Orzeźwiający, słodko kwaśny krem z dodatkiem aromatycznej bazylii.
Slodkawielkanoc - Mazurek cytrynowo - bazyliowy
Składniki
- Składniki na ciasto:
- 200 g mąki
- 30 g drobnego cukru
- 120 g zimnego masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
- białko do przyklejenia wałeczka
- Składniki na krem:
- 140 ml śmietanki 36%
- 120 g białej czekolady
- 40 ml soku z cytryny
- skórka starta z 1 cytryny
- 6 drobno posiekanych liści bazylii
- 5 g żelatyny
- Dodatkowo:
- bezy
- listki bazylii
- skórka starta z cytryny
Składniki
- Składniki na ciasto:
- 200 g mąki
- 30 g drobnego cukru
- 120 g zimnego masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
- białko do przyklejenia wałeczka
- Składniki na krem:
- 140 ml śmietanki 36%
- 120 g białej czekolady
- 40 ml soku z cytryny
- skórka starta z 1 cytryny
- 6 drobno posiekanych liści bazylii
- 5 g żelatyny
- Dodatkowo:
- bezy
- listki bazylii
- skórka starta z cytryny

Etapy przygotowania
Wykonanie ciasta: Na papierze narysować okrąg o średnicy 22 - 23 cm. Z jednej strony okrąg wydłużyć, nadając mu kształt jajka. Gotowy wzór wyciąć. Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm, przyłożyć do niego, wcześniej przygotowany wzór i wyciąć kształt jajka. Z pozostałego ciasta uformować wałeczek. Brzeg ciasta posmarować białkiem i przykleić do niego wałeczek. Za pomocą nożyczek naciąć wzorek na wałeczku (nie jest to konieczne). Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez godzinę. Ciasto ponakłuwać widelcem, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec około 15 - 20 minut. Wyjąć i ostudzić.
Wykonanie kremu: Żelatynę zalać niewielką ilością wody, tylko do jej przykrycia i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Śmietankę podgrzać, uważając by nie doprowadzić jej do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać połamaną na małe kawałki czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Gdy żelatyna się rozpuści i połączy z masą dodać skórkę i sok z cytrynyi oraz posiekaną bazylię, wymieszać.
Wykonanie mazurka: Krem cytrynowo - bazyliowy wylać na przestudzony, kruchy spód. Włożyć do lodówki, na kilka godzin, do stężenia. Przed podaniem udekorować pokruszonymi bezami, skórką startą z cytryny oraz listkami bazylii.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Przedstawiam pomysł na odmienione mielone.. Do dania dodałam czubrycę, charak...
Odsłon: 5739

Składa się z kakaowego biszkoptu kremu adwokatowego , śmietanki i polewy adwo...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 14875
Ostatnio komentowane przepisy

Przedstawiam pomysł na odmienione mielone.. Do dania dodałam czubrycę, charak...
Odsłon: 5739

Składa się z kakaowego biszkoptu kremu adwokatowego , śmietanki i polewy adwo...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 14875



Składniki
- Składniki na ciasto:
- 200 g mąki
- 30 g drobnego cukru
- 120 g zimnego masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
- białko do przyklejenia wałeczka
- Składniki na krem:
- 140 ml śmietanki 36%
- 120 g białej czekolady
- 40 ml soku z cytryny
- skórka starta z 1 cytryny
- 6 drobno posiekanych liści bazylii
- 5 g żelatyny
- Dodatkowo:
- bezy
- listki bazylii
- skórka starta z cytryny
Wykonanie ciasta: Na papierze narysować okrąg o średnicy 22 - 23 cm. Z jednej strony okrąg wydłużyć, nadając mu kształt jajka. Gotowy wzór wyciąć. Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm, przyłożyć do niego, wcześniej przygotowany wzór i wyciąć kształt jajka. Z pozostałego ciasta uformować wałeczek. Brzeg ciasta posmarować białkiem i przykleić do niego wałeczek. Za pomocą nożyczek naciąć wzorek na wałeczku (nie jest to konieczne). Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez godzinę. Ciasto ponakłuwać widelcem, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec około 15 - 20 minut. Wyjąć i ostudzić.
Wykonanie kremu: Żelatynę zalać niewielką ilością wody, tylko do jej przykrycia i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Śmietankę podgrzać, uważając by nie doprowadzić jej do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać połamaną na małe kawałki czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Gdy żelatyna się rozpuści i połączy z masą dodać skórkę i sok z cytrynyi oraz posiekaną bazylię, wymieszać.
Wykonanie mazurka: Krem cytrynowo - bazyliowy wylać na przestudzony, kruchy spód. Włożyć do lodówki, na kilka godzin, do stężenia. Przed podaniem udekorować pokruszonymi bezami, skórką startą z cytryny oraz listkami bazylii.