Najlepszy śledź według Andrzeja Polana. Sekretem jeden składnik

Andrzej Polan, szef kuchni i restaurator, podzielił się z widzami przepisem na aromatyczne śledzie na ostatki. Wystarczy, że połączysz kilka prostych składników, które wspólnie stworzą wyjątkową mieszankę smaków. Jeśli jeszcze nie masz pomysłu na pyszne postne danie, wypróbuj tę nieskomplikowaną recepturę.

Najlepszy śledź według Andrzeja Polana | Fot.123RF/Picsel // Fot. Mateusz Grochocki/East News

Andrzej Polan, szef kuchni i restaurator, znany szerszej publice z segmentu kulinarnego popularnego programu śniadaniowego, pokazał widzom na swoim profilu w mediach społecznościowych, jak zrobić śledzie na ostatki

W niewielkim szklanym słoiku połączył podstawowe i łatwo dostępne produkty, które razem komponują się wprost idealnie. Wśród składników znajdziesz czerwoną cebulę, za którą przepada autor przepisu. Co ciekawe, aby wydobyć jej słodkawy posmak, Andrzej Polan posłużył się odrobiną cukru pudru. Kolejnym składnikiem postnej przekąski stała się też słodko-kwaśna żurawina, którą wcześniej szef kuchni przesmażył na miodzie. 

Śledzie w takim wydaniu naprawdę prosto przygotować. Wystarczy ci zaledwie 10 minut na zamarynowanie ryb, a potem pozostaje już tylko czekać, aż nabiorą więcej smaku. Odkryj przepis na najlepszego śledzia według Andrzeja Polana.

Sprawdź także: Kawa, która może leczyć. Naukowcy mówią wprost: działa przeciwzapalnie

Najlepszy śledź według Andrzeja Polana

Składniki

  • śledzie holenderskie lub śledzie a'la matjas (kilka kawałków),
  • mała czerwona cebula,
  • cukier puder (do oprószenia),
  • szczypta soli,
  • ok. 2 łyżeczek żurawiny (przesmażonej wcześniej na miodzie),
  • kilka gałązek kopru,
  • 1/3 kubka oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno).

Jaki jest przepis na śledzie według Andrzeja Polana? Pokrojoną w pióra czerwoną cebulę umieść w misce i posyp delikatnie cukrem pudrem oraz szczyptą soli. Odstaw na kilka minut, żeby cebula puściła sok. Następnie weź warzywo w dłonie i dokładnie odciśnij cały płyn. Przełóż cebulę do nowej miski. Do cebuli dodaj ok. dwóch łyżeczek żurawiny (uprzednio przesmażonej delikatnie na miodzie) i kilka gałązek kopru (w całości, żeby były zauważalne).

Potem zalej wszystko 1/3 kubka oleju rzepakowego i przemieszaj. Dorzuć jeszcze tylko kawałki śledzia i obtocz w marynacie. Tak przygotowane składniki przełóż do czystego szklanego słoika i odłóż na co najmniej kilka godzin, żeby wzajemnie przeszły swoimi smakami. Gotowe!

Zobacz także:

Zwykle trafia do zlewu. To błąd! Zamocz w niej śledzie, a zachwycą smakiem »

Przekąski na ostatki: Zjedz śledzia, by uniknąć bolesnych konsekwencji »

Na tym oleju lepiej nie smażyć. Ma prozdrowotne zastosowanie poza kuchnią »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
9
Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 533

15 min
15

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2