Dania jednogarnkowe

Nie ma nic lepszego niż świeże, chrupiące i pięknie pachnące pieczywo. Jeśli dodatkowo jest zdrowe i pełne wartościowych składników odżywczych, to warto po nie regularnie sięgać. Odkryj, co to jest chleb esseński. Biblijny wypiek cechuje się wspaniałymi właściwościami prozdrowotnymi! Sprawdź, jak zrobić chleb Ezechiela.

Jak zrobić chleb Ezechiela? Sposób jego przygotowania opisany był już w Starym Testamencie | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Chleb esseński kryje w sobie nietypowe składniki, które nie tylko wpływają na jego pyszny smak, ale też dodają mu cennych wartości odżywczych. Sprawdź, jak zrobić chleb Ezechiela, jaka jest jego historia i jaki ma skład.

Sprawdź także: Pasztet z cukinii. Rewelacyjnie prosty przepis

Chleb Ezechiela (chleb esseński)

Chleb esseński, inaczej nazywany chlebem Ezechiela, to niezwykle zdrowy wypiek. Sposób jego przygotowania opisany był już w Starym Testamencie (w Księdze Ezechiela), dlatego uznaje się go za jeden z najstarszych opisanych rodzajów chleba. Warto wiedzieć, że nie zawiera drożdży ani cukru, za to znajdziemy w nim m.in. bób i soczewicę. 

Weź sobie pszenicy i jęczmienia, bobu i soczewicy, prosa i orkiszu: włóż je do tego samego naczynia i przygotuj sobie z tego chleb. (Ez 4,9)

W Biblii opisana jest historia Ezechiela, który otrzymał powyższe polecenie od Boga. Miał pościć przez 390 dni z powodu grzechów swoich rodaków. W tym czasie mógł spożywać chleb składający się ze zbóż, soczewicy i bobu.

Współcześnie chlebem esseńskim czy Ezechiela nazywa się wszystkie rodzaje pieczywa wytworzone z powyższych produktów, ale również te, w których użyto różnych dodatków, często poprawiających smak wypieku.

Chleb Ezechiela - skład i wartości odżywcze

Chleb Ezechiela, w pełni wegański, pozbawiony jest wielu zbędnych lub szkodliwych dla niektórych osób substancji, w tym np. drożdży, soli, mleka, mąki, tłuszczów, konserwantów czy substancji słodzących. Pieczywo wytwarza się z wykiełkowanych w pełni ziaren, co pozwala na uwolnienie wszystkich najważniejszych składników odżywczych zbóż.

Jaki jest skład chleba Ezechiela? Piecze się go z czterech rodzajów ziaren zbóż (pszenica, proso, jęczmień i orkisz) oraz dwóch rodzajów roślin strączkowych (soi i soczewicy). Jedna kromka chleba esseńskiego zawiera ok. 80 kcal. 

Pieczywo dostarcza organizmowi dużą dawkę błonnika, białkoantyoksydanty, a także szereg witamin (m.in. C i tych z grupy B) i minerałów (m.in. cynk, fosfor, wapń, magnez, żelazo, kwas foliowy). Choć nie jest bezglutenowy, to zawartość glutenu jest niższa niż w tradycyjnym pieczywie. 

Chleb Ezechiela - właściwości prozdrowotne

Chleb esseński uchodzi za jeden z najzdrowszych rodzajów pieczyw na świecie. Jakie są właściwości prozdrowotne chleba Ezechiela?

  • Pomaga obniżyć poziom cholesterolu (zmniejsza ryzyko chorób serca) i cukru we krwi, poprawia perystaltykę jelit, wydłuża uczucie sytości i ułatwia odchudzanie - wszystko za sprawą dużej dawki błonnika pokarmowego,
  • jest bogatym źródłem białka, które pomaga kontrolować glikemię (poziom cukru u zdrowego człowieka), zmniejsza skoki cukru we krwi i pozwala lepiej nasycić się podczas posiłku,
  • jest lekkostrawny, znacznie łatwiej go strawić niż inne rodzaje pieczywa, dlatego nie powoduje dolegliwości ze strony układu pokarmowego,
  • dostarcza łatwo przyswajalne składniki odżywcze, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu,
  • jest w pełni wegański, dlatego mogą go stosować osoby będące na tej diecie i w ten sposób odpowiednio bilansować dietę,
  • nadaje się do spożywania podczas odchudzania, ponieważ nie zawiera cukru, jak inne chleby,
  • silne działanie przeciwutleniaczy niszczy wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się organizmu. Antyoksydanty wykazują też działanie przeciwnowotworowe.

Jak zrobić chleb Ezechiela?

Jak smakuje chleb Ezechiela?  Jest nieco „słodkawy" i ma bardziej „gliniastą" konsystencję od tradycyjnego, białego pieczywa. Jest długo wypiekany w niskiej temperaturze. Choć chleb esseński można kupić w piekarni, zdecydowanie polecamy upiec go samodzielnie. Jak zrobić chleb Ezechiela? To nic trudnego, choć musisz uzbroić się w cierpliwość. Wystarczy, że skorzystasz z poniższego przepisu na chleb esseński (kliknij obrazek), a na pewno wszystko się uda:

Chleb Ezechiela

 Chleb Ezechiela Zobacz przepis

Chleb Ezechiela przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Zobacz także:

Obłędnie kremowa zupa chrzanowa Magdy Gessler. Przygotuj zamiast żurku »

Na zmarszczki, przebarwienia i uporczywe wypryski. Ten olej działa jak drogi kosmetyk »

Sekretne składniki siostry Anastazji. Oto co dodaje do surówki z kapusty »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

2
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0
Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

4
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1