Czekoladowa rolada Yule Log ma też inna nazwę - Busche de Noel Fot. 123 RF
Rolada Yule Log to ciasto, które przygotowywane jest w wielu krajach Europy na Boże Narodzenie, ale szczególnie umiłowali ją Francuzi. Czekoladowa rolada jest równiez bardzo popularna w Qebecu, francuskiej prowincji Kanady, a jej oryginalna nazwa to Busche de Noel.
Rolada Yule Log kształtem i fakturą przypomina pieniek drzewa, nawiązując tym samym to tradycji palenia drewana w kominku w czasie świąt Bożego Narodzenia. Gospodarz domu, w wgilię Bożego narodzenia, umieszczał świeżo ścięty kawałek drewna (yule log) w kominku i podpalał go. Wierzono, że popiół ze spalenia tego pnia uchroni dom przed piorunami, szatanem, a rozsypany na polu przyniesie urodzaj. Dziś yule log kojarzy się głównie z pysznym, czekoladowym ciastem.
Oto jak przygotować obłędnie czekoladowe ciasto Yule Log, którym zaskoczysz gości.
Składniki:
Biszkopt czekoladowy:
- 100 g mąki tortowej
- 2 czubate łyżki kakao
- 4 jajka (rozmiar L)
- 3/4 szklanki cukru
- 50 g rozpuszczonego masła (musi być ostudzone)
Krem czekoladowy:
- 250 g serka mascarpone
- 100 g kremu czekoladowego - najlepiej włsnej roboty
- 50 g gorzkiej czekolady
Polewa:
- 250 g czekolady (gorzka lub pół na pół gorzkiej i mlecznej)
- 200 mln śmietany kremówki 30 proc.
Wykonanie:
Biszkopt : Białka ubij z cukrem. Do piany dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj. Mąkę, kakao i proszek do pieczenie przesiej przez sito. Połącz mokre składniki z suchymi, dodając wystudzone masło. Wymieszaj bardzo delikatnie. Ciasto wyłóż na dużą blaszkę i wyrównaj powierzchnię. Wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz ok. 10-12 minut. Ciasto wyciągnij z blachy razem z papierem, wierzchem do dołu przełóż je na czytą kuchenna ściekę, posypaną wcześniej cukrem pudrem. Ostrożniej zdejmij papier. Ciasto zwiń wzdłuż krótszego boku razem ze ścierką.
Krem: Serek mascarpone zmiksuj z rozpuszczoną i ostudzoną czekoladą oraz kremem czekoladowym do połączenia składników.
Wykonanie rolady: Delikatnie rozwiń ciasto, możesz je nasączyć herbatą lub kawą, Nałóż krem na ciasto, pamiętając o pozostawieniu kilku centymetrów krótszego boku bez kremu. Roladę owiń mocno w folię aluminiową i włóż na ok. 2 godziny do lodówki.
Polewa: Śmietanę podgrzej w rondelku, dodaj kostki czekolady i mieszaj do rozpuszczenia. Możesz dodać trochę miodu. Polewę odstaw do wystygnięcia i zgęstnienia.
Po wyjęciu rolady z lodówki, ostrożnie zdejmij folię. Ułóż roladę na paterze/talerzu i posmaruj czekoladową polewą. Nożem lub widelcem zrób nacięcia, które będą przypominały korę drewna. Możesz posypać roladę cukrem pudrem i udekorować ulubionymi owocami lub orzechami.
Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!