Najlepsze pomysły na roladki obiadowe

Papaja, czyli melonowiec właściwy, pozwala na dłużej zatrzymać młodość, zawiera ogromne ilości witaminy C i usprawnia działanie mózgu. Na co uważać jedząc ten nieoceniony owoc?

Fot. 123RF/Picsel

W 100 gramach papai znajdują się zaledwie 43 kcal (179 kJ). Taka porcja dostarcza aż 75 procent dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C oraz prawie 10 procent zalecanej dziennej dawki witaminy B9. Ta ostatnia, nazywana kwasem foliowym, który bardzo korzystnie wpływa na układ nerwowy i funkcjonowanie mózgu, a także wspomaga trawienie i zapobiega anemii.

Papaja zawiera również sporo (aż 6 proc. dziennej dawki) magnezu. To ważny pierwiastek szczególnie dla osób żyjących w stresie i uprawiających sporty. Naukowcy badają także zależność między niedoborem magnezu a zwiększonym ryzykiem depresji.

Za sprawą karotenoidów papaja zmniejsza ryzyko wystąpienia problemów ze wzrokiem, w tym szczególnie niebezpiecznego zwyrodnienia plamki żółtej.

Lek na raka?

Papaja jest bogata w polifenole, czyli związki chemiczne mające właściwości przeciwutleniające, a więc blokujące szkodliwe działanie wolnych rodników. Z badań wynika, że wyciąg z papai ma działanie zatrzymujące rozwój komórek rakowych raka piersi.

Naukowcy przyjrzeli się działaniu innych egzotycznych owoców, w tym ananasów, mango oraz awokado. Spożywanie żadnego z nich nie miało podobnego wpływu na nasz organizm. Działanie antyrakowe papai nie jest uzależnione od ilości konkretnych antyoksydantów w niej zawartych. Naukowcy sugerują, że papaja zawiera po prostu odpowiednie proporcje różnych związków chemicznych, które dopiero razem dają taki efekt. Z innych badań wynika, że osoby stosujące dietę bogatą w beta-karoten, alfa-karoten i luteinę, czyli substancje obecne w papai, są mniej narażone na ryzyko raka płuc.

Zobacz też: Zioła, które wspierają odchudzanie

Wspomaga odchudzanie i przyspiesza trawienie

Niezwykle cenną substancją, którą znajdziemy w owocach papai, jest tzw. papaina. Związek ten przypomina pepysnę (enzym trawienny występujący w żołądku), dzięki czemu wyjątkowo skutecznie wspomaga trawienie białek. Papaina sprawia również, iż szybciej tracimy zbędne kilogramy, a wystąpienie efektu jo-jo staje się mniej prawdopodobne. Ponieważ papaina przyspiesza metabolizm oraz rozkład tkanki tłuszczowej, bywa zaliczana do grona naturalnych spalaczy tłuszczu. Włączenie do diety tego typu produktów poleca się wszystkim osobom, które pragną wzmocnić efekty diety i ćwiczeń.

Papaja nie dla każdego

Pomimo wysokiej zawartości kwasu foliowego, papaja nie jest owocem, który powinien znaleźć się w diecie ciężarnych kobiet. Jak wskazują naukowcy, substancje znajdujące się w pestkach papai mogą wywoływać przedwczesne skurcze, a tym samym zagrozić zdrowiu matki i dziecka. Ponadto, badania sugerują, że nasiona papi mogą obniżać płodność u mężczyzn.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Placki ziemniaczane inaczej

Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...

Odsłon: 4476

15 min
12
Zupy Krupnik

Nasza ulubiona zupa. Jedna z najpopularniejszych zup w kuchni polskiej. Szcze...

Odsłon: 6204

30 min
9
Śniadania Omlet z porem na ostro

Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...

Odsłon: 364

60 min
4
60 min
6
Zupy Zupa botwinkowa z jajkiem

Zupa botwinkowa to zupa z buraków razem z liśćmi. Przepis na tę zupę jest bar...

Odsłon: 216

30 min
2
Ciasta Ciasto imprezowe

Ciasto bez pieczenia z dwoma pysznymi kremami, przekładane delikatnymi biszko...

Odsłon: 7063

60 min
18