Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miłośnicy domowego pieczywa z pewnością zainteresują się chlebem Ezechiela. Biblijny przysmak nie tylko świetnie smakuje, ale też wspiera prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Nie zawiera żadnych szkodliwych dla zdrowia substancji i jest w pełni wegański. Chleb Ezechiela W ostatnich latach przepis na chleb Ezechiela zyskał dużą popularność. Inaczej nazywany jest chlebem esseńskim. Sposób jego przygotowania podany był już w Starym Testamencie (w księdze Ezechiela), dlatego uznaje się go za jeden z najstarszych opisanych rodzajów pieczywa. To niezwykle zdrowy wypiek, który nie zawiera cukru. Chleb esseński - przepis W Biblii przedstawiona jest historia Ezechiela, który otrzymał polecenie od Boga. Miał pościć przez 390 dni z powodu grzechów swoich rodaków. W tym czasie mógł spożywać chleb składający się ze zbóż (pszenicy, jęczmienia, prosa i orkiszu), soczewicy i bobu. Chleb Ezechiela - przepis Chleb esseński, w pełni wegański, pozbawiony jest zbędnych lub szkodliwych dla niektórych osób substancji, w tym np. drożdży, soli, mleka, mąki, tłuszczów, konserwantów czy substancji słodzących. Piecze się go natomiast z czterech rodzajów ziaren zbóż (pszenica, proso, jęczmień i orkisz) oraz dwóch rodzajów roślin strączkowych (soi i soczewicy). Jak zrobić chleb Ezechiela? Przepis nie wymaga skomplikowanych składników, natomiast musisz się uzbroić w nieco cierpliwości.
Blender
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1767
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 248
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21747
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1767
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 248
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21747
Składniki
W misce wymieszaj 3 łyżki żytniego zakwasu z mąka pszenną, połową mąki orkiszowej, z prosa i jęczmiennej. Dolej wody i delikatnie zagnieć ciasto. Następnie przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 12h.
Za pomocą blendera zmiel bób i soczewicę, ale tak żeby pozostały nieliczne grudki.
Do zaczynu dodaj zmieloną soczewicę i bób oraz resztę mąki orkiszowej, z prosa i jęczmiennej. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóż najlepiej do wiklinowego koszyka i podsyp odrobiną mąki pszennej. Następnie znowu odstaw w ciepłe miejsce, tym razem na 1h.
Ciasto przełóż do formy i piecz w 220 stopniach C przez 20 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz kolejne 20 minut. Wyjmij chleb Ezechiela i pozostaw do ostygnięcia.