Domowe obiady

Olej słonecznikowy, lniany, rzepakowy – moc drogocennych olejów

Oleje roślinne: słonecznikowy, lniany i rzepakowy, stanowią prawdziwą skarbnicę niezbędnych dla zdrowia składników. Przede wszystkim - niezastąpionych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6, bez których nasz organizm nie mógłby prawidłowo funkcjonować, a których nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować.

Dlaczego odgrywają one tak istotną rolę w codziennej diecie i jak możemy wykorzystywać je na co dzień w naszej kuchni? Oto kilka najważniejszych faktów na temat trzech wartościowych olejów, o których opowiada ekspert kampanii „Zdrowe tłuszcze" - mgr inż. Iwonna Niegowska.

Olej rzepakowy

Rzepak jest rośliną uprawną, którą wykorzystywano do celów spożywczych już w starożytnej Grecji, Rzymie, Chinach i Japonii. W średniowieczu zaczął być rozpowszechniany w kolejnych regionach Europy, a jego uprawa przekroczyła północną granicę Alp. Z czasem zyskiwał coraz większą popularność - współcześnie jest najważniejszą rośliną oleistą, która występuje w szerokości geograficznej Polski i krajów północnej Europy. Ze względu na zawartość zarówno kwasów tłuszczowych Omega-3 jak i Omega-6, jego spożycie zaleca się populacji zamieszkującej nasz region klimatyczny.

„Polacy często chorują na choroby krążenia, a jedną z głównych przyczyn ich występowania jest nieprawidłowa dieta, bogata w nasycone kwasy tłuszczowe. Potwierdzają to m.in. ostatnie wyniki badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu Harvarda. Rekomendacje Europejskiego Urzędu ds. Żywności, a także innych wiodących instytucji zajmujących się określaniem zaleceń żywieniowych na świecie są takie, że powinno się tych kwasów nasyconych spożywać jak najmniej. Który rodzaj oleju zawiera ich najmniej? Właśnie olej rzepakowy. Przykładowo, w porównaniu do cieszącej się bardzo dużą popularnością oliwy z oliwek - aż dwa razy mniej. Ponadto Polacy, w odniesieniu np. do mieszkańców krajów śródziemnomorskich, jedzą także bardzo małe ilości ryb, będących źródłem korzystnych dla zdrowia kwasów Omega-3. Muszą więc uzupełniać niedobory tych tłuszczów przy pomocy innych źródeł pokarmowych. I znowu - doskonałym źródłem tych kwasów jest właśnie olej rzepakowy" - mówi ekspert kampanii edukacyjnej „Zdrowe tłuszcze", Iwonna Niegowska.

Olej słonecznikowy

Na szeroką skalę zaczął być produkowany w Anglii, a następnie w Rosji. Jest on drugim najczęściej wybieranym przez Polaków olejem. Nie bez przyczyny - olej słonecznikowy ma szerokie zastosowanie w kuchni. Natomiast, co ważne dla naszego zdrowia, charakteryzuje się także bardzo dużą zawartością kwasów tłuszczowych Omega-6 oraz największą zawartością witaminy E - nazywaną „witaminą młodości" - spośród wszystkich najpopularniejszych olejów.

„Olej słonecznikowy to bardzo dobre źródło kwasów tłuszczowych Omega-6, które wykazują pozytywny wpływ na działanie naszego serca. Charakteryzuje się on także bardzo niską zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych, a więc wpisuje się w światowe zalecenia dotyczące spożycia tłuszczów w diecie. Zdecydowanie lepiej wykorzystywać go w swojej kuchni w potrawach przygotowywanych na zimno, unikając smażenia i podgrzewania na nim dań, przez co mógłby on stracić swoje składniki odżywcze" - podkreśla Niegowska.

