Fot. 123RF/Picsel
Mazurek to wielkanocny szlagier, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Ciasto to znano już w czasach szlacheckich, a swoją nazwę zawdzięcza ono regionowi, z którego się wywodzi. Początkowo bowiem ciasta te były popularne tylko na Mazowszu.
Mazurek to ciasto płaskie i niskie, o dużej ilości bakaliowej bądź czekoladowej masy. Stosunkowo łatwo go przyrządzić. Największą jednak jego zaletą jest zdobnictwo - na tym polu kucharze mogą popisywać się bez końca. Dzisiejsze cukiernie prześcigają się w pomysłach: możemy dostać wielobarwny lukier (podstawa mazurka), kandyzowane owoce, marcepanowe figurki, abażury z czekolady. Dawniej "lukrowa sprawa" nie była tak prosta. Kucharki same przygotowywały odpowiednie barwniki, dzięki którym polewa przybierała dany kolor. Dla przykładu, chcąc uzyskać zielony lukier, wyciskano sok z przegotowanych liści szpinaku.
Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Mazurki wyglądaja bardzo efektownie, dlatego też wiele osób sądzi, że trudno je przygotować. Jednak w rzeczywistości są bardzo proste. Przepis Irmy tylko to potwierdza.
2. Mazurek z kajmakiem i kremem budyniowym
Fot. Mdelicious na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Mazurek kajmakowy, jest jedną z najpopularniejszych wersji tego ciasta. Warto przygotowywać je nie tylko od święta, bo smakuje naprawdę wybornie.
Fot. Pularda na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Pomarańcze i migdały to zawsze doskonałe połączenie. Sprawdzi się również w przypadku świątecznego mazurka. Co więcej, te składniki są również doskonałym materiałem do stworzenia bardzo efektowych dekoracji.
4. Mazurek pomarańczowy z białą czekoladą
Fot. Kocurekw kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Każde ciasto z dodatkiem pomarańczy niemal automatycznie staje się naszym ulubionym, dlatego też nie moglibyśmy przejść obojętnie obok takiego mazurka.
5. Mazurek cytrynowo-bazyliowy
Fot. Helixpomatia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
A może chcielibyście przygotować mazurka w nieco bardziej nowoczesnym wydaniu? Cytryny i bazylia to zaskakujące połączenie, które z pewnością przypadnie do gustu waszym gościom.
Fot. Programistapogodzinach na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Truskawkowe nadzienie do mazurka nie należy do tradycyjnych, jednak warto je przetestować, gdyż jest równie smaczne co czekoladowe lub kajmakowe.