Spirulina to alga rosnąca w czystych, krystalicznych wodach. Była znana już za czasów Azteków, a dziś, dzięki swoim właściwościom, znajduje się na liście tzw. superfood. Co więc takiego kryją w sobie zielono-niebieskie algi?

Fot. 123RF/Picsel

Spirulinę uprawia się w specjalnie wyselekcjonowanych miejscach. Najbardziej sprzyjające warunki panują w Meksyku, Czadzie, Chinach, Japonii, na Tajwanie oraz Hawajach. Nazwa spirulina, pochodzi od słowa spirala, bowiem roślina ta swym wyglądem przypomina nieco sprężynkę. Słynie z intensywnego smaku oraz dużej ilości łatwo przyswajalnych składników odżywczych.

Dla wegetarian i cukrzyków

Białko stanowi niemal 70% masy spiruliny. Z tego względu bywa ona nazywana zielonym mięsem oraz stanowi fantastyczne uzupełnienie diety wegan i wegetarian. Ponadto, w jej skład wchodzą węglowodany, witaminy z grupy B oraz A, C, D, E, K, a także fitoskładniki, w tym niezwykle cenna luteina. Spirulina jest również doskonałym źródłem wielu minerałów: żelaza, cynku, magnezu, potasu i sodu, które są niezbędne do prawidłowej pracy organizmu.

Fitoskładniki to substancje, które naturalnie występują w roślinach, chroniąc je m.in. przed szkodliwym działaniem środowiska. W podobny sposób wpływają też na ciało człowieka. Wysoka koncentracja fitoskładników, przeciwutleniaczy oraz składników odżywczych może obniżyć poziom glukozy we krwi. Spirulinę więc powinny mieć na uwadze w szczególności osoby chorujące na cukrzycę typu 2.

W walce ze zbyt wysokim ciśnieniem

Spożywanie spiruliny sprawdza się także w leczeniu anemii, ponieważ zwiększa produkcję czerwonych krwinek. Niebieski barwnik, zwany fikocyjaniną obniża wysokie ciśnienie krwi oraz wykazuje działanie przeciwzapalne oraz oczyszczające. Wobec tego, algi te mogą pomóc pozbyć się toksyn z organizmu (nawet metali ciężkich), w szczególności osobom palącym oraz nadużywającym alkoholu.

Spirulina jest bogata w silne przeciwutleniacze. Te zaś za cel mają obronę organizmu przed licznymi chorobami. Według badań University of Maryland Medical Center, algi posiadają właściwości polepszające odporność, a także zapobiegające chorobom przewlekłym, takim jak nowotwory.

Kiedy dbamy o smukłą linię

Co więcej, regularne spożywanie spiruliny może pomóc zredukować poziom cholesterolu we krwi, a także zapobiec powstaniu miażdżycy. Dieta bogata w algi wspiera także odchudzanie. Spirulina, jako dobrze przyswajalne białko, jest wykorzystywana w organizmie w bardzo wydajny sposób, ponieważ jest niskotłuszczowa. Ogranicza również głód oraz przyczynia się do szybszego spalania tłuszczu. Co ciekawe, algi łagodzą także problemy z zatokami. Według badań, sprawdzają się przy zwalczaniu nadmiernej wydzieliny, swędzenia, kichania oraz uczucia zatkanego nosa.

W sprzedaży spirulina najczęściej występuje w formie proszku lub tabletek. Zalecane dawkowanie to 1 tabletka lub 1 łyżka proszku na 10 kilogramów masy ciała. Warto wiedzieć, ze tylko certyfikowane produkty, które przeszły specjalne kontrole jakości, są odpowiednie do suplementacji.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto Izaura

Bardzo stary przepis, ale ciasto wciąż na czasie :) Można je znaleźć pod kilk...

Odsłon: 40411

60 min
48
Dania główne Karkówka w czerwonej kapuście

Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...

Odsłon: 10147

30 min
13
Dania główne Filet drobiowy w porach

Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.

Odsłon: 9208

>60 min
14
Ciasta Ciasto Lucynka

Wszyscy miłośnicy sezonowych owoców będą zachwyceni tym ciastem. Wbrew pozoro...

Odsłon: 28422

60 min
44
Ciasta Muffinki ze śliwkami

Dziś proponuję przepis na pyszne, mięciutkie i pełne soczystych śliwek muffin...

Odsłon: 2738

30 min
5
Dania główne Ziemniaki biedaka - patatas a lo pobre

Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...

Odsłon: 6562

30 min
4