Pięć produktów, które tłumią apetyt

Zdarza wam się, że zupełnie niespodziewanie dopada was wilczy głód? A może będąc na diecie, stale zmagacie się z ochotą na podjadanie między posiłkami? Okazuje się, że są produkty, które skuteczniej niż inne pozwalają stłumić apetyt. Ich odpowiednie wykorzystanie to sekret skutecznego odchudzania.

Fot. 123RF/Picsel

Czasem bywa tak, że mimo zjedzenia posiłku, nasz organizm w dalszym ciągu domaga się kolejnej porcji jedzenia. Nieustanna walka z łaknieniem to kłopot wielu osób, zwłaszcza tych, które starają się zrzucić zbędne kilogramy. Napady wilczego głodu to sygnał ostrzegawczy ze strony naszego organizmu, że brakuje mu określonego typu produktów. Skorzystajcie z naszej ściągi, zawierającej listę składników, które stłumią wasz apetyt, a tym samym pozwolą wam uniknąć podjadania.

1. Kiszone warzywa

Wszelkiego rodzaju kiszonki zawierają w sobie wszystko to co w warzywach najcenniejsze. Kapustę kiszoną, ogórki oraz wiele innych produktów, możemy traktować jako naturalne probiotyki, wzmacniające nasz układ odpornościowy. Ale to nie jedyna ich zaleta. Dzięki nim możemy skutecznie obniżyć poziom cholesterolu oraz usprawnić nasz układ trawienny. Co więcej, badania wykazały, że krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe zawarte w kiszonkach, usprawniają komunikację pomiędzy przewodem pokarmowy i mózgiem. Dzięki temu szybciej poczujemy się syci i utrzymamy ten stan na dłużej .

2. Rośliny strączkowe

Jeśli do tej pory ich nie docenialiście, to już najwyższy czas, aby soczewica, fasola czy też ciecierzyca znalazły się w waszym menu. Znajdziemy w nich bogactwo witamin substancji odżywczych oraz antyoksydantów. Co najważniejsze, wszystkie rośliny strączkowe zawierają w sobie bardzo dużo błonnika, dzięki któremu podczas jedzenia szybciej poczujemy się najedzeni, w ten sposób z pewnością unikniemy zjadania zbyt dużych porcji. Ponadto, błonnik pozwala na dłużej utrzymać uczucie sytości. Naukowcy wskazują, że obecność roślin strączkowych w diecie, sprawia, że nasza ochota na zjedzenie popołudniowych przekąsek spada aż o 1/3.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

 

3. Jajka

W naszym społeczeństwie bardzo długo pokutowało przekonanie, iż jajka to jeden z najgorszych elementów naszej diety. Obwiniano je o powodowanie sklerozy oraz podnoszenie poziomu cholesterolu we krwi. Tymczasem okazało się, że są to jedynie mity, a w rzeczywistości jaja mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Jedną z ich zalet jest fakt, że pomagają nam zrzucić zbędne kilogramy. Zawierają niewiele kalorii, za to bardzo dużo substancji odżywczych. Ponadto, pozwalają dłużej utrzymać uczucie sytości. Badania wykazały, że zjedzenie jajka na śniadanie, podnosi prawdopodobieństwo, że nasza dieta zakończy się sukcesem.

4. Orzechy

Doskonałym sposobem na poradzenie sobie z napadami głodu, jest dodanie orzechów do porannej owsianki lub po prostu sięgnięcie po nie, gdy nasz organizm zacznie domagać się kolejnego posiłku. Już nawet niewielka ilość orzechów może z powodzeniem zastąpić nam paczkę chipsów lub tłustą zapiekankę. Większość orzechów zawiera w sobie sporo niezwykle zdrowych kwasów tłuszczowych, ponadto są one cennym źródłem błonnika, odpowiadającego za uczucie sytości. Najczęściej poleca się zjadanie co najmniej garstki orzechów dziennie. Jeżeli skrupulatnie liczycie kalorie powinniście wybrać migdały, nerkowce lub pistacje, które zawierają ich zdecydowanie najmniej.

5. Jabłka

Jabłka są idealną przekąską podczas odchudzania. Zawierają w sobie bardzo dużo błonnika oraz wody, dzięki której również zdecydowanie dłużej czujemy się najedzeni. Jabłko zjedzone na drugie śniadanie, może sprawić, że poczujemy się tak samo najedzeni jak po zjedzeniu kanapki. Specjaliści do spraw żywienia zalecają także, aby zjadać jabłka na pół godziny przed posiłkiem, dzięki czemu zjemy zdecydowanie mniej i później odczujemy głód.

 

Zobacz też: Przepis na szybki obiad dla całej rodziny

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 172

30 min
6

Polecane artykuły

Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1