Fot. 123RF
Rabarbar trafił do Europy w XVI wieku za sprawą słynnego podróżnika Marco Polo. Od tej pory cieszy się niesłabnącą popularnością, głównie ze względu na swój niepowtarzalny smak oraz prozdrowotne właściwości. Medycyna ludowa zaleca jego stosowanie np. w przypadku bólów zębów. Co ciekawe, roślina ta zawiera w sobie polifenol, mający właściwości antyalergiczne, przeciwutleniające oraz antynowotworowe.
Biorąc pod uwagę niezwykłe właściwości rabarbaru warto włączyć go do swojej diety. Pomogą wam w tym sprawdzone przepisy naszych użytkowników, którzy stworzyli wiele ciekawych i inspirujących dań z jego wykorzystaniem. Oto niektóre z nich.
Fot. Obz na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zacznijmy od klasyki. Któż z nas nie pamięta z dzieciństwa takiego kompotu? Nasze babcie i mamy były prawdziwymi mistrzyniami w ich przygotowywaniu. Warto wiedzieć jak go przygotowywać, aby nasze dzieci również mogły mieć tak smaczne wspomnienia jak my.
2.Dżem rabarbarowo - pomarańczowy
Fot. Nikola2005 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Czy lato da się zamknąć w słoiczku? Oczywiście! Kromka chleba posmarowana tym smakowitym dżemem przypomni wam o lecie nawet w najbardziej pochmurne i mroźne dni. Radzimy wam jednak przygotować spory zapas, bo ten dżem znika błyskawicznie.
3. Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe
Fot. Gattita na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Po co kupować lody, skoro możemy przygotować je samodzielnie? W tym wypadku jedynym czynnikiem, który nas ogranicza jest tylko nasza wyobraźnia. Eksperymenty z domowymi lodami możecie zacząć np. od tych smakowitych lodów rabarbarowych.
4. Maślankowe ciasto z rabarbarem
Fot. Oldfork na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Oczywiście w naszym zestawieniu nie mogło zabraknąć ciast rabarbarowych. To z dodatkiem maślanki, jest niezwykle delikatne i puszyste. Jest tak pyszne, że jego smak będzie wam się śnić po nocach.
5. Puszyste ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką
Fot. Ewaaa na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Połączenie rabarbaru z kokosem może was naprawdę pozytywnie zaskoczyć. Puszyste i wilgotne ciasto łączy w sobie wszystko to co lubimy - soczyste owoce oraz chrupiącą kruszonkę. Na zjedzeniu jednego kawałka chyba się nie skończy.
Fot. AnnaWK na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kto powiedział, że rabarbar możemy wykorzystać jedynie w deserach? Jego lekko kwaśny smak doskonale komponuje się również z rybami oraz mięsami. Spróbujcie przygotować karczek według przepisu Annawk, a już nie będziecie mogli sobie wyobrazić go bez tego dodatku.
7. Drożdżowe bułeczki z rabarbarem i truskawkami
Fot. Ilovebakepl na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami doskonale sprawdzą się podczas letnich pikników. Możecie również zapakować je swoim dzieciom do szkoły lub samemu zabrać je ze sobą do pracy. Pokochają je mali i duzi.
Zobacz też: 14 pomysłów na obiad w pół godziny
Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl