Ciasto miodowe
- 300 g mąki pszennej
- 150 g margaryny
- 1 łyżeczka sody
- 6 łyżek miodu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cynamonu
Biszkopt
- 6 jajek
- 1 szczypta soli
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki pszennej
Krem budyniowy
- 3 szklanki mleka
- 6 łyżek cukru
- 2 budynie waniliowe na 3/4 l mleka
- 1 kostka masła (200 g)
Masa orzechowa
- 250 g orzechów włoskich
- 75 g masła
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki miodu
Dodatkowo
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
Nasączka
- 3 kieliszki miodu pitnego
- 1 cytryna
- 1 łyżka cukru pudru
Ciasto miodowe
Zagnieść wszystkie składniki. Ciasto wstawić do lodówki na 15 minut, podzielić na dwie części i rozwałkować na wielkość blachy (około 20 cm na 30 cm). Piec w nagrzanym do 190°C piekarniku przez około 10 minut.
Biszkopt
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli, wsypując stopniowo cukier. Po kolei dodawać żółtka. Wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Piec w blaszce 30 cm na 20 cm w 180°C przez około 20 minut. Wyjąć i rzucić na podłogę z wysokości metra.
Krem budyniowy
2 szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałym rozrobić budyń. Wlać do gotującego się mleka i ostudzić. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć na biały puch, dodać wystudzony budyń i dobrze utrzeć.
Masa orzechowa
Masło z cukrem i miodem gotować do momentu rozpuszczenia cukru. Dodać posiekane orzechy, wymieszać i chwilkę pogotować.
Nasączka
Wymieszać miód pitny, sok z cytryny oraz cukier puder.
Składanie ciasta
Miodowy placek posmarować dżemem. Wyłożyć połowę kremu budyniowego, na wierzch położyć nasączony biszkopt. Posmarować kremem, przykryć miodowym plackiem i posypać orzechami w miodzie.