Najedzeni Fest

26 października pod hasłem Wino, odbyła się szósta edycja jednego z najsmaczniejszych krakowskich festiwali: Najedzeni Fest. Jak przebiegał zlot fanów jedzenia, opowie Marcin Jędrasiewicz.

Niedzielny poranek nie zachęcał do wystawienia nosa z domowych pieleszy. Za oknem taka mgła, że nie widać czubka własnego nosa. W związku z tym miałem nadzieję, że spędzę leniwy dzień pod kocem, jednak rzeczywistość okazała się dużo bardziej wymagająca. Moje plany musiały ulec całkowitej zmianie po telefonie od Mecenasa. Ten niestrudzony bywalec krakowskich eventów uparł się, że pokaże mi coś, czego na pewno nie znajdę w Warszawie. Oczywiście spotkało się to z moim gromkim śmiechem, ale postanowiłem po raz kolejny zaufać Królowi Krakowskiej Palestry.

I tak niespełna godzinę później byłem przed osnutym mgłą hotelem Forum. Faktycznie, czegoś takiego nie znajdziecie w Warszawie - doskonała lokalizacja (nad samą Wisłą, z pięknym widokiem na Wawel i klasztor Paulinów na Skałce), potężny budynek (przykład modernizmu z czasów PRL) - mimo to od wielu lat w zasadzie niezagospodarowany. To nie do pomyślenia w Stolicy. No prawie niezagospodarowany, bo na parterze dawnego hotelu znajduje się ulubione miejsce spotkań hipstersskiej młodzieży Krakowa - klub Forum Przestrzenie. Właśnie tam już po raz szósty zorganizowano kulinarny festiwal „Najedzeni Fest!"

Przy wejściu odwiedzających witała ekspozycja najróżniejszych odmian dyń, od ozdobnych do jadalnych, nawet takich, które można jeść na surowo.

Mecenas oczywiście nie omieszkał dokonać degustacji i zakupu. Nabył malutką dynię za 8 złotych polskich. W ten sposób zrobił chyba interes życia! Może i dynia była droga, ale faktycznie smaczna, jedzona na surowo przypominała melona. Jeśli dla kogoś dynie to za mało mógł zaopatrzyć się w najróżniejsze odmiany papryk, łącznie z tymi których nie ma szans kupić w żadnym ze sklepów.

Na dawnym hotelowym podjeździe rozstawiły się food trucki, ale prawdziwy raj dla głodomorów czekał w środku. W salach bankietowych hotelu Forum można było wybierać z pośród ponad 90 stoisk krakowskich restauracji, lokalnych producentów dobrego jedzenia, cukierni i małopolskich winiarzy.

Rozpoczęliśmy wędrówkę od smaku do smaku. Naszą szczególną uwagę zwróciła tradycyjną kuchnia staropolska. Kasza gryczana z suszonymi śliwkami, jaką nam tam zaserwowano mogłaby bez najmniejszych wątpliwości znaleźć się na królewskim stole. Równie pyszna była kasza po Krakowsku z orzechami włoskimi. Nie dość, że smacznie to jeszcze zdrowo. Do tego wszystkiego prawdziwy bigos z dziczyzną, przepojony aromatycznym zapachem czerwonego wina.

Następny dłuższy przystanek zaliczyliśmy przy stoisku restauracji Kamo. Ściągnął nas tam słodkawy zapach curry. Doskonale przyrządzone na bazie własnych składników. Mecenas zamówił sobie łagodne, ja postanowiłem porwać się na najostrzejsze. Muszę przyznać, że to było prawdziwe wyzwanie, jednak mimo ostrości dokładnie były wyczuwalne wszystkie smaki składników, które łączyły się w jedną całość.

W innym miejscu, również poświęconym kuchni dalekiego wschodu można było spróbować kimchi czyli liści kapusty kiszonych tradycyjną koreańską metodą, przechowywanych w ostrej zalewie.

Wprost z Azji postanowiliśmy przenieść się do polskich słodkości. I tutaj kolejne zaskoczenie. Ciasto z buraków. Jadłem już różne wypieki, począwszy od marchewkowych a na cebulowych i ziemniaczanych kończąc, ale ciasta z buraczków jeszcze nie miałem okazji spróbować. Podobnie Mecenas, który taką propozycja wydawał się być niezmiernie podniecony i nie ma, co się dziwić, bo ciasto było pyszne. Konsystencja trochę jak ciasta czekoladowego, w smaku warzywna słodkość z wyraźnie wybijającą się nutą buraka.

Na koniec naszych ponad 2 godzinnych spacerów po kulinarnym raju odwiedziliśmy Alzację, a dokładniej stoisko krakowskiego sklepu zajmującego się sprowadzaniem win Sylvaner. To bardzo szlachetna odmiana białych winorośli. Wino z nich jest lekkie i owocowe w smaku. Ponoć zamawiają je koronowane głowy z całego świata. Dla Krakusów zachętą może też być fakt, że każdego roku butelkę tego wina dostawał papież Jan Paweł II. Takie zapewnienie wystarczyło żeby Mecenas zaprzysiągł, iż w najbliższym czasie zamierza kupić buteleczkę tego trunku.

Po blisko 3 godzinach, ociężali od ilości spróbowanego jedzenia, ale szczęśliwi opuściliśmy podwoje hotelu Forum, który niezmiennie spowity był gęstą mgłą. Byliśmy NAJEDZENI FEST!

 

Zobacz też recenzje:

Restauracja Balaton w Krakowie

Restauracja Balaton w Krakowie

Restauracja Duży Pokój

Restauracja Duży Pokój

Tekst i fotografie: Marcin Jędrasiewicz

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
2
Dania główne Danie z bobu i młodych ziemniaków

Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...

Odsłon: 110

30 min
5
30 min
3
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 132

15 min
5
Ciasta Brzoskwiniowa nuta

Delikatne, subtelne ciasto , pięknie wygląda i super smakuje.

Odsłon: 138

60 min
7
Śniadania Nadzienie serowe do naleśników- 2 składniki

Tylko twaróg i kremowy jogurt smakowy, u mnie kokosowo, migdałowy. Tak wykorz...

Odsłon: 156

15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

5
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

1
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

25
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

326