Fot. 123RF.COM/PICSEL
Anna Starmach proponuje kilka pomysłów na przygotowania do wigilijnej kolacji (kandyzowana skórka pomarańczowa, cukier waniliowy) oraz przepis na pierniczki, które robi się mniej więcej dwa tygodnie przed świętami:
Jeśli upieczesz pierniczki z wyprzedzeniem, a mimo to nie do końca zmiękną i wciąż będą zbyt twarde do jedzenia, możesz zmiękczyć je na kilka sposobów. Najprostszym jest ułożenie ich na kratce z piekarnika przy otwartym oknie (w deszczowy dzień) lub w wilgotnym pomieszczeniu.
Można także zamknąć pierniczki w szczelnej puszce ze skórką pomarańczową, kawałkami jabłek lub kromką świeżego chleba. Co kilka dni wymieniamy „dodatki”, aby uniknąć pleśni.
Innym pomysłem jest delikatne skropienie twardych ciasteczek wodą i włożenie na 5 minut do nagrzanego do ok. 200 st. C piekarnika lub do mikrofalówki na 30 sekund w maksymalnej temperaturze. Jest jednak pewne ryzyko, że temperatura jednak nie będzie dla nich odpowiednia, trzeba więc być czujnym.
Poniżej znajdziesz książkę kucharską pełną przeróżnych przepisów na pierniczki - także „błyskawicznych”, nie wymagających leżakowania:
Najbardziej bajkową formą prezentacji tego rodzaju wypieków jest oczywiście chatka z piernika.
Zobacz galerię pomysłów na domki z piernika (z przepisami)! Kliknij!
Anna Wiśniewska/Smaker.pl