Najlepsze przepisy na ogórki

Papaja - co warto o niej wiedziec?

Papaja, czyli melonowiec właściwy, pozwala na dłużej zatrzymać młodość, zawiera ogromne ilości witaminy C i usprawnia działanie mózgu. Na co uważać jedząc ten nieoceniony owoc?

Fot. 123RF/Picsel

W 100 gramach papai znajdują się zaledwie 43 kcal (179 kJ). Taka porcja dostarcza aż 75 procent dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C oraz prawie 10 procent zalecanej dziennej dawki witaminy B9. Ta ostatnia, nazywana kwasem foliowym, który bardzo korzystnie wpływa na układ nerwowy i funkcjonowanie mózgu, a także wspomaga trawienie i zapobiega anemii.

Papaja zawiera również sporo (aż 6 proc. dziennej dawki) magnezu. To ważny pierwiastek szczególnie dla osób żyjących w stresie i uprawiających sporty. Naukowcy badają także zależność między niedoborem magnezu a zwiększonym ryzykiem depresji.

Za sprawą karotenoidów papaja zmniejsza ryzyko wystąpienia problemów ze wzrokiem, w tym szczególnie niebezpiecznego zwyrodnienia plamki żółtej.

Lek na raka?

Papaja jest bogata w polifenole, czyli związki chemiczne mające właściwości przeciwutleniające, a więc blokujące szkodliwe działanie wolnych rodników. Z badań wynika, że wyciąg z papai ma działanie zatrzymujące rozwój komórek rakowych raka piersi.

Naukowcy przyjrzeli się działaniu innych egzotycznych owoców, w tym ananasów, mango oraz awokado. Spożywanie żadnego z nich nie miało podobnego wpływu na nasz organizm. Działanie antyrakowe papai nie jest uzależnione od ilości konkretnych antyoksydantów w niej zawartych. Naukowcy sugerują, że papaja zawiera po prostu odpowiednie proporcje różnych związków chemicznych, które dopiero razem dają taki efekt. Z innych badań wynika, że osoby stosujące dietę bogatą w beta-karoten, alfa-karoten i luteinę, czyli substancje obecne w papai, są mniej narażone na ryzyko raka płuc.

Zobacz też: Zioła, które wspierają odchudzanie

Wspomaga odchudzanie i przyspiesza trawienie

Niezwykle cenną substancją, którą znajdziemy w owocach papai, jest tzw. papaina. Związek ten przypomina pepysnę (enzym trawienny występujący w żołądku), dzięki czemu wyjątkowo skutecznie wspomaga trawienie białek. Papaina sprawia również, iż szybciej tracimy zbędne kilogramy, a wystąpienie efektu jo-jo staje się mniej prawdopodobne. Ponieważ papaina przyspiesza metabolizm oraz rozkład tkanki tłuszczowej, bywa zaliczana do grona naturalnych spalaczy tłuszczu. Włączenie do diety tego typu produktów poleca się wszystkim osobom, które pragną wzmocnić efekty diety i ćwiczeń.

Papaja nie dla każdego

Pomimo wysokiej zawartości kwasu foliowego, papaja nie jest owocem, który powinien znaleźć się w diecie ciężarnych kobiet. Jak wskazują naukowcy, substancje znajdujące się w pestkach papai mogą wywoływać przedwczesne skurcze, a tym samym zagrozić zdrowiu matki i dziecka. Ponadto, badania sugerują, że nasiona papi mogą obniżać płodność u mężczyzn.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
0
Przetwory Ogórki kanapkowe

Sezon ogórkowy w pełni . W każdym domu pachnie ogórkami i robimy je z przyjem...

Odsłon: 58

>60 min
2
Ciasta Malinowa Delicja

Malinowa Delicja to lekki, niezbyt słodki torcik jogurtowy ze świeżymi malina...

Odsłon: 700

>60 min
2
Desery Ciasto z kakao i kawą

Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu ciasto . Ciasto o smaku kakaowo - kaw...

Odsłon: 719

>60 min
14
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

0
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

4
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9