała podcza...

11
Informacje Klasyk, który nigdy się nie znudzi. Jak wybrać najlepszą kiełbasę na grilla?

Majówka to świetna okazja do rozpoczęcia sezonu grillowego. Wiele osób nie może doczekać się soczystej karkówki czy szaszłyków. Jednak większość wy...

28
Informacje Energetyzujące smoothie zamiast śniadania. Pełne błonnika, witaminy C i potasu

Masz problem z jedzeniem odpowiedniej ilości warzyw i owoców w ciągu dnia? Dobrym sposobem jest przemycenie ich w formie zdrowego smoothie. Jeśli o...

4