Spis treści:
- Chleb Ezechiela (chleb esseński)
- Chleb Ezechiela - skład i wartości odżywcze
- Chleb Ezechiela - właściwości prozdrowotne
- Jak zrobić chleb Ezechiela?
Chleb esseński kryje w sobie nietypowe składniki, które nie tylko wpływają na jego pyszny smak, ale też dodają mu cennych wartości odżywczych. Sprawdź, jak zrobić chleb Ezechiela, jaka jest jego historia i jaki ma skład.
Sprawdź także: Pasztet z cukinii. Rewelacyjnie prosty przepis
Chleb Ezechiela (chleb esseński)
Chleb esseński, inaczej nazywany chlebem Ezechiela, to niezwykle zdrowy wypiek. Sposób jego przygotowania opisany był już w Starym Testamencie (w Księdze Ezechiela), dlatego uznaje się go za jeden z najstarszych opisanych rodzajów chleba. Warto wiedzieć, że nie zawiera drożdży ani cukru, za to znajdziemy w nim m.in. bób i soczewicę.
Weź sobie pszenicy i jęczmienia, bobu i soczewicy, prosa i orkiszu: włóż je do tego samego naczynia i przygotuj sobie z tego chleb. (Ez 4,9)
W Biblii opisana jest historia Ezechiela, który otrzymał powyższe polecenie od Boga. Miał pościć przez 390 dni z powodu grzechów swoich rodaków. W tym czasie mógł spożywać chleb składający się ze zbóż, soczewicy i bobu.
Współcześnie chlebem esseńskim czy Ezechiela nazywa się wszystkie rodzaje pieczywa wytworzone z powyższych produktów, ale również te, w których użyto różnych dodatków, często poprawiających smak wypieku.
Chleb Ezechiela - skład i wartości odżywcze
Chleb Ezechiela, w pełni wegański, pozbawiony jest wielu zbędnych lub szkodliwych dla niektórych osób substancji, w tym np. drożdży, soli, mleka, mąki, tłuszczów, konserwantów czy substancji słodzących. Pieczywo wytwarza się z wykiełkowanych w pełni ziaren, co pozwala na uwolnienie wszystkich najważniejszych składników odżywczych zbóż.
Jaki jest skład chleba Ezechiela? Piecze się go z czterech rodzajów ziaren zbóż (pszenica, proso, jęczmień i orkisz) oraz dwóch rodzajów roślin strączkowych (soi i soczewicy). Jedna kromka chleba esseńskiego zawiera ok. 80 kcal.
Pieczywo dostarcza organizmowi dużą dawkę błonnika, białko, antyoksydanty, a także szereg witamin (m.in. C i tych z grupy B) i minerałów (m.in. cynk, fosfor, wapń, magnez, żelazo, kwas foliowy). Choć nie jest bezglutenowy, to zawartość glutenu jest niższa niż w tradycyjnym pieczywie.
Chleb Ezechiela - właściwości prozdrowotne
Chleb esseński uchodzi za jeden z najzdrowszych rodzajów pieczyw na świecie. Jakie są właściwości prozdrowotne chleba Ezechiela?
- Pomaga obniżyć poziom cholesterolu (zmniejsza ryzyko chorób serca) i cukru we krwi, poprawia perystaltykę jelit, wydłuża uczucie sytości i ułatwia odchudzanie - wszystko za sprawą dużej dawki błonnika pokarmowego,
- jest bogatym źródłem białka, które pomaga kontrolować glikemię (poziom cukru u zdrowego człowieka), zmniejsza skoki cukru we krwi i pozwala lepiej nasycić się podczas posiłku,
- jest lekkostrawny, znacznie łatwiej go strawić niż inne rodzaje pieczywa, dlatego nie powoduje dolegliwości ze strony układu pokarmowego,
- dostarcza łatwo przyswajalne składniki odżywcze, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu,
- jest w pełni wegański, dlatego mogą go stosować osoby będące na tej diecie i w ten sposób odpowiednio bilansować dietę,
- nadaje się do spożywania podczas odchudzania, ponieważ nie zawiera cukru, jak inne chleby,
- silne działanie przeciwutleniaczy niszczy wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się organizmu. Antyoksydanty wykazują też działanie przeciwnowotworowe.
Jak zrobić chleb Ezechiela?
Jak smakuje chleb Ezechiela? Jest nieco „słodkawy" i ma bardziej „gliniastą" konsystencję od tradycyjnego, białego pieczywa. Jest długo wypiekany w niskiej temperaturze. Choć chleb esseński można kupić w piekarni, zdecydowanie polecamy upiec go samodzielnie. Jak zrobić chleb Ezechiela? To nic trudnego, choć musisz uzbroić się w cierpliwość. Wystarczy, że skorzystasz z poniższego przepisu na chleb esseński (kliknij obrazek), a na pewno wszystko się uda:
Zobacz także:
Obłędnie kremowa zupa chrzanowa Magdy Gessler. Przygotuj zamiast żurku »
Na zmarszczki, przebarwienia i uporczywe wypryski. Ten olej działa jak drogi kosmetyk »
Sekretne składniki siostry Anastazji. Oto co dodaje do surówki z kapusty »