Spis treści:
Masło jabłkowe będzie dobrym zamiennikiem dla tradycyjnego masła. W szczególności powinno zainteresować osoby, które borykają się z wysokim cholesterolem, lub problemami z układem krążenia. Dlaczego jeszcze warto sięgnąć po to smarowidło? Jak zrobić masło jabłkowe? Na te i inne pytanie znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.
Masło jabłkowe – zdrowy zamiennik masła
Oczywiście najważniejszym składnikiem tej warzywnej alternatywy dla masła będą jabłka. Owoce te nie tylko są niezwykle smaczne, ale i zawierają mnóstwo składników cennych dla naszego organizmu. Przede wszystkim są świetnym źródłem błonnika pokarmowego, który wspiera układ trawienny, zapobiega zaparciom, zapewnia sytość po posiłku, a także przyspiesza przemianę materii. Warto dodać, że produkty bogate w błonnik pomagają dbać o prawidłowy poziom cukru oraz cholesterolu we krwi, a także wspiera mikroflorę jelitową. Jabłka zawierają również cenne antyoksydanty, które wspierają walkę organizmu z wolnymi rodnikami, zapobiegają stresowi oksydacyjnemu, działają przeciwstarzeniowo, przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie.
W jabłkach znajdziemy także witaminę A – między innymi wspiera zdrowie oczu; witaminę C – wzmacnia odporność oraz ma działanie przeciwutleniające; oraz witaminę K – która przyczynia się do zachowania prawidłowej krzepliwości krwi. W jabłkach nie brakuje również minerałów: potasu – który reguluje ciśnienie krwi, oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia udarów mózgu, magnezu – wspierającego układ nerwowy, krążenia i mięśniowy; cynku – który wzmacnia odporność oraz zmniejsza wystąpienie stanów zapalnych; fosforu i wapnia – wzmacniających kości i zęby, czy żelaza – które chroni organizm przed anemią.
Jak się robi masło jabłkowe?
Jeśli chcesz przygotować masło jabłkowe, wcale nie będziesz musiał spędzić długiego czasu w kuchni. Będzie to świetna opcja dla wegan, wegetarian, osób na diecie odchudzającej, oraz tych, które nie tolerują glutenu, czy laktozy. Masło jabłkowe sprawdzi się nie tylko do smarowania kanapek, możesz wykorzystać je jako dodatek do naleśników, słodkich placuszków i omletów, a nawet dodać je do owsianki, czy jogurtu. Jeżeli chcesz przygotować wersję dietetyczną, zamiast cukru użyj słodzika, np. erytrytolu, ksylitolu lub stewii.
Składniki
- 2 kg jabłek,
- 125 ml wody,
- 130 g brązowego cukru,
- 1 pomarańcza,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/2 łyżeczki kardamonu,
- szczypta soli.
Zacznij od obrania jabłek, następnie usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Pomarańczę sparz, zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Wrzuć jabłka do garnka, wlej wodę, sok pomarańczowy, wsyp cukier, cynamon, kardamon, sól oraz skórkę z pomarańczy. Całość gotuj na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, aby nic się nie przypaliło. Kiedy woda odparuje, a masa zgęstnieje, przełóż ją do czystych, wyparzonych słoików, a następnie je zapasteryzuj.
Źródło: youtube.com/@drbartekpl, Smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Włącz do diety niepozorny produkt. Mózg będzie pracować na pełnych obrotach »
Mrówki zaczęły wchodzić do domu? Ekologiczny i skuteczny patent na pozbycie się ich »
Indeks glikemiczny makaronu. Wybierz dobrze i gotuj krótko, a obniżysz cukier i zaczniesz chudnąć »