Najlepszy jest z buraków, ale ten z kapusty mu nie ustępuje. Jak zrobić zakwas z kapusty?

Jak zrobić zakwas z kapusty i na co pomaga jego picie? Przede wszystkim poprawia samopoczucie, wzmacnia odporność i odchudza. Jeśli od dłuższego czasu twoje jelita pracują powoli, a ty chodzisz ociężały, koniecznie spróbuj kuracji tym napojem.

Jak zrobić zakwas z kapusty? Jego picie pomaga na wiele schorzeń | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Na wzdęty brzuch, zaparcia, złe samopoczucie czy spadek odporności nie ma lepszego napoju. Dowiedz się, na co jeszcze pomaga picie zakwasu z kiszonej kapusty i jak krok po kroku go zrobić. Instrukcja nie jest skomplikowana, a może pomóc ci odzyskać energię do działania.

Sprawdź także: Jak się pozbyć osadu z herbaty na kubkach i szklankach? Koniec z szorowaniem

Kapusta kiszona a kwaszona

Kapusta kiszona a kwaszona - czym się od siebie różnią? Przede wszystkim procesem wytwarzania. Na początku obie umieszcza się w ciemnym miejscu (aby usunąć związki siarkowe i chlorofil) oraz pozbawić warzywo brzydkiego zapachu i smaku goryczki. Potem kapusty szatkuje się i ubija, na końcu ewentualnie uzupełnia dodatkami (np. startą marchwią). Od tego momentu zaczynają się jednak różnice pomiędzy kapustą kiszoną a kwaszoną.

Pierwszą z nich, kapustę kiszoną zamyka się szczelnie w szklanym słoiku, żeby bakterie rozpoczęły proces fermentacji mlekowej, kiedy rozkładane są węglowodany (potrwa ok. dwóch tygodni). Z kolei kapusta kwaszona nie potrzebuje fermentacji. Pokrojoną zanurza się po prostu w zalewie octowej z cukrem i przyprawami. Trafia do opakowania (nie tylko słoika, ale też plastikowych woreczków czy pojemników).

Jaka kapusta jest lepsza - kiszona czy kwaszona? Ze względu na to, że w kwaszonej nie zachodzi fermentacja, nie występują w niej też cenne dla organizmu probiotyki. Jeśli zależy ci na zdrowszym wyborze, zdecyduj się na kapustę kiszoną.

Jakie właściwości ma kapusta kiszona?

Zdecydowałeś się na wybór zdrowszej wersji tego warzywa. Czy wiesz, jakie właściwości ma kapusta kiszona? Tych jest naprawdę sporo, dlatego warto po nią sięgać w codziennej diecie. Jest źródłem antyoksydantów, witamin A, C i tych z grupy B oraz minerałów, w tym wapnia, magnezu, potasu, sodu, fosforu i selenu. W 100 gramach kapusty znajduje się tylko 12 kcal, dlatego jest wskazana dla osób stosujących dietę odchudzającą. 

Ze względu na zawartość bakterii, kapusta kiszona jest naturalnym probiotykiem. Wpływa więc korzystnie na mikroflorę jelitową, a w konsekwencji - na układ immunologiczny. Regularne jedzenie tego produktu będzie rewelacyjnym sposobem na wsparcie odporności. Obecność błonnika pokarmowego wśród wartości odżywczych przekłada się na poprawę procesów trawiennych, przyspieszenie metabolizmu i dłuższe uczucie sytości po posiłku. 

Do właściwości kapusty kiszonej należy też obniżanie zbyt wysokiego poziomu cholesterolu, pozytywny wpływ na układ krążenia i stan skóry. Co więcek, wykazuje ona działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. 

Jak zrobić zakwas z kapusty?

Zakwas z kapusty wychodzi mętny, zawiera naturalny osad i jest lekko gazowany. Przygotowuje się go naprawdę prosto i z małej liczby składników:

Składniki

  • ok. ćwiartki kapusty białej,
  • pół ząbka czosnku,
  • łyżka soli kamiennej niejodowanej (do przetworów).

Jak zrobić zakwas z kapusty? Na początku obierz kapustę z zewnętrznych liści i odkrój jej ćwiartkę. Nie musi być jej dużo, bo potrzebujesz ok. 1/3 litrowego słoika. Poszatkuj warzywo na mniejsze kawałki i wrzuć do słoika. Dodaj także pół obranego ząbka czosnku. 

Przygotuj zalewę. W litrze wody o temperaturze pokojowej rozpuść dużą, ale płaską łyżkę soli. Przemieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Solanką zalej kapustę w słoiku, szczelnie go zakręć i odstaw w ciepłe miejsce. Proces kiszenia potrwa od trzech do siedmiu dni

Po ich upływie szklane naczynie włóż do lodówki, by fermentacja ustała. Płyn przecedź do osobnego, czystego słoika lub szklanej butelki. Pij ok. 3/4 szklanki z rana, aby oczyścić organizm, poprawić procesy trawienne i wzmocnić odporność. Nie zaleca się stosowania zakwasu wieczorem.

Na co pomaga picie zakwasu z kiszonej kapusty?

Co ciekawe, zakwas z kiszonej kapusty mogą pić zarówno dorośli, jak i starsze dzieci. Zawiera więcej wartości odżywczych niż surowe warzywa - zwiększa się dawka witaminy C czy tych z grupy B. To pomoże wszystkim uzupełnić niedobory tych składników w organizmie. Szczególnie zaleca się jedzenie probiotyku podczas sezonu jesienno-zimowego, gdy rośnie ryzyko infekcji i zapotrzebowanie na minerały.

Na co jeszcze pomaga picie zakwasu z kiszonej kapusty? Podczas kiszenia utrwalają się też silne antyoksydanty, dlatego napój będzie niezastąpiony w profilaktyce chorób układu pokarmowego i krwionośnego. Co więcej, wszyscy borykający się z zaparciami, wysokim stężeniem cholesterolu i stanami zapalanymi również powinni wypróbować przepis na zakwas z kapusty. Nie można też zapominać o wpływie produktu na wygląd skóry i włosów, które stają się odżywione. Witaminy opóźniają starzenie się organizmu.

Źródło: Smaker.pl, pasiekisadowskich.pl, dorotasmakuje.com

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Mogą obniżyć ryzyko zachorowania na raka. Proste i smaczne pomysły na jabłka »

Na zmęczenie, brak energii i problemy z koncentracją. Ile kawy to za dużo? »

Polski specjał, w którym rozsmakowała się XVII-wieczna Europa. Obłędny sos z prostych składników »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Szparagi w cieście francuskim

Szparagi w cieście francuskim to bardzo efektowna i smaczna przekąska, której...

Odsłon: 1005

15 min
0
Dodatki bób z boczkiem

Bób posypany boczkiem oraz cebulką to doskonały letni smakołyk. Bób jest źród...

Odsłon: 26

30 min
1
Dania główne Pierogi ruskie

Pyszny pierogi które każdy pokocha .

Odsłon: 32

>60 min
2
30 min
6
Ciasta Brzoskwiniowa nuta

Delikatne, subtelne ciasto , pięknie wygląda i super smakuje.

Odsłon: 100

60 min
6
Dania główne Ogórki z papryką

Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...

Odsłon: 21600

60 min
33

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

5
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

1
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

24
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

320