Najlepsze przepisy na ogórki

Niezwykła moc spiruliny

Spirulina to alga rosnąca w czystych, krystalicznych wodach. Była znana już za czasów Azteków, a dziś, dzięki swoim właściwościom, znajduje się na liście tzw. superfood. Co więc takiego kryją w sobie zielono-niebieskie algi?

Fot. 123RF/Picsel

Spirulinę uprawia się w specjalnie wyselekcjonowanych miejscach. Najbardziej sprzyjające warunki panują w Meksyku, Czadzie, Chinach, Japonii, na Tajwanie oraz Hawajach. Nazwa spirulina, pochodzi od słowa spirala, bowiem roślina ta swym wyglądem przypomina nieco sprężynkę. Słynie z intensywnego smaku oraz dużej ilości łatwo przyswajalnych składników odżywczych.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Dla wegetarian i cukrzyków

Białko stanowi niemal 70% masy spiruliny. Z tego względu bywa ona nazywana zielonym mięsem oraz stanowi fantastyczne uzupełnienie diety wegan i wegetarian. Ponadto, w jej skład wchodzą węglowodany, witaminy z grupy B oraz A, C, D, E, K, a także fitoskładniki, w tym niezwykle cenna luteina. Spirulina jest również doskonałym źródłem wielu minerałów: żelaza, cynku, magnezu, potasu i sodu, które są niezbędne do prawidłowej pracy organizmu.

Fitoskładniki to substancje, które naturalnie występują w roślinach, chroniąc je m.in. przed szkodliwym działaniem środowiska. W podobny sposób wpływają też na ciało człowieka. Wysoka koncentracja fitoskładników, przeciwutleniaczy oraz składników odżywczych może obniżyć poziom glukozy we krwi. Spirulinę więc powinny mieć na uwadze w szczególności osoby chorujące na cukrzycę typu 2.

Pobierz aplikację smaker

W walce ze zbyt wysokim ciśnieniem

Spożywanie spiruliny sprawdza się także w leczeniu anemii, ponieważ zwiększa produkcję czerwonych krwinek. Niebieski barwnik, zwany fikocyjaniną obniża wysokie ciśnienie krwi oraz wykazuje działanie przeciwzapalne oraz oczyszczające. Wobec tego, algi te mogą pomóc pozbyć się toksyn z organizmu (nawet metali ciężkich), w szczególności osobom palącym oraz nadużywającym alkoholu.

Spirulina jest bogata w silne przeciwutleniacze. Te zaś za cel mają obronę organizmu przed licznymi chorobami. Według badań University of Maryland Medical Center, algi posiadają właściwości polepszające odporność, a także zapobiegające chorobom przewlekłym, takim jak nowotwory.

Kiedy dbamy o smukłą linię

Co więcej, regularne spożywanie spiruliny może pomóc zredukować poziom cholesterolu we krwi, a także zapobiec powstaniu miażdżycy. Dieta bogata w algi wspiera także odchudzanie. Spirulina, jako dobrze przyswajalne białko, jest wykorzystywana w organizmie w bardzo wydajny sposób, ponieważ jest niskotłuszczowa. Ogranicza również głód oraz przyczynia się do szybszego spalania tłuszczu. Co ciekawe, algi łagodzą także problemy z zatokami. Według badań, sprawdzają się przy zwalczaniu nadmiernej wydzieliny, swędzenia, kichania oraz uczucia zatkanego nosa.

W sprzedaży spirulina najczęściej występuje w formie proszku lub tabletek. Zalecane dawkowanie to 1 tabletka lub 1 łyżka proszku na 10 kilogramów masy ciała. Warto wiedzieć, ze tylko certyfikowane produkty, które przeszły specjalne kontrole jakości, są odpowiednie do suplementacji.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery lodowy tort norweski

Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...

Odsłon: 125

>60 min
4
30 min
11
Desery Ciasto z galaretka i bitą śmietaną

Wspaniałe połączenia orzeźwiających borówek w galaretce i słodkiej, rozpływaj...

Odsłon: 141

60 min
4
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 144

15 min
1
Desery Kawowa pianka na wodzie

Tylko dwa składniki i w 3 minuty powstaje pyszny krem na wodzie. Przepis ten...

Odsłon: 110

15 min
7

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4