Najlepsze przepisy na ogórki

Najlepszy śledź według Andrzeja Polana. Sekretem jeden składnik

Andrzej Polan, szef kuchni i restaurator, podzielił się z widzami przepisem na aromatyczne śledzie na ostatki. Wystarczy, że połączysz kilka prostych składników, które wspólnie stworzą wyjątkową mieszankę smaków. Jeśli jeszcze nie masz pomysłu na pyszne postne danie, wypróbuj tę nieskomplikowaną recepturę.

Najlepszy śledź według Andrzeja Polana | Fot.123RF/Picsel // Fot. Mateusz Grochocki/East News

Andrzej Polan, szef kuchni i restaurator, znany szerszej publice z segmentu kulinarnego popularnego programu śniadaniowego, pokazał widzom na swoim profilu w mediach społecznościowych, jak zrobić śledzie na ostatki

W niewielkim szklanym słoiku połączył podstawowe i łatwo dostępne produkty, które razem komponują się wprost idealnie. Wśród składników znajdziesz czerwoną cebulę, za którą przepada autor przepisu. Co ciekawe, aby wydobyć jej słodkawy posmak, Andrzej Polan posłużył się odrobiną cukru pudru. Kolejnym składnikiem postnej przekąski stała się też słodko-kwaśna żurawina, którą wcześniej szef kuchni przesmażył na miodzie. 

Śledzie w takim wydaniu naprawdę prosto przygotować. Wystarczy ci zaledwie 10 minut na zamarynowanie ryb, a potem pozostaje już tylko czekać, aż nabiorą więcej smaku. Odkryj przepis na najlepszego śledzia według Andrzeja Polana.

Sprawdź także: Kawa, która może leczyć. Naukowcy mówią wprost: działa przeciwzapalnie

Najlepszy śledź według Andrzeja Polana

Składniki

  • śledzie holenderskie lub śledzie a'la matjas (kilka kawałków),
  • mała czerwona cebula,
  • cukier puder (do oprószenia),
  • szczypta soli,
  • ok. 2 łyżeczek żurawiny (przesmażonej wcześniej na miodzie),
  • kilka gałązek kopru,
  • 1/3 kubka oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno).

Jaki jest przepis na śledzie według Andrzeja Polana? Pokrojoną w pióra czerwoną cebulę umieść w misce i posyp delikatnie cukrem pudrem oraz szczyptą soli. Odstaw na kilka minut, żeby cebula puściła sok. Następnie weź warzywo w dłonie i dokładnie odciśnij cały płyn. Przełóż cebulę do nowej miski. Do cebuli dodaj ok. dwóch łyżeczek żurawiny (uprzednio przesmażonej delikatnie na miodzie) i kilka gałązek kopru (w całości, żeby były zauważalne).

Potem zalej wszystko 1/3 kubka oleju rzepakowego i przemieszaj. Dorzuć jeszcze tylko kawałki śledzia i obtocz w marynacie. Tak przygotowane składniki przełóż do czystego szklanego słoika i odłóż na co najmniej kilka godzin, żeby wzajemnie przeszły swoimi smakami. Gotowe!

Zobacz także:

Zwykle trafia do zlewu. To błąd! Zamocz w niej śledzie, a zachwycą smakiem »

Przekąski na ostatki: Zjedz śledzia, by uniknąć bolesnych konsekwencji »

Na tym oleju lepiej nie smażyć. Ma prozdrowotne zastosowanie poza kuchnią »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Krokiery z farszem drobiowym

Pyszne, chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku krokiety z pełnym smaku far...

Odsłon: 21

60 min
0
60 min
1
Wędliny Tuszonka z łopatki wieprzowej.

Jest to konserwa zrobiona z pokrojonej w większą kostkę łopatki wieprzowej, n...

Odsłon: 190

>60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26