Ciasto
200 g wody
25 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
600 g mąki pszennej
200 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek
Farsz z jagnięciną
olej rzepakowy do podsmażenia mięsa
500 g mielonego mięsa jagnięcego
skórka starta z jednej limonki
sok wyciśnięty z dwóch limonek
1 garść świeżej mięty
50 g śmietanki 30%
sól do smaku
pieprz do smaku
mąka do podsypania ciasta
Farsz serowy
125 g sera brie
80 g serka mascarpone
100 g mozzarelli
1 szczypta pieprzu
2 gałązki świeżego rozmarynu
Złożenie
70 g mozzarelli
1 jajko
sól do smaku
Ciasto
Do ciepłej wody (temperatura około 40°C) dodać drożdże oraz cukier, dokładnie wymieszać i odstawić na 2-3 minuty. Następnie dodać mąkę, jogurt naturalny, sól i oliwę z oliwek. Ciasto zagnieść do uzyskania jednolitej konsystencji, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części i każdą z nich rozwałkować na blacie posypanym mąką. Mają powstać dwa okręgi o średnicy około 25 cm. Uformować dwa różne kształty. Pierwszy z nich to łódeczka - zrolować boki, brzegi połączyć ze sobą. Drugi kształt ma przypominać kwiat - brzegi okręgu naciąć dookoła (długość nacięcia to 3-4 cm).
Farsz z jagnięciną
Olej rozgrzać na patelni, dodać mielone mięso i podsmażyć (cały czas rozdrabniając). Następnie dodać skórkę oraz sok z limonek. Całość podlać śmietanką, zredukować sos. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Miętę porwać na kawałki i dodać pod koniec smażenia. Dokładnie wymieszać.
Farsz serowy
Ser brie pokruszyć, dodać do niego mascarpone i startą mozarellę. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem i rozmarynem (odrywając listki od łodygi).
Złożenie
Na ciasto w kształcie łódeczki przełożyć farsz mięsny i posypać startą mozzarellą. Na środek ciasta w kształcie kwiatka przełożyć farsz serowy, ponacinane boki kolejno przykładać do farszu. Piec przez około 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 250°C. Pod koniec pieczenia (ostatnie 2-3 minuty) na serowe chaczapuri wbić jajko, posolić je do smaku.