Biała kiełbasa w cieście drożdżowym
To danie może stanowić pyszną kolację w okresie wielkanocnym lub pomoże nam wykorzystać składniki, które pozostały po świętach. Oczywiście główną rolę odgrywa w nim biała kiełbasa, dlatego postarajmy się, by był to produkt wysokiej jakości bez dodatku konserwantów, taki jak biała kiełbasa Naturrino, którą dostaniemy w sklepach firmowych marki Sokołów czy sklepach Gzella.
Zatem do przygotowania bułeczek potrzebować będziemy 400 g letniej wody, 15 g drożdży, jednej łyżeczki cukru, 750 g mąki pszennej, jednej płaskiej łyżeczki soli, a także dodatków do środka: białej kiełbasy i jajka na twardo. Wykorzystajmy również sos, który został ze świąt: sos tatarski lub chrzan z jajkiem i śmietaną.
Jak przygotować bułeczki? Najpierw drożdże i cukier rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy do nich mąkę i sól, mieszamy składniki, a następnie wyrabiamy całość ręką, by uzyskać puszyste i elastyczne ciasto. Przekładamy je do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 40 minut. W tym czasie białą kiełbasę wkładamy do wrzącej wody, parzymy pod przykrywką przez około 15 minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na mniejsze kule. Każdą z nich wałkujemy na dość gruby placek i układamy na nim kiełbasę i jajko. Następnie formujemy bułeczki z dodatkami w środku. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Podajemy z dowolnym sosem.
Śmietanowa tarta z białą kiełbasą
Chrupiący spód i aromatyczny farsz z białą kiełbasą to idealne połączenie smaków, które podać możemy jako wielkanocną przystawkę. Spód można przygotować samodzielnie, mieszając 300 g mąki, 100 ml wody, 150 g masła oraz jedną łyżeczkę soli, lub użyć gotowego produktu. By przyrządzić farsz, przygotujmy: dwie cebule, jedno opakowanie kiełbasy białej wieprzowej Sokołów Naturrino 520 g, olej, 300 ml śmietanki 30 proc. oraz trzy jajka. Potrzebować będziemy również przypraw: tymianku, soli i pieprzu.
Spód do tarty przygotowujemy poprzez zagniecenie wszystkich składników. Foremkę na tartę smarujemy masłem i posypujemy mąką, by ciasto nie przylgnęło. Ciasto wałkujemy na okrągłe placek i wykładamy nim foremkę. Podpiekamy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
W tym czasie podsmażamy posiekaną cebulę, doprawiamy ją solą i pieprzem, dodajemy pokrojoną kiełbasę. W misce dokładnie mieszamy śmietanę z jajkami, masę również doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy farsz wykładamy na upieczony spód, zalewamy masą, dodajemy gałązki tymianku i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem.
Zapiekana biała kiełbasa na słodko
Zapiekana biała kiełbasa na słodko to wykwintne połączenie mięsa z owocami i musztardą miodową. Do przygotowania tego dania potrzebne będą: jedno opakowanie kiełbasy białej wieprzowej Naturrino „Sokołów”, 1-2 korzenie pietruszki, jedna duża gruszka, dwie łyżeczki soku z cytryny, dwie cebule czerwone, dwie czubate łyżeczki musztardy miodowej, 1/3 szklanki soku jabłkowego, sól himalajska, świeżo mielony pieprz kolorowy, olej do smażenia, a także 5-6 gałązek rozmarynu.
Podsmażamy pokrojoną w większe piórka cebulę wraz z obraną i pokrojoną w plastry pietruszką, dodajemy sól i pieprz. Gruszkę oczyszczamy, kroimy na plastry i skrapiamy sokiem z cytryny. Kiełbasę nacinamy. Musztardę łączymy z sokiem jabłkowym aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dno naczynia żaroodpornego wykładamy podsmażoną cebulą, następnie układamy kiełbasy, plasterki gruszki i pozostałą cebulę z pietruszką. Całość polewamy marynatą z musztardy i soku jabłkowego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut pod przykryciem z folii aluminiowej, następnie zdejmujemy ją i pieczemy jeszcze 10 minut, aż danie się zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy gałązkami rozmarynu.
Biała kiełbasa na grillu z karmelizowaną cebulą
Wielkanoc okazja do degustacji wyjątkowych potraw / fot. Martyna Taras FILMSEE
By danie to zachwyciło naszych bliskich, postawmy na wysokiej jakości składniki. Przede wszystkim biała kiełbasa powinna pochodzić od sprawdzonego producenta. Powinna być odpowiednio doprawiona. Biały pieprz, majeranek i czosnek nadadzą jej aromat kojarzący się ze świętami wielkanocnymi. Taką białą kiełbasę ma w swojej ofercie firma Sokołów.
Do przygotowania tego dania potrzebować będziemy czterech białych kiełbas, czterech cebuli, dwóch łyżek masła, a także dwóch łyżek brązowego cukru, jednej łyżki octu balsamicznego oraz soli i pieprzu do smaku. Danie możemy podawać ze świeżym pieczywem lub ziemniakami.
Rozgrzewamy grill elektryczny (można skorzystać z funkcji grillowania w piekarniku). Na patelni topimy masło, a następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Smażymy ją na złoty kolor. Następnie dodajemy do niej cukier i ocet balsamiczny, mieszamy i smażymy jeszcze przez kilka minut, aż cebula się skarmelizuje. Białą kiełbasę układamy na rozgrzanym grillu i pozostawiamy, aż się zarumieni. Zgrillowaną kiełbasę podajemy z karmelizowaną cebulką i pieczywem lub puree ziemniaczanym.