Od tygodni króluje w naszym domu. Najlepsze smarowidło do kanapek, dzieci je uwielbiają

Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z masła na rzecz zdrowszych smarowideł do chleba. Na kanapkach królują warzywne pasty z ciecierzycy, czy fasoli, guacamole, oraz masła orzechowe. Jeżeli lubisz tego typu dodatki do pieczywa, koniecznie wypróbuj masło jabłkowe. Nie tylko jest pyszne, ale i świetne dla twojego zdrowia.

Jak zrobić masło jabłkowe? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Masło jabłkowe będzie dobrym zamiennikiem dla tradycyjnego masła. W szczególności powinno zainteresować osoby, które borykają się z wysokim cholesterolem, lub problemami z układem krążenia. Dlaczego jeszcze warto sięgnąć po to smarowidło? Jak zrobić masło jabłkowe? Na te i inne pytanie znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule. 

Sprawdź także: Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Masło jabłkowe – zdrowy zamiennik masła

Oczywiście najważniejszym składnikiem tej warzywnej alternatywy dla masła będą jabłka. Owoce te nie tylko są niezwykle smaczne, ale i zawierają mnóstwo składników cennych dla naszego organizmu. Przede wszystkim są świetnym źródłem błonnika pokarmowego, który wspiera układ trawienny, zapobiega zaparciom, zapewnia sytość po posiłku, a także przyspiesza przemianę materii. Warto dodać, że produkty bogate w błonnik pomagają dbać o prawidłowy poziom cukru oraz cholesterolu we krwi, a także wspiera mikroflorę jelitową. Jabłka zawierają również cenne antyoksydanty, które wspierają walkę organizmu z wolnymi rodnikami, zapobiegają stresowi oksydacyjnemu, działają przeciwstarzeniowo, przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie. 

W jabłkach znajdziemy także witaminę A między innymi wspiera zdrowie oczu; witaminę C – wzmacnia odporność oraz ma działanie przeciwutleniające; oraz witaminę K – która przyczynia się do zachowania prawidłowej krzepliwości krwi. W jabłkach nie brakuje również minerałów: potasu – który reguluje ciśnienie krwi, oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia udarów mózgu, magnezu – wspierającego układ nerwowy, krążenia i mięśniowy; cynku – który wzmacnia odporność oraz zmniejsza wystąpienie stanów zapalnych; fosforu i wapnia – wzmacniających kości i zęby, czy żelaza – które chroni organizm przed anemią. 

Jak się robi masło jabłkowe?

Jeśli chcesz przygotować masło jabłkowe, wcale nie będziesz musiał spędzić długiego czasu w kuchni. Będzie to świetna opcja dla wegan, wegetarian, osób na diecie odchudzającej, oraz tych, które nie tolerują glutenu, czy laktozy. Masło jabłkowe sprawdzi się nie tylko do smarowania kanapek, możesz wykorzystać je jako dodatek do naleśników, słodkich placuszków i omletów, a nawet dodać je do owsianki, czy jogurtu. Jeżeli chcesz przygotować wersję dietetyczną, zamiast cukru użyj słodzika, np. erytrytolu, ksylitolu lub stewii. 

Składniki

  • 2 kg jabłek, 
  • 125 ml wody,
  • 130 g brązowego cukru,
  • 1 pomarańcza, 
  • 1 łyżeczka cynamonu, 
  • 1/2 łyżeczki kardamonu,
  • szczypta soli.

Zacznij od obrania jabłek, następnie usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Pomarańczę sparz, zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Wrzuć jabłka do garnka, wlej wodę, sok pomarańczowy, wsyp cukier, cynamon, kardamon, sól oraz skórkę z pomarańczy. Całość gotuj na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, aby nic się nie przypaliło. Kiedy woda odparuje, a masa zgęstnieje, przełóż ją do czystych, wyparzonych słoików, a następnie je zapasteryzuj.   

Źródło:  youtube.com/@drbartekpl, Smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także: 

Włącz do diety niepozorny produkt. Mózg będzie pracować na pełnych obrotach »

Mrówki zaczęły wchodzić do domu? Ekologiczny i skuteczny patent na pozbycie się ich »

Indeks glikemiczny makaronu. Wybierz dobrze i gotuj krótko, a obniżysz cukier i zaczniesz chudnąć »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najprostszy przepis na biszkopt

Biszkopt przygotowany z idealnego ciasta na biszkopt. Przepis prosty, a biszk...

Odsłon: 78

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

20
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

306
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

7
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25