Grill - temat specjalny

Masło, olej, margaryna: Na czym najlepiej smażyć?

Masło, margaryna, a może oliwa z oliwek? Niestety, bardzo często wybieramy nieodpowiednie produkty, które są zdrowe, ale tylko wtedy, kiedy serwujemy je na zimo. Na czym więc smażyć, aby danie było smaczne, zdrowe i nie straciło swoich właściwości odżywczych?

Wysoki punkt dymienia

To temperatura, w której ogrzewany tłuszcz zaczyna się rozpadać i tracić właściwości odżywcze. Na dalszym etapie smażenia powstają niebezpieczne związki (wydzielają się w postaci gryzącego dymu), które dodatkowo obniżają walory smakowe potrawy.

Temperatura dymienia to najważniejsze kryterium wyboru tłuszczu, ale nie jedyne. Ważny jest również jego rodzaj - powinien mieć jak najmniej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, ponieważ to właśnie one są najbardziej wrażliwe na wysoką temperaturę. Pamiętajmy, że tłuszcz przeznaczony do smażenia nie powinien być tłoczony na zimno. Tu lepiej sprawdzą się tłuszcze rafinowane.

Zobacz też: ABC zdrowego smażenia. Kliknij!

ABC zdrowego smażenia

Masło, margaryna, olej?

Topienie klasycznego masła w wysokiej temperaturze nie jest dobrym pomysłem, ponieważ podczas smażenia wydzielają się z niego niebezpieczne dla zdrowia związki. Jeśli już musimy, używajmy go jedynie do tzw. „smażenia krótkiego", czyli do przyrządzania jajecznicy lub omletu - ścięcie białka jajka trwa krócej niż rozkład termiczny masła. Jeśli lubisz smak i aromat potraw smażonych na maśle, nie musisz z niego rezygnować. Wystarczy, że zwykłe masło zastąpisz klarowanym. To tłuszcz zwierzęcy wytwarzany przez długotrwałe podgrzewanie na niedużym ogniu. W tym czasie zostaje on oczyszczony z białka i innych niepożądanych substancji. Dzięki temu ma wysoką temperaturę dymienia (nawet do 252 °C). Cechuje się bardzo dobrą palnością, nie rozpryskuje się, nie dymi i nie przypala. Jego struktura chemiczna po rozgrzaniu jest również bardziej stabilna niż w przypadku oleju.

Popularnym produktem wykorzystywanym do smażenia jest margaryna, jednak to niewłaściwy wybór. Margaryny miękkie są bowiem bogate w podatne na utlenianie kwasy wielonienasycone, czyli te najbardziej wrażliwe na wysoką temperaturę.

Czerwone światło dostają również oleje: słonecznikowy, lniany, z pestek winogron, sojowy, kukurydziany, z orzechów włoskich i z nasion dyni. Mimo, że są to produkty bardzo zdrowe, zaleca się spożywanie ich na zimno.

Najlepszym wyborem do smażenia będzie olej kokosowy tłoczony na zimno. Posiada najmniej niestabilnych kwasów wielonienasyconych. W jego składzie nie znajdziemy również cholesterolu. Jeśli chcemy dostarczać organizmowi cennych kwasów tłuszczowych, możemy zdecydować się również na olej rzepakowy i oliwę z oliwek.

Ciekawym tłuszczem jest smalec. Ma mnóstwo zalet: skraca czas smażenia, nie wsiąka w potrawę, nie wytwarza szkodliwych substancji pod wpływem temperatury. Ma jednak jedną ogromną wadę - zawiera dużo cholesterolu. Powinny go więc unikać osoby, które mają podwyższony poziomem cholesterolu, otyłe i cierpiące na choroby wątroby.

Zainwestuj w sprzęt

Zanim zaczniesz smażyć, sprawdź, czy masz pod ręką odpowiednią patelnię. Jeśli ta, na której zazwyczaj smażysz, ma podrapane dno i pamięta czasy młodości twoich rodziców - wyrzuć ją. Nowa patelnia powinna mieć powłokę, która nie przywiera (najlepiej ceramiczną) i ułatwia smażenie. Do rozprowadzania tłuszczu używaj silikonowego pędzelka, a do przewracania drewnianej lub silikonowej łopatki. Uważaj również na ścieranie powierzchni podczas mycia. Używanie ostrych myjek może poważnie uszkodzić strukturę naczynia. Ważne, aby patelni nie przegrzewać.

Zobacz też: Te sprzęty powinnaś mieć w swojej kuchni

Te sprzęty powinnaś mieć w swojej kuchni

Pobierz bezpłatny e-book ze świątecznymi przepisami. Kliknij!

 

Wielkanoc z Floriną w formacie pdf

 Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka na dysku.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
9
Desery Domowe snickersy bez cukru

Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...

Odsłon: 237

30 min
4
Ciasta Sernik zebra

Sernik to ulubione ciasto wielu osób , przygotowuje się go na różne sposoby,...

Odsłon: 59

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

0
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

15
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

2