Spis treści:
- Jakie właściwości ma sok z ogórków kiszonych?
- Jak pić sok z ogórków kiszonych?
- Jak wykorzystać sok z ogórków kiszonych w kuchni?
Ogórki kiszone powinny znaleźć miejsce w diecie każdego z nas. Przede wszystkim warto jeść je ze względu na właściwości probiotyczne, wspierają one mikroflorę jelitową, co pomaga dbać o odporność organizmu oraz zdrowe jelita. Kiszone ogórki są także źródłem witaminy A, tych z grupy B, C, E i K, a także substancji mineralnych, potasu, żelaza, fosforu, wapnia, cynku i magnezu. Dodatkowo wspierają pracę układu pokarmowego, działają korzystnie na trawienie. Warto jednak wspomnieć, że również sok z ogórków kiszonych ma doskonały wpływ na zdrowie, sprawdź jak wykorzstać go w kuchni.
Sprawdź także: Hit do słoików na cały rok. Jak zrobić kiszony czosnek?
Jakie właściwości ma sok z ogórków kiszonych?
Sok z ogórków kiszonych nie tylko świetnie nawadnia, ale i ma w sobie wiele cennych substancji. Jest źródłem witamin z grupy B, które wpływają korzystnie na układ nerwowy. Pomaga regulować ciśnienie krwi, a także pozytywnie wpływa na gospodarkę wodno-zasadową organizmu. Picie ogórkowego soku jest również sposobem na zadbanie o urodę, wspiera kondycję skóry, a także pomaga wzmocnić włosy i paznokcie.
Wodę po ogórkach poleca się również osobom, które często cierpią z powodu migrenowych bólów głowy. Co ciekawe, może również działać kojąco na podrażnione gardło. Picie soku z ogórków kiszonych ma właściwości uspokajające, pomaga zwalczyć stany zapalne, a także pomaga łagodzić ból. Ma także działanie moczopędne, dzięki czemu pomaga dbać o drogi moczowe, a także wspiera usuwanie toksyn z organizmu. Picie ogórkowej wody pomaga pozbyć się obrzęków. Sok z ogórków kiszonych to również sposób na przyspieszenie przemiany materii, jest niskokaloryczna, dlatego bez obawy mogą spożywać ją osobny na diecie redukcyjnej. Warto sięgnąć po niego również po treningu, ponieważ zapobiega skurczom mięśni.
Jak pić sok z ogórków kiszonych?
Jeżeli chcesz pić sok z ogórków kiszonych, najlepiej sięgnąć po niego przed posiłkiem. Można pić go nawet każdego dnia, warto jednak nie przekraczać porcji 200 ml. Woda po ogórkach zawiera sporo soli, dlatego nie należy z nią przesadzać, dzienna zalecana dawka soli dla dorosłego człowieka to ok. 5 g, co odpowiada jednej łyżeczce do herbaty. Sok z ogórków kiszonych może być niewskazany dla osób, które borykają się z ciężkimi chorobami układu pokarmowego czy chorobami układu sercowo-naczyniowego.
Jak wykorzystać sok z ogórków kiszonych w kuchni?
Woda po ogórkach kiszonych sprawdzi się nie tylko do picia. Można dodać ją do zupy ogórkowej, zastosować jako zakwas do barszczu, a także dodać do surówek czy sałatek.
Źródła: fit.poradnikzdrowie.pl, opracowanie własne
Autor: Anna Hutek
Zobacz także:
Ogórki nie chorują i szybciej rosną. Prosta receptura na zdrowe i twarde ogórki »
Zajadaj jak najczęściej. Nasyci, ułatwi odchudzanie i opanuje skoki cukru »
Piękny wygląd to niejedyna zaleta. Pyszna nalewka na serce i stany zapalne »