Sprawdzone przepisy na Sylwestra

Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentował Marcin.

Ciasto

200 ml ciepłej wody
400 g mąki pszennej (typ 650)
20 g świeżych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
1½ łyżeczki soli
2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
½ łyżeczki cukru

Farsz mięsny

3 mięsiste pomidory
150 g mięsa (po 75 g baraniny i wołowiny)
1 cebula szalotka
1 zielona papryka
3 łyżki oliwy z oliwek
sól do smaku
pieprz do smaku
3 pieczarki
2 ząbki czosnku
10 g długo dojrzewającego sera koziego
50 ml wytrawnego czerwonego wina
1 łyżka posiekanej kolendry
1 papryczka chili (można dodać do smaku)
cukier do smaku

Farsz serowy

150 g sera feta (z mleka owczego lub krowiego)
150 g mozzarelli
4 łyżki mleka
ok. 5 łyżek mąki pszennej
150 g twardego sera żółtego (można dodać mniej)

Złożenie

3 jaja (rozmiar M)
2 łyżki masła
1 duży pęczek kolendry
pomidorki koktajlowe na gałązce do dekoracji
2 papryczki chili do dekoracji

Ciasto

W misce z ciepłą wodą wymieszać drożdże i cukier, następnie dodać jogurt i oliwę. Wymieszać do rozpuszczenia się składników i wsypać mąkę z solą. Ciasto należy wyrabiać do uzyskania jednolitej, gęstej, sprężystej masy. Gdy będzie gotowe, oprószyć je mąką i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.

Farsz mięsny

Pomidory obrać. Aby skórka pomidorów lepiej schodziła, delikatnie przeciąć ją na krzyż i wsadzić do wrzątku na około minutę. Warzywa usmażyć. Gdy zaczną się rozpadać, zblendować i smażyć do uzyskania gęstej pasty. Mięso zmielić. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, podsmażyć na dwóch łyżkach oliwy i przełożyć do miseczki. Na jednej łyżce oliwy przesmażyć zmielone mięso. Doprawić solą i pieprzem, następnie dodać pokrojone w kostkę pieczarki, przesmażoną cebulę i paprykę, czosnek oraz ser kozi. Wlać pastę pomidorową i czerwone wino. Mieszać, doprawić kolendrą, chili, solą, pieprzem i cukrem. Farsz musi być gęsty, jeśli jest zbyt rzadki, zredukować płyn.

Farsz serowy

Łyżkę sera feta odłożyć do posypania na wierzch, pozostałą część pokruszyć i zmieszać ze startą na grubych oczkach mozzarellą. Dodać mleko i mąkę pszenną, następnie zgnieść wszystko widelcem. Do osobnego naczynia zetrzeć ser żółty.

Złożenie

Po wyrośnięciu ciasta podzielić je na cztery równe porcje, z każdej ulepić kulę. Piekarnik nagrzać do 220°C. Kulki rozwałkować na okrągłe placki, każdy ma mieć około ½ cm grubości. Na dwa placki położyć starty ser żółty, następnie brzegi zawinąć do środka na zakładkę (powinna powstać ozdobna plecionka). Wyłożyć mieszankę serów. Gotowe placki przełożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Na pozostałe dwa placki wyłożyć mięsny farsz i skleić (mają powstać pierogi). Odwrócić je do góry dnem, kładąc na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Uformować je w kształt łódki. Górę ciasta przeciąć na środku i odgiąć je ku brzegom. Brzegi ciast posmarować rozbełtanym jajkiem. Chaczapuri piec przez 14-15 minut. Po 12 minutach wyjąć placki z serowym farszem - na nie wbić po jednym jajku i włożyć do piekarnika na około 2 minuty, aby żółtko się ścięło. Gdy będą gotowe, wyłożyć na nie masło. Chaczapuri przełożyć na deskę, obsypać kolendrą i przystroić gałązką pomidorków koktajlowych, papryczką chili i listkami lub gałązkami kolendry.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Smażony dorsz do obiadu

Prosty przepis na smażonego dorsza. Jest to sposób na pyszne danie obiadowe,...

Odsłon: 71

15 min
2

Przepis dnia

Dania główne Kalafiorowe steki

Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...

Odsłon: 349

30 min
12
15 min
4
Dodatki Kapusta z grochem i grzybami

Moja wigilijna kapusta z grochem i grzybami. Prosta w przygotowaniu i smaczna...

Odsłon: 710

60 min
9
Desery Murzynek

To szybki i łatwy do przygotowania placek – nawet laik kulinarny sobie poradz...

Odsłon: 5075

60 min
17
Desery Sernik z murzynkiem

Przepyszny sernik z warstwą kakaową. To tradycyjny przepis na Izaurę. Takie c...

Odsłon: 3982

60 min
10

Polecane artykuły

Informacje Imbir czy ocet jabłkowy? Najlepsze domowe sposoby na kaca

Zarówno święta, jak i okres sylwestrowy obfitują w okazje do celebracji przy domowej nalewce, lampce wina czy kolorowym drinku. Niestety zakrapiana...

3
Informacje Z mąką za pan brat

Mąka jest jednym z najpopularniejszych i najczęściej wykorzystywanych produktów spożywczych. Wykorzystujemy ją nie tylko do pieczenia chleba czy ci...

0
Informacje Co jeść podczas spożywania alkoholu? Tego częstego błędu wątroba nie wybacza

Wiele osób nie wyobraża sobie picia napojów wyskokowych bez solidnej zakąski. Najczęściej są to tłuste mięsa lub słone przekąski, które mają na cel...

45
Ewa gotuje Sylwestrowe i karnawałowe przekąski Ewy Wachowicz

To już ostatni odcinek programu Ewa Gotuje w tym sezonie. Ewa Wachowicz zaprosiła w nim widzów do wspólnego przygotowania czterech przekąsek sylwes...

13