Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek cytrynowo - bazyliowy

Mazurek cytrynowo - bazyliowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 33

Dodano:

Odsłon: 144

Orzeźwiający, słodko kwaśny krem z dodatkiem aromatycznej bazylii.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 200 g mąki
  • 30 g drobnego cukru
  • 120 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • białko do przyklejenia wałeczka
  • Składniki na krem:
  • 140 ml śmietanki 36%
  • 120 g białej czekolady
  • 40 ml soku z cytryny
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 6 drobno posiekanych liści bazylii
  • 5 g żelatyny
  • Dodatkowo:
  • bezy
  • listki bazylii
  • skórka starta z cytryny
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wykonanie ciasta:
    Na papierze narysować okrąg o średnicy 22 - 23 cm. Z jednej strony okrąg wydłużyć, nadając mu kształt jajka. Gotowy wzór wyciąć.
    Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.
    Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm, przyłożyć do niego, wcześniej przygotowany wzór i wyciąć kształt jajka. Z pozostałego ciasta uformować wałeczek. Brzeg ciasta posmarować białkiem i przykleić do niego wałeczek. Za pomocą nożyczek naciąć wzorek na wałeczku (nie jest to konieczne). Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez godzinę.
    Ciasto ponakłuwać widelcem, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec około 15 - 20 minut. Wyjąć i ostudzić.

  2. Wykonanie kremu:

    Żelatynę zalać niewielką ilością wody, tylko do jej przykrycia i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Śmietankę podgrzać, uważając by nie doprowadzić jej do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać połamaną na małe kawałki czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Gdy żelatyna się rozpuści i połączy z masą dodać skórkę i sok z cytrynyi oraz posiekaną bazylię, wymieszać.

  3. Wykonanie mazurka:
    Krem cytrynowo - bazyliowy wylać na przestudzony, kruchy spód. Włożyć do lodówki, na kilka godzin, do stężenia.
    Przed podaniem udekorować pokruszonymi bezami, skórką startą z cytryny oraz listkami bazylii.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń