Najlepsze przepisy na ogórki

Pascha z bakaliami

Pascha to tradycyjna wielkanocna potrawa, która przyszła do nas ze wschodu, ale już na tyle dobrze zadomowiła się w polskiej tradycji kulinarnej, że niektórym ciężko jest wyobrazić sobie święta bez jej udziału. Podpowiadamy, jak w kilku krokach przygotować ten z pozoru trudny deser.

Fot. materiały prasowe

Składniki:

· 1 kg sera białego, zmielonego 3 razy

· 200 g masła (miękkiego)

· 3/4-1 szklanka drobnego cukru do wypieków

· 4 żółtka

· 1 op. cukru waniliowego

· 100 g pistacji Kresto

· 50 g moreli suszonych Kresto

· 1 op. kandyzowanej skórki cytrony Gold Pack

· szczypta soli

 

Wykonanie:

1. Masło, cukier, cukier waniliowy, sól przekładamy do misy miksera i zaczynamy ubijać. Następnie stopniowo dodajemy żółtka i ubijamy, aż do momentu uzyskania puszystego, jasnego kremu. Do tak przygotowanego kremu dokładamy ser oraz pokrojone bakalie. Całość delikatnie mieszamy.

2. Sitko (18-20 cm średnicy) wykładamy podwójną gazą i opieramy je na brzegach miski (do której będzie ściekała serwatka). Do środka formy wykładamy całą masę serową, a następnie przyciskamy ją talerzykiem, obciążonym np. słoikiem z wodą. Tak przygotowany deser wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia pascha jest gotowa do podania.

3. Przed podaniem deser wyjmujemy na talerz, usuwamy gazę i dekorujemy.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Prosty krem malinowy

Ten prosty przepis na krem malinowy jest wyjątkowy, krem wychodzi bardzo smac...

Odsłon: 18461

15 min
26
>60 min
2
30 min
0
30 min
0
Desery Ciasto z kakao i kawą

Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu ciasto . Ciasto o smaku kakaowo - kaw...

Odsłon: 134

>60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

0
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

1
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9