Najlepsze pomysły na roladki obiadowe

Yule Log to biszkoptowe, mocno czekoladowe ciasto, które wyglądem przypomina pieniek drzewa. Ulubione ciasto Francuzów przygotowywane jest na Boże Narodzenie. Mamy przepis.

Czekoladowa rolada Yule Log ma też inna nazwę - Busche de Noel Fot. 123 RF

 

Rolada Yule Log to ciasto, które przygotowywane jest w wielu krajach Europy na Boże Narodzenie, ale szczególnie umiłowali ją Francuzi. Czekoladowa rolada jest równiez bardzo popularna w Qebecu, francuskiej prowincji Kanady, a jej oryginalna nazwa to Busche de Noel.

Rolada Yule Log kształtem i fakturą przypomina pieniek drzewa, nawiązując tym samym to tradycji palenia drewana w kominku w czasie świąt Bożego Narodzenia. Gospodarz domu, w wgilię Bożego narodzenia, umieszczał świeżo ścięty kawałek drewna (yule log) w kominku i podpalał go. Wierzono, że popiół ze spalenia tego pnia uchroni dom przed piorunami, szatanem, a rozsypany na polu przyniesie urodzaj. Dziś yule log kojarzy się głównie z pysznym, czekoladowym ciastem.

Oto jak przygotować obłędnie czekoladowe ciasto Yule Log, którym zaskoczysz gości.

Składniki:

Biszkopt czekoladowy:

- 100 g mąki tortowej

- 2 czubate łyżki kakao

- 4 jajka (rozmiar L)

- 3/4 szklanki cukru

- 50 g rozpuszczonego masła (musi być ostudzone)

Krem czekoladowy:

- 250 g serka mascarpone

- 100 g kremu czekoladowego - najlepiej włsnej roboty

- 50 g gorzkiej czekolady

Polewa:

- 250 g czekolady (gorzka lub pół na pół gorzkiej i mlecznej)

- 200 mln śmietany kremówki 30 proc.

Wykonanie:

Biszkopt : Białka ubij z cukrem. Do piany dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj. Mąkę, kakao i proszek do pieczenie przesiej przez sito. Połącz mokre składniki z suchymi, dodając wystudzone masło. Wymieszaj bardzo delikatnie. Ciasto wyłóż na dużą blaszkę i wyrównaj powierzchnię. Wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz ok. 10-12 minut. Ciasto wyciągnij z blachy razem z papierem, wierzchem do dołu przełóż je na czytą kuchenna ściekę, posypaną wcześniej cukrem pudrem. Ostrożniej zdejmij papier. Ciasto zwiń wzdłuż krótszego boku razem ze ścierką.

Krem: Serek mascarpone zmiksuj z rozpuszczoną i ostudzoną czekoladą oraz kremem czekoladowym do połączenia składników.

Wykonanie rolady: Delikatnie rozwiń ciasto, możesz je nasączyć herbatą lub kawą, Nałóż krem na ciasto, pamiętając o pozostawieniu kilku centymetrów krótszego boku bez kremu. Roladę owiń mocno w folię aluminiową i włóż na ok. 2 godziny do lodówki.

Polewa: Śmietanę podgrzej w rondelku, dodaj kostki czekolady i mieszaj do rozpuszczenia. Możesz dodać trochę miodu. Polewę odstaw do wystygnięcia i zgęstnienia.

Po wyjęciu rolady z lodówki, ostrożnie zdejmij folię. Ułóż roladę na paterze/talerzu i posmaruj czekoladową polewą. Nożem lub widelcem zrób nacięcia, które będą przypominały korę drewna. Możesz posypać roladę cukrem pudrem i udekorować ulubionymi owocami lub orzechami.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Pełnoziarniste ciasteczka z otrębami

Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...

Odsłon: 143

15 min
6
60 min
5
60 min
2
Dania główne Placki ziemniaczane inaczej

Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...

Odsłon: 4676

15 min
12
Zupy Krupnik

Nasza ulubiona zupa. Jedna z najpopularniejszych zup w kuchni polskiej. Szcze...

Odsłon: 6235

30 min
9