Olej lniany

Olej lniany dużą popularnością cieszył się już w starożytnej Grecji oraz Rzymie. Produkowany jest z nasion lnu, w których zawartość tłuszczu oscyluje na poziomie 45%, a są to przede wszystkim korzystne dla zdrowia kwasy Omega-3 i Omega-6. Pozyskiwany w bardzo niskiej temperaturze, po otwarciu musi być przechowywany w miejscu bez dostępu światła i powietrza, najlepiej w lodówce. Optymalna temperatura przechowywania wynosi od 4⁰ do 10⁰C, a maksymalny czas przechowywania to ok. 3 miesiące.

„Olej lniany jest bardzo wskazany do spożycia w codziennej diecie. Wykazuje właściwości korzystne dla zdrowia, przede wszystkim dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Należy jednak pamiętać o przechowywaniu go w chłodnym i zaciemnionym miejscu - jest to ważne, gdyż na skutek działania promieni słonecznych kwasy tłuszczowe Omega-3 gwałtownie się utleniają. Nie powinno się go podgrzewać ani smażyć na nim potraw - można go natomiast wykorzystywać np. do sałatek, surówek, sosów czy innych dań podawanych na zimno" - mówi żywieniowiec.

Oleje w zbilansowanej diecie

Warto pamiętać, że tłuszcze pochodzenia roślinnego stanowią nieodzowny element zbilansowanej diety człowieka - są one źródłem niezbędnych dla organizmu kwasów tłuszczowych, których ludzki organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować. Ważne jest więc, by dostarczać ich sobie w odpowiednich ilościach wraz z pożywieniem, dbając jednocześnie o ich wysoką jakość.

By dostarczyć naszemu organizmowi niezbędnych kwasów tłuszczowych, możemy także sięgać po produkty, które w swoim składzie bazują na cennych, naturalnych olejach, jak nowa Flora Gold do smarowania pieczywa. Flora Gold cechuje się największą zawartością kwasów tłuszczowych Omega 3 i 6 w kategorii produktów do smarowania pieczywa dostępnych na rynku, a jej receptura oparta została na kompozycji trzech roślinnych olejów: słonecznikowego, rzepakowego i lnianego. W ramach zbilansowanej diety i zdrowego stylu życia, pomaga ona utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Surówka z kiszonej kapusty

Proponuję najprostszą surówkę z kapusty kiszonej z marchewką, która nada się...

Odsłon: 56

15 min
7
Desery Gofry

Chrupiące gofry to jeden lepszych pomysłów na obiad lub kolację.

Odsłon: 94

30 min
1
Sałatki Surówka z sałaty rzymskiej

Surówka z sałaty rzymskiej to idealny pomysł na rozpoczęcie dnia, lunch do pr...

Odsłon: 363

15 min
4
Przekąski Parówki w tortilli z dodatkami

Dziś przygotowałam dla Was przepis na bardzo szybko i prostą przekąskę. Jest...

Odsłon: 150

15 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje „Ewa gotuje” w ramówce wiosennej 2024!

W sobotę 2 marca o godzinie 10:10 w Polsacie rozpoczynamy emisję wiosennych odcinków magazynu kulinarnego „Ewa gotuje”. Czym tym razem zaskoczy pro...

1
Informacje Po filiżance napoju masz więcej energii niż po kawie. Spala tłuszcz i oczyszcza organizm z toksyn

Matcha to herbata, która do Europy przybyła z Azji – jest ceniona nie tylko ze względu na swój unikalny smak, ale także na bogactwo zawartych w nie...

5
Informacje Dlaczego kuchnia japońska jest zdrowa? Przenieś jej zasady na swój stół, a nie pożałujesz

Czy wiesz, co jedzą Japończycy? Potrawy kuchni japońskiej ceni się na całym świecie. Są nie tylko smaczne i urozmaicone, ale również bardzo odżywcz...

3
Informacje Chorujesz na niedoczynność tarczycy lub Hashimoto? Stosuj specjalną dietę tarczycową

Niedoczynność tarczycy to schorzenie wywoływane niedoborem hormonu tyroksyny. W konsekwencji powoduje spowolnienie procesów metabolicznych organizm...

11