1. W arbuzie jest więcej antyoksydantów niż w pomidorze!
Arbuz zawiera dużo więcej likopenu niż surowe pomidory. W około szklance arbuza jest półtorej raza więcej tego antyoksydantu niż w dużym pomidorze. Pamiętajmy, że likopen to jeden z najsilniejszych antyoksydantów, które wymiatają z organizmu wolne rodniki, tym samym opóźniając procesy starzenia się organizmu i zapobiegając rakowi.
Sześć zaskakujących faktów o pomidorach. Kliknij >>
Hiszpańscy naukowcy w periodyku naukowym "Journal of Agricultural and Food Chemistry" w swoich badaniach wykryli, że sok z arbuza zmniejsza ból mięśni po zbyt forsownych ćwiczeniach. Badaniu zostali poddani sportowcy. Naukowcy podejrzewają, że korzystne działanie arbuza wynika z zawartości aminokwasu o nazwie cytrulina.
Makaron w diecie sportowca. Kliknij >>
Ta sama cytrulina, która pomaga sportowcom, wspomaga także funkcjonowanie układu krwionośnego i obniża ciśnienie. Według naukowców z Teksasu substancje zawarte w arbuzie nie tylko rozszerzają naczynia krwionośne, ułatwiając miłosne uniesienia (tak właśnie działa popularny lek na potencję), ale i podnoszą libido. Im bliżej skórki, tym więcej tej substancji.
Naturalny afrodyzjak. Kliknij >>
Arbuzy uprawiane są w 96 krajach. Największym ich dystrybutorem są Chiny. W 2011 roku głośno było o wybuchających, w prowincji Jinagsu nad Morzem Żółtym, arbuzach. Tamtejsi rolnicy, chcąc przyspieszyć wzrost plonów, użyli zbyt dużej ilości środków chemicznych, co poskutkowało eksplodowaniem arbuzów.
Dziwne fakty o mikrofalówce. Kliknij >>
Tegoroczne dni Wydmina zaowocowały nowym rekordem. Mieszkańcy zjedli aż 700 kg arbuza, w zaledwie 30 minut. To najprawdopodobniej najlepszy wynik w Europie!