Dania jednogarnkowe

Hit do słoików na cały rok. Jak zrobić kiszony czosnek?

Dodajemy go do mięs, przetworów, sosów i zup, jest niezbędnych elementem ziołowego masła i ogórków kiszonych, to właśnie czosnek. Nie tylko nadaje potrawom wyrazistości, intensywnego smaku i zapachu, ale i jest bardzo zdrowy. Nie wszyscy jednak wiedzą, że świetnie nadaje się także do kiszenia. W poniższym artykule podpowiemy ci, jakie właściwości ma kiszony czosnek oraz jak go zrobić.

Jak kisić czosnek? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Czosnek przede wszystkim znany jest ze swoich właściwości bakteriobójczych, antygrzybiczych i przeciwwirusowych, dzięki czemu zyskał miano naturalnego antybiotyku. Nic więc dziwnego, że mleko z miodem i czosnkiem to kultowy sposób na przeziębienie i grypę, po który sięgały nasze mamy i babcie. Co więcej, czosnek jest także źródłem witamin z grupy B, witaminy A, C, PP, a także substancji mineralnych, magnezu, potasu, wapnia, selenu i chromu. Najzdrowszy jest oczywiście na surowo, jednak również w wersji kiszonej ma pozytywny wpływ na organizm. Sprawdź, jakie ma właściwości oraz jak zrobić kiszony czosnek. 

Sprawdź także: Ogórki kiszone czy konserwowe - które lepsze i zdrowsze? Jak zrobić te idealne?

Jak zrobić kiszony czosnek?

Kiszony czosnek można zrobić na kilka sposobów, jego smak będzie zależeć od tego, jakich dodatków do niego użyjemy. Świetnie sprawdzi się tu świeży korzeń lub liście chrzanu oraz koper, zarówno wysuszone baldachy, jak i zielone gałązki. W niektórych przepisach można znaleźć również marchew. Warto dorzucić również przyprawy, możesz użyć ziela angielskiego, czarnego pieprzu, gorczycy, chili oraz oczywiście soli. Możesz również dolać do solanki nieco wody z ogórków kiszonych, wówczas czosnek szybciej się zakisi.  

Do zrobienia kiszonego czosnku, będziesz potrzebować: osiem główek czosnku, kawałek korzenia chrzanu, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu czarnego, liście laurowe, baldachy oraz gałązki kopru, kilka ziaren gorczycy, sól i woda do wypełniania słoików.

Zacznij od obrania czosnku oraz rozdzielenia go na pojedyncze ząbki, chrzan również obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Wodę zagotuj w garnku wraz z solą. Do czystych i wyparzonych słoików dodaj kawałki chrzanu, kilka ziaren pieprzu, po jednym ziarna ziela angielskiego, liść laurowy oraz kilka kulek gorczycy. Wrzuć czosnek, koper i zalej ciepłą solanką. Warto korzystać z proporcji jedna łyżka soli na litr wody. Zakręć słoiki i odstaw na około dwa-trzy tygodnie. 

Jakie właściwości ma kiszony czosnek?

Zastanawiasz się, czy kiszenie czosnku wpływa na obniżenie wartości odżywczych? Okazuje się, że nie, kiszony czosnek jest tak samo wartościowy, jak ten surowy. Warto wspomnieć, że w czosnku znajduje się substancja zwana allicyną, pomaga ona zwalczać bakterie, wirusy i grzyby, działa jak naturalny antybiotyk, zwalczając infekcje. Co więcej, działa wykrztuśnie, dzięki czemu będzie pomocny w przypadku wystąpienia uporczywego, mokrego kaszlu, ponieważ pomaga usuwać zalegającą w drogach oddechowych wydzielinę. Kiszony czosnek działa także przeciwgorączkowo. Jedzony w codziennych daniach pomoże również wzmocnić odporność organizmu. 

Spożywanie czosnku wpływa korzystnie na układ pokarmowy, pomaga zadbać o prawidłową mikroflorę jelitową oraz pozbyć się szkodliwych drobnoustrojów chorobotwórczych. Pozytywnie wpływa również na układ krążenia, wspiera ochronę organizmu przed udarem i zawałem. Pomaga także regulować ciśnienie krwi oraz obniża wysoki poziom "złego" cholesterolu. 

W kiszonym czosnku znajdują się flawonoidy, które mają działanie przeciwutleniające, wspierają walkę organizmu z wolnymi rodnikami, a także mają właściwości przeciwnowotworowe oraz opóźniają procesy starzenia. Mają również korzystny wpływ na elastyczność naczyń krwionośnych, chronią organizm przed zatorami. 

Chcesz jeść więcej czosnku? Sprawdź, do jakich dań można go dodać. 

1. Pampuszki z czosnkiem

 Pampuszki z czosnkiem Zobacz przepis

Pampuszki z czosnkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kalmary w czosnku

 Kalmary w czosnku Zobacz przepis

Kalmary w czosnku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Marynowany czosnek z Korei

 Marynowany czosnek z Korei Zobacz przepis

Marynowany czosnek z Korei / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Zupa krem z czosnku

 Zupa krem z czosnku Zobacz przepis

Zupa krem z czosnku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Marynowany czosnek w ziołach

 Marynowany czosnek w ziołach Zobacz przepis

Marynowany czosnek w ziołach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Grillowany czosnek

 Grillowany czosnek Zobacz przepis

Grillowany czosnek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Czosnek kiszony

 Czosnek kiszony Zobacz przepis

Czosnek kiszony / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Syrop z czosnku

 Syrop z czosnku Zobacz przepis

Syrop z czosnku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Twarożek z rzodkiewką i czosnkiem

 Twarożek z rzodkiewką i czosnkiem Zobacz przepis

Twarożek z rzodkiewką i czosnkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Bułki czosnkowe

 Bułki czosnkowe Zobacz przepis

Bułki czosnkowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Krem czosnkowy

 Krem czosnkowy Zobacz przepis

Krem czosnkowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Czosnkowe supełki

 Czosnkowe supełki Zobacz przepis

Czosnkowe supełki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: medonet.pl, opracowanie własne 

Autor: Anna Hutek

Zobacz także:

Ogórki nie chorują i szybciej rosną. Prosta receptura na zdrowe i twarde ogórki »

Zajadaj jak najczęściej. Nasyci, ułatwi odchudzanie i opanuje skoki cukru »

Piękny wygląd to niejedyna zaleta. Pyszna nalewka na serce i stany zapalne »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
73
15 min
26
Sałatki Surówka z kapusty pekińskiej

Prosta surówka do obiadu ze świeżych warzyw polanych olejem i sokiem z cytryny.

Odsłon: 120

15 min
2

Przepis dnia

Dania główne Pieczonki w papilotkach

Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...

Odsłon: 14567

30 min
18

Polecane artykuły

Informacje Jak wybrać sprzęt AGD do nowoczesnej kuchni?

Wraz z postępem technologicznym w naszych domach coraz częściej pojawiają się inteligentne urządzenia, które znacząco ułatwiają przyrządzanie pełno...

0
Informacje Miąższ tych grzybów ma mnóstwo witaminy D i białka. Co najlepiej zrobić z kozaków?

Miąższ kozaków to prawdziwa skarbnica białka, co czyni je idealnym wyborem dla osób szukających zdrowych i sycących składników w swojej diecie. Te...

1
Ewa gotuje Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulina...

7