Dania jednogarnkowe

Woda z pieprzem cayenne na odchudzanie? Choć napój brzmi nietypowo, to rzeczywiście pomaga pozbyć się niechcianych kilogramów. Przyprawa podkręca metabolizm, dlatego jest wskazana w diecie redukcyjnej. Sprawdź, jak pić napar z pieprzu cayenne i dlaczego w ogóle po niego sięgać.

Napar z pieprzu cayenne ma m.in. właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jak zrobić napar z pieprzu cayenne i jak go pić? To naprawdę nic trudnego. Poznaj dokładny przepis krok po kroku oraz odkryj właściwości prozdrowotne napoju odchudzającego. Uważaj jednak, bo nie każdy powinien go spożywać!

Sprawdź także: Pijesz mleko z kawą? Nieświadomie pomagasz swojemu organizmowi

Napar z pieprzu cayenne - właściwości prozdrowotne

Właściwościami naparu z pieprzu cayenne zachwyciły się gwiazdy Hollywood. To dzięki nim napój odchudzający z dwóch składników zyskał dużą popularność na całym świecie. Celebryci, podobnie jak tysiące ich fanów, codziennie z samego rana sięgają po napój odchudzający, aby podkręcić metabolizm i wspomóc dietę odchudzającą.

Herbatka z pieprzu cayenne pobudza procesy spalania tkanki tłuszczowej i krążenie w organizmie. Dzięki temu, już od samego rana, można poczuć się pełnym energii do działania. Co więcej, korzystne efekty na cały organizm można zaobserwować już po pierwszym tygodniu stosowania. Napar ma jednak więcej właściwości prozdrowotnych. Dowiedz się, dlaczego warto go pić.

Dlaczego warto pić napar z pieprzu cayenne?

Na co pomaga napar z pieprzu cayenne i jakie właściwości kryje? Jest ich naprawdę wiele, a wszystkie związane są z jego głównym składnikiem. Pieprz cayenne to przyprawa powstająca w wyniku zmielenia strąków papryczek chili z gatunku cayenne.

Dzięki zawartości kapsaicyny jest pikantny i wykazuje działanie termogeniczne, czyli powoduje wytwarzanie ciepła przez organizm. Właśnie ten proces przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej i pomaga rozruszać narządy do bardziej efektywnej pracy. Hamuje również apetyt i reguluje wydzielanie soków trawiennych.

Pieprz cayenne ma także właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, hipotensyjne (obniżające ciśnienie krwi), przeciwnowotworowe i antyoksydacyjne. Wspiera układ odpornościowy, pomaga udrożnić zatkany nos i rozgrzewa. Dostarcza też witaminy A i E, które nazywane są witaminami młodości, bo poprawiają wygląd skóry, krążenie, pracę układu hormonalnego i funkcjonowanie narządu wzroku

Ponadto przyprawa uśmierza bóle głowy i nerwobóle, minimalizuje ryzyko zakrzepów i obniża poziom „złego" cholesterolu. Co więcej, zapobiega miażdżycy i zmniejsza ryzyko wielu chorób, w tym zawału serca czy udaru mózgu.

Zobacz: Orientalny koktajl z bananami, mlekiem migdałowym i kardamonem

Jak przygotować i pić napar z pieprzu cayenne?

Jak pić napar z pieprzu cayenne? Aby uzyskać najkorzystniejszy efekt dla organizmu, najlepiej pić go na czczo. Wystarczy do szklanki letniej, przegotowanej wody wsypać połowę łyżeczki sproszkowanego pieprzu cayenne i je ze sobą wymieszać. To cały przepis, dlatego nie zajmie ci zbyt dużo czasu o poranku. Tak przygotowany napar wypij od razu po przygotowaniu.

Jeśli chcesz, możesz też dodać do ciepłej wody z pieprzem cayenne jeszcze sok z jednej cytryny pół łyżeczki miodu. Dlaczego? Takie dodatki nieco złagodzą smak herbatki, ale - co ważniejsze - jeszcze mocniej zadziałają na organizm. Sok z cytryny wzmocni odporność, a miód - podobnie jak przyprawa wpłynie na metabolizm, ale też zwalczy bakterie i ukoi podrażnienia.

Kto nie powinien pić herbaty z pieprzu cayenne?

Niestety, mimo właściwości prozdrowotnych napar z pieprzu cayenne nie jest polecany wszystkim. Głównym przeciwwskazaniem do jego stosowania są dolegliwości zdrowotne, które pod wpływem pikantnej przyprawy mogą się zaostrzyć. Kto nie powinien pić herbaty z pieprzu cayenne? Zrezygnować muszą osoby, które:

  • chorują na wrzody żołądka i dwunastnicy,
  • mają stany zapalne żołądka i dwunastnicy,
  • chorują na refluks żołądkowo-przełykowy,
  • pozostają na lekkostrawnej diecie, 
  • mają silny trądzik lub skłonności do jego tworzenia.

Sprawdź także:

Szczaw - co warto o nim wiedzieć?

Jak zrobić pyszną jajecznicę? Poznaj niezawodny trik

Dodaj do herbaty lub rosołu. Leczy stany zapalne, koi nerwy, wspomaga trawienie i sen »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
27
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 416

15 min
10
Dania główne Mięso mielone z cukinią

Mięsno warzywna potrawa z mleczkiem kokosowym i kurkumą. Podajemy z makaronem.

Odsłon: 92

15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8