Spis treści:
Czosnek przede wszystkim znany jest ze swoich właściwości bakteriobójczych, antygrzybiczych i przeciwwirusowych, dzięki czemu zyskał miano naturalnego antybiotyku. Nic więc dziwnego, że mleko z miodem i czosnkiem to kultowy sposób na przeziębienie i grypę, po który sięgały nasze mamy i babcie. Co więcej, czosnek jest także źródłem witamin z grupy B, witaminy A, C, PP, a także substancji mineralnych, magnezu, potasu, wapnia, selenu i chromu. Najzdrowszy jest oczywiście na surowo, jednak również w wersji kiszonej ma pozytywny wpływ na organizm. Sprawdź, jakie ma właściwości oraz jak zrobić kiszony czosnek.
Sprawdź także: Ogórki kiszone czy konserwowe - które lepsze i zdrowsze? Jak zrobić te idealne?
Jak zrobić kiszony czosnek?
Kiszony czosnek można zrobić na kilka sposobów, jego smak będzie zależeć od tego, jakich dodatków do niego użyjemy. Świetnie sprawdzi się tu świeży korzeń lub liście chrzanu oraz koper, zarówno wysuszone baldachy, jak i zielone gałązki. W niektórych przepisach można znaleźć również marchew. Warto dorzucić również przyprawy, możesz użyć ziela angielskiego, czarnego pieprzu, gorczycy, chili oraz oczywiście soli. Możesz również dolać do solanki nieco wody z ogórków kiszonych, wówczas czosnek szybciej się zakisi.
Do zrobienia kiszonego czosnku, będziesz potrzebować: osiem główek czosnku, kawałek korzenia chrzanu, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu czarnego, liście laurowe, baldachy oraz gałązki kopru, kilka ziaren gorczycy, sól i woda do wypełniania słoików.
Zacznij od obrania czosnku oraz rozdzielenia go na pojedyncze ząbki, chrzan również obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Wodę zagotuj w garnku wraz z solą. Do czystych i wyparzonych słoików dodaj kawałki chrzanu, kilka ziaren pieprzu, po jednym ziarna ziela angielskiego, liść laurowy oraz kilka kulek gorczycy. Wrzuć czosnek, koper i zalej ciepłą solanką. Warto korzystać z proporcji jedna łyżka soli na litr wody. Zakręć słoiki i odstaw na około dwa-trzy tygodnie.
Jakie właściwości ma kiszony czosnek?
Zastanawiasz się, czy kiszenie czosnku wpływa na obniżenie wartości odżywczych? Okazuje się, że nie, kiszony czosnek jest tak samo wartościowy, jak ten surowy. Warto wspomnieć, że w czosnku znajduje się substancja zwana allicyną, pomaga ona zwalczać bakterie, wirusy i grzyby, działa jak naturalny antybiotyk, zwalczając infekcje. Co więcej, działa wykrztuśnie, dzięki czemu będzie pomocny w przypadku wystąpienia uporczywego, mokrego kaszlu, ponieważ pomaga usuwać zalegającą w drogach oddechowych wydzielinę. Kiszony czosnek działa także przeciwgorączkowo. Jedzony w codziennych daniach pomoże również wzmocnić odporność organizmu.
Spożywanie czosnku wpływa korzystnie na układ pokarmowy, pomaga zadbać o prawidłową mikroflorę jelitową oraz pozbyć się szkodliwych drobnoustrojów chorobotwórczych. Pozytywnie wpływa również na układ krążenia, wspiera ochronę organizmu przed udarem i zawałem. Pomaga także regulować ciśnienie krwi oraz obniża wysoki poziom "złego" cholesterolu.
W kiszonym czosnku znajdują się flawonoidy, które mają działanie przeciwutleniające, wspierają walkę organizmu z wolnymi rodnikami, a także mają właściwości przeciwnowotworowe oraz opóźniają procesy starzenia. Mają również korzystny wpływ na elastyczność naczyń krwionośnych, chronią organizm przed zatorami.
Chcesz jeść więcej czosnku? Sprawdź, do jakich dań można go dodać.
1. Pampuszki z czosnkiem
Zobacz przepisPampuszki z czosnkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Marynowany czosnek z Korei
Zobacz przepisMarynowany czosnek z Korei / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Marynowany czosnek w ziołach
Zobacz przepisMarynowany czosnek w ziołach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Twarożek z rzodkiewką i czosnkiem
Zobacz przepisTwarożek z rzodkiewką i czosnkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: medonet.pl, opracowanie własne
Autor: Anna Hutek
Zobacz także:
Ogórki nie chorują i szybciej rosną. Prosta receptura na zdrowe i twarde ogórki »
Zajadaj jak najczęściej. Nasyci, ułatwi odchudzanie i opanuje skoki cukru »
Piękny wygląd to niejedyna zaleta. Pyszna nalewka na serce i stany zapalne »