Spis treści
Poziomki, choć są niewielkie, kryją w sobie szereg wyjątkowych składników. Ich wysoka wartość odżywcza oraz delikatny smak i intensywny aromat sprawiają, że od lat cieszą się one uznaniem nie tylko w kuchni, ale również w ziołolecznictwie.
Niegdyś można było natknąć się na nie w wielu przydomowych ogrodach, jednak dziś cieszą się znacznie mniejszą popularnością. Warto sobie o nich przypomnieć zarówno ze względu na wyjątkowy smak, jak i prozdrowotne działanie. Co dokładnie do zaoferowania ma nam poziomka – zapomniany polski owoc?

Poziomka – co to za owoc?
Zanim poznasz odpowiedź na pytanie, jakie właściwości mają poziomki, warto dowiedzieć się, co to za owoce i gdzie występują. Otóż są to drobne owoce leśne należące do rodziny różowatych, blisko spokrewnione z truskawkami. Można natknąć się na nie na polanach i skrajach lasów oraz uprawiać je w przydomowych ogródkach. Charakteryzują się one słodko-kwaśnym smakiem i dość intensywnym aromatem. Sezon na ten owoc przypada zwykle na czerwiec i lipiec, jednak niektóre jego odmiany mogą owocować nawet do jesieni.
Jakie właściwości mają poziomki?
Jakie właściwości mają poziomki? Okazuje się, że są one naprawdę liczne, a to wszystko za sprawą zawartych w nich witamin, minerałów i związków bioaktywnych. Owoce te stanowią obfite źródło witaminy C – substancji, która nie tylko wspiera pracę układu odpornościowego, ale również wspomaga produkcję kolagenu, zwiększa przyswajanie żelaza oraz wzmacnia kości, zapobiegając ich złamaniom. Co więcej, jest ona silnym przeciwutleniaczem, który wspomaga walkę z wolnymi rodnikami.
Co jeszcze można znaleźć w poziomkach? Owoce te kryją w sobie spore ilości potasu, który uznawany jest za jeden z najważniejszych minerałów dla naszego zdrowia. Jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mięśni, układu nerwowego i gospodarki wodno-elektrolitowej oraz utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Ponadto zmniejsza on ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, w tym nadciśnienia tętniczego.
Dodatkowym atutem poziomek jest ich niska kaloryczność. To sprawia, że świetnie sprawdzają się one w diecie odchudzających się osób – ich 100-gramowa porcja dostarcza zaledwie 40 kcal. Na uwagę zasługuje również fakt, że charakteryzują się one niskim indeksem glikemicznym, dzięki czemu są bezpiecznym wyborem dla pacjentów z cukrzycą i insulinoopornością.
Warto podkreślić, że w ziołolecznictwie najczęściej stosuje się liście poziomek, ponieważ są one skarbnicą związków bioaktywnych, takich jak flawonoidy, glikozydy i oligomery. Stosowane są one m.in. w leczeniu infekcji wirusowych i bakteryjnych oraz schorzeń układu moczowego, a także w celu usprawnienia procesów detoksykacyjnych czy złagodzenia bólu gardła.
Sprawdź także: Krewetki – lekkie, zdrowe i pełne białka. Dlaczego warto je włączyć do diety?
Z czym jeść poziomki, żeby nie traciły wartości odżywczych?
Zastanawiasz się, z czym jeść poziomki, żeby nie traciły wartości odżywczych? Najlepiej spożywać je na surowo, ponieważ obróbka termiczna może doprowadzić do częściowej utraty witaminy C i innych cennych składników. Owoce te świetnie sprawdzają się jako samodzielna przekąska oraz dodatek do słodkich i wytrawnych dań, np. sałatek, koktajli i owsianki. Równie dobrze możesz zmiksować je z kefirem lub jogurtem naturalnym.
Jeśli chcesz podnieść wartość odżywczą swojego przysmaku, połącz poziomki z miodem, orzechami i listkami mięty. Unikaj natomiast mieszania ich z dużą ilością cukru i ciesz się ich naturalną słodyczą. Masz duży zapas poziomek i nie wiesz, co z nich zrobić? W takim razie wyczaruj z nich pyszne przetwory, np. dżemy, soki i konfitury. Pamiętaj jednak, że proces pasteryzacji może częściowo pozbawić je wartościowych substancji.
Placek wiejski z owocami

Placek wiejski z poziomkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: fit.poradnikzdrowie.pl, vitapedia.pl, smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Aromatyczną oliwę możesz zrobić w domu. Obniża cholesterol, uspokaja i reguluje pracę jelit
W sklepie często go pomijamy, a powinniśmy jeść codziennie. Dobrze wpływa na serce, obniża ciśnienie
Bez masła, oleju czy innego tłuszczu. Jajka usmażysz na popularnym warzywie