Dania jednogarnkowe

Spirulina to nic innego jak nazwa zielono-niebieskich alg, które rosną w jeziorach Afryki oraz Ameryki Południowej i Środkowej. Dodawana jest do kosmetyków, ze względu na jej prozdrowotne właściwości warto stosować ją również jako suplement diety. Jakie ma zastosowanie w kuchni i kto powinien jeść spirulinę?

Jakie właściwości ma spirulina? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Spirulina zyskuje coraz większą popularność i dziś traktowana jest przede wszystkim jako superfood. Zawiera mnóstwo składników odżywczych i bardzo pozytywnie wpływa na organizm. Potencjał spiruliny jest ogromny. Sprawdź, kto powinien ją stosować, jakie ma właściwości i wartości odżywcze oraz jak wykorzystać ją w kuchni. 

Sprawdź także: Co pić wieczorem, żeby metabolizm przyspieszył? Pij, a odchudzanie nie będzie katorgą

Co to jest spirulina?  

Spirulina to sproszkowane algi słodkowodne charakteryzujące się zielono-niebieskim, intensywnym kolorem. Zabarwienie zielone wynika z zawartości chlorofilu. Niebieski zaś pochodzi z pigmentu, który nazywany jest fikocyjaniną. Algi rosną w wodach jezior Środkowej i Południowej części Afryki oraz Ameryki. Już dawno dostrzeżono ogromny potencjał spiruliny, dlatego założono wiele hodowli. Tam spirulinę przygotowuje się w odpowiedni sposób i sprzedaje nie tylko w formie proszku, ale również kapsułek. Ten zielony niebieski proszek stanowi bowiem suplement diety dla wielu osób. 

Jak powstaje spirulina? 

Naturalnie spirulina występuje w ciepłych i słonych jeziorach oraz stawach. Jest także uprawiana w specjalnych zbiornikach, takich jak baseny lub zbiorniki wodne, w celu otrzymania surowca do produkcji suplementów diety. Proces produkcji spiruliny składa się z kilku etapów. Na początku, nasiona spiruliny są wysiewane do specjalnie przygotowanych zbiorników wodnych, które zawierają odpowiednie warunki do wzrostu glonów, takie jak odpowiednie pH i stężenie soli. 

Następnie, glony są karmione mieszaniną składników odżywczych, takich jak mączka rybna, węgiel i fosfor. Karmienie to jest kontynuowane przez kilka dni, aż glony osiągną odpowiednią objętość. Potem spirulina jest zbierana przy użyciu specjalnych maszyn lub ręcznie. Potem jest osuszana na powietrzu lub przy użyciu suszarki, aby pozbyć się nadmiaru wody i uzyskać odpowiednią wilgotność. 

Ostatecznie spirulina jest pakowana i przechowywana w suchym i chłodnym miejscu, aby zachować jej wartości odżywcze i trwałość. Może być również przetwarzana na proszek lub kapsułki, aby ułatwić suplementację. Ważne jest, by uprawiający spirulinę przestrzegali odpowiednich procedur sanitarnych i kontrolowali jakość surowca poprzez regularne badania laboratoryjne, aby zapewnić bezpieczeństwo i jakość produktu. 

Spirulina – właściwości i wartości odżywcze 

Jakie właściwości ma spirulina? Wartości odżywcze tego produktu są naprawdę imponujące. Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na dużą zawartość białka. W spirulinie znajduje się go aż cztery razy więcej niż w mięsie ważącym tyle samo. Dlatego suplement ten poleca się między innymi weganom i wegetarianom, jak również osobom chcącym zrzucić nadprogramowe kilogramy. Co jeszcze zawiera spirulina? Wartości odżywcze zdecydowanie najważniejsze to: 8 aminokwasów egzogennych, czyli tych nieprodukowanych przez organizm, duże ilości witamin B1, B2 oraz B12, kwas gamma-linolenowy. Ten ostatni wpływa bardzo pozytywnie na obniżenie cholesterolu i zapobieganie chorobom serca. Obniża również ciśnienie. 

W spirulinie występuje także: kwas linolenowy o działaniu antybakteryjnym i przeciwbólowym, kwas foliowy, sprzężony kwas linolowy, który zapobiega rozwojowi nowotworów oraz redukuje tkankę tłuszczową. Jest także źródłem: manganu, selenu, cynku, flawonoidów, żelaza, miedzi, witamin z grupy B, witaminy A, C i fikocyjanin. 

