Niegdyś poziomki gościły niemal w każdym ogrodzie. Dziś są one mniej popularne i ciężko jest je znaleźć nawet w sklepach i na bazarach. Warto jednak sobie o nich przypomnieć, ponieważ mają nam wiele do zaoferowania pod względem odżywczym. Jakie właściwości ma poziomka – zapomniany polski owoc?

Jakie właściwości mają poziomki? | Fot.123RF/Picsel/olgasoloveva

Poziomki, choć są niewielkie, kryją w sobie szereg wyjątkowych składników. Ich wysoka wartość odżywcza oraz delikatny smak i intensywny aromat sprawiają, że od lat cieszą się one uznaniem nie tylko w kuchni, ale również w ziołolecznictwie.

Niegdyś można było natknąć się na nie w wielu przydomowych ogrodach, jednak dziś cieszą się znacznie mniejszą popularnością. Warto sobie o nich przypomnieć zarówno ze względu na wyjątkowy smak, jak i prozdrowotne działanie. Co dokładnie do zaoferowania ma nam poziomka – zapomniany polski owoc?  

Poziomka – co to za owoc? 

Zanim poznasz odpowiedź na pytanie, jakie właściwości mają poziomki, warto dowiedzieć się, co to za owoce i gdzie występują. Otóż są to drobne owoce leśne należące do rodziny różowatych, blisko spokrewnione z truskawkami. Można natknąć się na nie na polanach i skrajach lasów oraz uprawiać je w przydomowych ogródkach. Charakteryzują się one słodko-kwaśnym smakiem i dość intensywnym aromatem. Sezon na ten owoc przypada zwykle na czerwiec i lipiec, jednak niektóre jego odmiany mogą owocować nawet do jesieni. 

 

Jakie właściwości mają poziomki 

Jakie właściwości mają poziomki? Okazuje się, że są one naprawdę liczne, a to wszystko za sprawą zawartych w nich witamin, minerałów i związków bioaktywnych. Owoce te stanowią obfite źródło witaminy C – substancji, która nie tylko wspiera pracę układu odpornościowego, ale również wspomaga produkcję kolagenu, zwiększa przyswajanie żelaza oraz wzmacnia kości, zapobiegając ich złamaniom. Co więcej, jest ona silnym przeciwutleniaczem, który wspomaga walkę z wolnymi rodnikami.  

Co jeszcze można znaleźć w poziomkach? Owoce te kryją w sobie spore ilości potasu, który uznawany jest za jeden z najważniejszych minerałów dla naszego zdrowia. Jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mięśni, układu nerwowego i gospodarki wodno-elektrolitowej oraz utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Ponadto zmniejsza on ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, w tym nadciśnienia tętniczego.  

Dodatkowym atutem poziomek jest ich niska kaloryczność. To sprawia, że świetnie sprawdzają się one w diecie odchudzających się osób – ich 100-gramowa porcja dostarcza zaledwie 40 kcal. Na uwagę zasługuje również fakt, że charakteryzują się one niskim indeksem glikemicznym, dzięki czemu są bezpiecznym wyborem dla pacjentów z cukrzycą i insulinoopornością.  

Warto podkreślić, że w ziołolecznictwie najczęściej stosuje się liście poziomek, ponieważ są one skarbnicą związków bioaktywnych, takich jak flawonoidy, glikozydy i oligomery. Stosowane są one m.in. w leczeniu infekcji wirusowych i bakteryjnych oraz schorzeń układu moczowego, a także w celu usprawnienia procesów detoksykacyjnych czy złagodzenia bólu gardła. 

Sprawdź także:  Krewetki – lekkie, zdrowe i pełne białka. Dlaczego warto je włączyć do diety?

Z czym jeść poziomki, żeby nie traciły wartości odżywczych? 

Zastanawiasz się, z czym jeść poziomki, żeby nie traciły wartości odżywczych? Najlepiej spożywać je na surowo, ponieważ obróbka termiczna może doprowadzić do częściowej utraty witaminy C i innych cennych składników. Owoce te świetnie sprawdzają się jako samodzielna przekąska oraz dodatek do słodkich i wytrawnych dań, np. sałatek, koktajli i owsianki. Równie dobrze możesz zmiksować je z kefirem lub jogurtem naturalnym.  

Jeśli chcesz podnieść wartość odżywczą swojego przysmaku, połącz poziomki z miodem, orzechami i listkami mięty. Unikaj natomiast mieszania ich z dużą ilością cukru i ciesz się ich naturalną słodyczą. Masz duży zapas poziomek i nie wiesz, co z nich zrobić? W takim razie wyczaruj z nich pyszne przetwory, np. dżemy, soki i konfitury. Pamiętaj jednak, że proces pasteryzacji może częściowo pozbawić je wartościowych substancji. 

Placek wiejski z owocami

 Placek wiejski z owocami Zobacz przepis

Placek wiejski z poziomkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: fit.poradnikzdrowie.pl, vitapedia.pl, smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Aromatyczną oliwę możesz zrobić w domu. Obniża cholesterol, uspokaja i reguluje pracę jelit

W sklepie często go pomijamy, a powinniśmy jeść codziennie. Dobrze wpływa na serce, obniża ciśnienie

Bez masła, oleju czy innego tłuszczu. Jajka usmażysz na popularnym warzywie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kurczak po kozacku

Kurczak po kozacku to pomysł na bardzo szybki i jakże smaczny obiad. Do jego...

Odsłon: 27714

30 min
35
30 min
32
Ciasta Przepis na pierniczki toruńskie

Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...

Odsłon: 15593

60 min
21

Przepis dnia

Ciasta Sernik rabarbarowy

Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...

Odsłon: 4683

60 min
6
Sałatki Ostra bawarska sałatka z zielonej fasolki

Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....

Odsłon: 360

>60 min
1
Ciasta Mini serniczki z borówkami na ciepło

Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...

Odsłon: 2865

60 min
5