Fot. 123RF/Picsel
Zeszłym razem zaproponowaliśmy krem z brokułów, kokardki z pomidorami oraz koktajl bananowy. Przygotowanie wszystkiego razem nie zajęło nam więcej niż pół godziny. Dziś proponujemy kolejny, szybki zestaw obiadowy.
Uwaga: By zmieścić się w 30 minutach należy dania przygotowywać jednocześnie, wykorzystując każda minutę!
Zupa z soczewicy
Według przepisu łączny czas przygotowania tej zupy to 34 minuty. Z własnego doświadczenia wiemy, że talerz gorącej soczewicowej można podać równo w 30 minut.
Uwaga: przepis zakłada wykorzystanie gotowego bulionu, ten składnik pomijamy i w celu uzyskania esencjonalnej zupy kroimy porcję włoszczyzny i przesmażamy, a następnie postępujemy według wskazówek.
- 20 dkg czerwonej soczewicy,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 1 mała czerwona papryka,
- 2 ząbki czosnku,
- porcja włoszczyzny - seler, marchew, pietruszka lub 1l bulionu,
- 1 puszka pomidorów lub 3 pomidory obrane ze skórki i pokrojone,
- 1 łyżka oleju,
- kolendra, proszek chilli, sól, pieprz
Zobacz, jak przygotować zupę z soczewicy
Kocurekwkuchni
W kwestii zupy nie zostawiamy wam większego wyboru. Soczewica nie jest zbyt popularna, więc za punkt honoru stawiamy sobie wprowadzenie jej pod polskie strzechy. Jeśli chodzi zaś o drugie danie, to zdecydowaliśmy się na zapiekankę i tu mamy aż trzy różne propozycje.
Zapiekanka z fasolki szparagowej
Uważni czytelnicy policzą czas przepisu i podniosą alarm, że tego dania w 30 minut nie da się zrobić. Właśnie, że się da! Mięso smażymy, w tym czasie gotujemy fasolkę, produkty łączymy gorące i zapiekamy. Czas start!
- 1/2 kg fasolki szparagowej,
- 1/4 kg mięsa mielonego wołowego,
- 1 duża cebula,
- 2 łyżki oleju,
- sól, papryka ostra, majeranek,
- 2 pomidory,
- 1 ugotowana marchew,
- 1/2 szkl. tartego sera żółtego,
- 2 jaja
Zobacz, jak przygotować zapiekankę z fasolki szparagowej
Zapiekanka Krzysztofa
Nie wiemy kim jest Krzysztof, ale podejrzewamy że lubi dobrze zjeść. Jego zapiekankę śmiało można nazwać swojską. Sprawdziliśmy, ta potrawa jest gotowa równo w 30 minut.
- ok. 8 ziemniaków, 1/2 piersi z kurczaka,
- 1 mała kiełbasa (15dag), 1cm kawałek sera mozzarella,
- 1 mała cebula, 4 pieczarki,
- 200ml śmietany 30%, tymianek, sól, pieprz,
- przyprawa do gyros, czosnek, oliwa,
Zobacz, jak przygotować zapiekankę Krzysztofa
MP3-ka
Ostatnią zapiekanką, jaką chcemy zaproponować jest zapiekanka warzywna. Co prawda czas podany na jej przygotowanie to aż 60 minut, ale jeśli w tym samym czasie przygotujemy i ziemniaki i warzywa, to powinniśmy się zmieścić w 30 minutach bez trudu.
- 4 ziemniaki,
- 1 woreczek mrożonych warzyw na patelnię,
- 200 ml śmietanki 18%,
- mały serek topiony w kostce,
- 20 dag żółtego sera,
- sól i pieprz,
- czosnek granulowany,
- słodka i ostra papryka,
- zioła prowansalskie,
- oliwa z oliwek,
- majeranek
Zobacz, jak przygotować 5 minutowe ciasto czekoladowe w kubku
ilovebakepl
Bartosz Rumieńczyk