Yule Log to biszkoptowe, mocno czekoladowe ciasto, które wyglądem przypomina pieniek drzewa. Ulubione ciasto Francuzów przygotowywane jest na Boże Narodzenie. Mamy przepis.

Czekoladowa rolada Yule Log ma też inna nazwę - Busche de Noel Fot. 123 RF

 

Rolada Yule Log to ciasto, które przygotowywane jest w wielu krajach Europy na Boże Narodzenie, ale szczególnie umiłowali ją Francuzi. Czekoladowa rolada jest równiez bardzo popularna w Qebecu, francuskiej prowincji Kanady, a jej oryginalna nazwa to Busche de Noel.

Rolada Yule Log kształtem i fakturą przypomina pieniek drzewa, nawiązując tym samym to tradycji palenia drewana w kominku w czasie świąt Bożego Narodzenia. Gospodarz domu, w wgilię Bożego narodzenia, umieszczał świeżo ścięty kawałek drewna (yule log) w kominku i podpalał go. Wierzono, że popiół ze spalenia tego pnia uchroni dom przed piorunami, szatanem, a rozsypany na polu przyniesie urodzaj. Dziś yule log kojarzy się głównie z pysznym, czekoladowym ciastem.

Oto jak przygotować obłędnie czekoladowe ciasto Yule Log, którym zaskoczysz gości.

Składniki:

Biszkopt czekoladowy:

- 100 g mąki tortowej

- 2 czubate łyżki kakao

- 4 jajka (rozmiar L)

- 3/4 szklanki cukru

- 50 g rozpuszczonego masła (musi być ostudzone)

Krem czekoladowy:

- 250 g serka mascarpone

- 100 g kremu czekoladowego - najlepiej włsnej roboty

- 50 g gorzkiej czekolady

Polewa:

- 250 g czekolady (gorzka lub pół na pół gorzkiej i mlecznej)

- 200 mln śmietany kremówki 30 proc.

Wykonanie:

Biszkopt : Białka ubij z cukrem. Do piany dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj. Mąkę, kakao i proszek do pieczenie przesiej przez sito. Połącz mokre składniki z suchymi, dodając wystudzone masło. Wymieszaj bardzo delikatnie. Ciasto wyłóż na dużą blaszkę i wyrównaj powierzchnię. Wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz ok. 10-12 minut. Ciasto wyciągnij z blachy razem z papierem, wierzchem do dołu przełóż je na czytą kuchenna ściekę, posypaną wcześniej cukrem pudrem. Ostrożniej zdejmij papier. Ciasto zwiń wzdłuż krótszego boku razem ze ścierką.

Krem: Serek mascarpone zmiksuj z rozpuszczoną i ostudzoną czekoladą oraz kremem czekoladowym do połączenia składników.

Wykonanie rolady: Delikatnie rozwiń ciasto, możesz je nasączyć herbatą lub kawą, Nałóż krem na ciasto, pamiętając o pozostawieniu kilku centymetrów krótszego boku bez kremu. Roladę owiń mocno w folię aluminiową i włóż na ok. 2 godziny do lodówki.

Polewa: Śmietanę podgrzej w rondelku, dodaj kostki czekolady i mieszaj do rozpuszczenia. Możesz dodać trochę miodu. Polewę odstaw do wystygnięcia i zgęstnienia.

Po wyjęciu rolady z lodówki, ostrożnie zdejmij folię. Ułóż roladę na paterze/talerzu i posmaruj czekoladową polewą. Nożem lub widelcem zrób nacięcia, które będą przypominały korę drewna. Możesz posypać roladę cukrem pudrem i udekorować ulubionymi owocami lub orzechami.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Bułeczki czosnkowo-serowe

Bułeczki czosnkowo-serowe są pysznie puszyste i miękkie, a także aromatyczne....

Odsłon: 882

60 min
7
Ciasta Torcik truskawkowy

Ten torcik truskawkowy stanie się hitem wśród całej twojej rodziny i wszystki...

Odsłon: 80

30 min
4
Ciasta Ciasto na majówkę

Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...

Odsłon: 149

30 min
3