Na co pomaga spirulina? 

Spirulina stanowi bogate źródło białka, witamin i minerałów, dzięki czemu może pomóc w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania organizmu. Białko zawarte w spirulinie jest szybko i łatwo przyswajalne przez organizm, co czyni ją idealną dla osób, które chcą dostarczyć swojemu ciału wysokiej jakości białka. 

Spirulina zawiera także witaminę B12, żelazo, magnez i wapń. Witamina B12 jest szczególnie ważna dla osób na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej, ponieważ jest trudno dostępna w diecie roślinnej. 

Ma również właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne, które mogą pomóc w zapobieganiu chorobom serca, cukrzycy, nowotworom oraz w utrzymaniu odpowiedniej wagi ciała. Antyoksydanty chronią komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym, a przeciwzapalne substancje pomagają zmniejszyć stan zapalny w organizmie. 

Spirulina jest również uważana za potencjalne rozwiązanie dla problemów związanych z niedożywieniem, ponieważ jest łatwo przyswajalna i ma wysoką wartość odżywczą. Może pomóc także przy problemach związanych z otyłością, ponieważ jest bardzo sycąca i ma niską zawartość kalorii. 

Spirulina – przeciwwskazania 

Odżywcza i pełna białka. To właśnie spirulina. Przeciwwskazania do jej spożywania, mimo tego, iż produkt ten zaliczany jest do bezpiecznych, występują. Produkt ten odradza się osobom: 

  • cierpiącym na fenyloketonurię (PKU) – spirulina zawiera fenyloalaninę, która jest przeciwwskazana dla osób z tą chorobą metaboliczną, 
  • z alergią na skorupiaki lub alergią na algi – spirulina jest glonem, który może powodować reakcje alergiczne u osób z alergią na skorupiaki lub algi,  
  • z chorobami nerek lub wątroby – spirulina zawiera duże ilości fosforu, który może być szkodliwy dla osób z chorobami nerek lub wątroby,  
  • w ciąży lub karmiącym – nie ma wystarczających danych dotyczących bezpieczeństwa spiruliny dla kobiet w ciąży lub karmiących, dlatego zaleca się unikać jej spożywania w tym okresie,  
  • przyjmującym leki – spirulina może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, dlatego przed rozpoczęciem suplementacji należy skonsultować się z lekarzem. 

Spirulina – zastosowanie w kuchni 

Jak jeść spirulinę? Jeżeli chcesz przyjmować ją w formie gotowych kapsułek, to po prostu trzymaj się zaleceń producenta. A jak jeść spirulinę w proszku? Można jedną łyżeczkę rozpuścić w soku z limonki i zamrozić w formie kostek. Wówczas jedna taka kostka nada się do rozpuszczenia w wodzie czy soku. Łyżeczkę spiruliny można wymieszać też w szklance ciepłej wody. Jak jeszcze może być wykorzystana spirulina? Zastosowanie w kuchni jest szerokie i tak naprawdę ogranicza cię w tej kwestii tylko własna wyobraźnia. Ze względu na swoją intensywną zieloną barwę, spirulina jest często używana do kolorowania potraw, takich jak pasty, sosy, desery, smoothie i napoje. 

Spirulina jest również często używana jako dodatek do koktajli, smoothie, jogurtów, sałatek i potraw zbożowych. W proszku formie, spirulina może być dodawana do ciasta, naleśników i placków, aby dodać im więcej białka i składników odżywczych. Spirulina jest również często używana jako składnik w kuchni azjatyckiej, szczególnie w Japonii, gdzie jest dodawana do zup, marynat, sushi i innych potraw. 

Należy jednak pamiętać, że spirulina jest glonem i nie jest smacznym składnikiem, dlatego należy używać jej z umiarem i połączyć ją z innymi składnikami, aby zniwelować jej specyficzny smak. Warto też upewnić się, że kupujemy spirulinę przeznaczoną do celów spożywczych, a nie tylko do celów suplementacyjnych. 

 

Zobacz także:

Kawa popularna w PRL-u powraca. Nie podnosi ciśnienia, odżywia ciało, likwiduje zaparcia »

Dlatego wątróbka jest twarda jak podeszwa. Trik, by rozpływała się w ustach »

Tylko jedna mąka gwarantuje idealne kopytka. Nigdy się nie rozlecą! »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 1088

30 min
8
15 min
22
Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 164

15 min
8

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8