Na surowo Rafała

Znakomity pomysł na przygotowanie surowego ciasta, oblanego polewą lustrzaną.

Ciasto surowe
2 szklanki mąki (ok. 250 g)
1 szklanka brązowego cukru (ok. 220 g)
225 g lekko rozpuszczonego masła
2 łyżki mleka
1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka soli

Różowe monoporcje
45 g białej czekolady
45 g suszonej żurawiny

Różowa polewa lustrzana
10 g żelatyny w proszku
woda do zalania żelatyny (ma ją przykryć)
150 g malin
75 ml wody
100 g cukru
100 g słodzonego skondensowanego mleka
100 g białej czekolady
opcjonalnie: czerwony barwnik spożywczy

Orzechowe monoporcje i batony
70 g masła orzechowego
garść soli gruboziarnistej

Brązowa polewa lustrzana
2 łyżeczki żelatyny (ok. 10 g)
50 ml wody
150 g cukru
50 g kakao
100 ml śmietany 30%

Do dekoracji
pokruszona biała czekolada
płatki migdałowe
migdały

Ciasto surowe
Mąkę wysypać na blachę i piec w temperaturze 175°C przez 5 minut. Połączyć z cukrem, masłem, mlekiem, wanilią oraz solą. Wyrobione ciasto włożyć do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu masę podzielić na dwie części.

Różowe monoporcje
Do masy dodać rozdrobnioną białą czekoladę oraz suszoną żurawinę. Wymieszać, a następnie przełożyć do półkolistych foremek. Odstawić do zamrażarki.

Różowa polewa lustrzana
Żelatynę zalać wodą. Maliny ugotować i przetrzeć przez sitko. W rondelku umieścić wodę z cukrem i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się kryształków. Wlać skondensowane mleko. Gdy wszystkie składniki się połączą, zdjąć z palnika i dodać czekoladę oraz żelatynę. Dobrze wymieszać i przelać przez drobne sitko. Ochłodzić do 30°C i polać uformowaną masę.

Orzechowe monoporcje i batony
Do ciasta dodać masło orzechowe oraz sól gruboziarnistą. Wymieszać do połączenia składników. Masę przełożyć do półkolistych i prostokątnych foremek. Odstawić do zamrażarki.

Brązowa polewa lustrzana
Żelatynę zalać wodą. W rondelku umieścić wodę z cukrem i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się kryształków. Dodać kakao i śmietankę. Gdy wszystkie składniki się połączą, zdjąć z palnika i dodać żelatynę. Dobrze wymieszać i przelać przez drobne sitko. Ochłodzić do 30°C i polać uformowaną masę.

Udekorować według uznania.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
0
Desery Proste ciasto cytrynowe

Szybkie, smaczne i proste ciasto cytrynowe. Polecam

Odsłon: 36

30 min
2
Dania główne Piątkowy obiad

Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....

Odsłon: 37

30 min
3
Dodatki Sos koperkowy

Dzisiaj smaczny , prosty w przygotowaniu sos koperkowy, który przygotowałam d...

Odsłon: 25

15 min
2
60 min
6
60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2