Ostro-łagodne chaczapuri - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentował Marcin.

Ciasto

200 ml ciepłej wody
400 g mąki pszennej (typ 650)
20 g świeżych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
1½ łyżeczki soli
2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
½ łyżeczki cukru

Farsz mięsny

3 mięsiste pomidory
150 g mięsa (po 75 g baraniny i wołowiny)
1 cebula szalotka
1 zielona papryka
3 łyżki oliwy z oliwek
sól do smaku
pieprz do smaku
3 pieczarki
2 ząbki czosnku
10 g długo dojrzewającego sera koziego
50 ml wytrawnego czerwonego wina
1 łyżka posiekanej kolendry
1 papryczka chili (można dodać do smaku)
cukier do smaku

Farsz serowy

150 g sera feta (z mleka owczego lub krowiego)
150 g mozzarelli
4 łyżki mleka
ok. 5 łyżek mąki pszennej
150 g twardego sera żółtego (można dodać mniej)

Złożenie

3 jaja (rozmiar M)
2 łyżki masła
1 duży pęczek kolendry
pomidorki koktajlowe na gałązce do dekoracji
2 papryczki chili do dekoracji

Ciasto

W misce z ciepłą wodą wymieszać drożdże i cukier, następnie dodać jogurt i oliwę. Wymieszać do rozpuszczenia się składników i wsypać mąkę z solą. Ciasto należy wyrabiać do uzyskania jednolitej, gęstej, sprężystej masy. Gdy będzie gotowe, oprószyć je mąką i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.

Farsz mięsny

Pomidory obrać. Aby skórka pomidorów lepiej schodziła, delikatnie przeciąć ją na krzyż i wsadzić do wrzątku na około minutę. Warzywa usmażyć. Gdy zaczną się rozpadać, zblendować i smażyć do uzyskania gęstej pasty. Mięso zmielić. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, podsmażyć na dwóch łyżkach oliwy i przełożyć do miseczki. Na jednej łyżce oliwy przesmażyć zmielone mięso. Doprawić solą i pieprzem, następnie dodać pokrojone w kostkę pieczarki, przesmażoną cebulę i paprykę, czosnek oraz ser kozi. Wlać pastę pomidorową i czerwone wino. Mieszać, doprawić kolendrą, chili, solą, pieprzem i cukrem. Farsz musi być gęsty, jeśli jest zbyt rzadki, zredukować płyn.

Farsz serowy

Łyżkę sera feta odłożyć do posypania na wierzch, pozostałą część pokruszyć i zmieszać ze startą na grubych oczkach mozzarellą. Dodać mleko i mąkę pszenną, następnie zgnieść wszystko widelcem. Do osobnego naczynia zetrzeć ser żółty.

Złożenie

Po wyrośnięciu ciasta podzielić je na cztery równe porcje, z każdej ulepić kulę. Piekarnik nagrzać do 220°C. Kulki rozwałkować na okrągłe placki, każdy ma mieć około ½ cm grubości. Na dwa placki położyć starty ser żółty, następnie brzegi zawinąć do środka na zakładkę (powinna powstać ozdobna plecionka). Wyłożyć mieszankę serów. Gotowe placki przełożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Na pozostałe dwa placki wyłożyć mięsny farsz i skleić (mają powstać pierogi). Odwrócić je do góry dnem, kładąc na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Uformować je w kształt łódki. Górę ciasta przeciąć na środku i odgiąć je ku brzegom. Brzegi ciast posmarować rozbełtanym jajkiem. Chaczapuri piec przez 14-15 minut. Po 12 minutach wyjąć placki z serowym farszem - na nie wbić po jednym jajku i włożyć do piekarnika na około 2 minuty, aby żółtko się ścięło. Gdy będą gotowe, wyłożyć na nie masło. Chaczapuri przełożyć na deskę, obsypać kolendrą i przystroić gałązką pomidorków koktajlowych, papryczką chili i listkami lub gałązkami kolendry.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kotlety mielone

Szybki , prosty i smaczny obiad , jakim są kotlety mielone . Myślę że jest to...

Odsłon: 115

30 min
5
15 min
9

Przepis dnia

Śniadania Racuchy z borówką

Pyszne śniadanie polecam i gwarantuję, że będziecie bardzo często wracać do t...

Odsłon: 391

60 min
6
15 min
7

Polecane artykuły

Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0
Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0