Dania jednogarnkowe

Ogórki kiszone czy konserwowe - które lepsze i zdrowsze? Jak zrobić te idealne?

Polakom trudno wyobrazić sobie codzienność bez ogórków kiszonych czy konserwowych. Uwielbiają je i często przygotowują sami. Czy wiesz jednak, które ogórki - kiszone czy konserwowe - są zdrowsze? Sprawdź szczegóły na ten temat i dowiedz się, jak zrobić dobre ogórki kiszone i ogórki konserwowe.

Ogórki kiszone i konserwowe - które są zdrowsze? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Większość z nas doskonale odróżnia ogórki konserwowe od ogórków kiszonych. Te różnią się przede wszystkim smakiem i często też wyglądem. Warto jednak skupić się przede wszystkim na właściwościach zdrowotnych. Które ogórki będą dla nas znacznie bardziej wartościowe, jeśli chodzi o wartości odżywcze?  

Sprawdź także: Kulinarne przesądy w kuchni, czyli dlaczego nie gotować rosołu podczas burzy. Fakty i mity o gotowaniu

Ogórki kiszone - właściwości 

Wszyscy uwielbiamy ogórki kiszone. Właściwości tej przekąski są - obok smaku - elementem, na który szczególnie warto zwrócić uwagę. Ogórki kiszone to ogórki gruntowe poddane naturalnemu procesowi fermentacji. Chodzi o fermentację mlekową, w wyniku której cukry proste ulegają przekształceniu w kwas mlekowy.

Tradycyjnie ogórki kiszone przygotowywano w beczkach z niesmolistego drzewa, kamiennych garnkach lub po prostu słoikach. Niezwykle istotne w przygotowaniu ogórków kiszonych jest ich doprawienie. Tradycyjny przepis zawiera następujące składniki: koper, czosnek, chrzan i osoloną wodę. Dodajemy również marchew, liść laurowy, liście wiśni, gorczycę, liście czarnej porzeczki, liście winogron, a nawet liście dębu. Bardzo ważne jest to, aby ogórki były całkowicie zanurzone w zalewie. Zresztą poniżej znajdziesz instrukcję, jak zrobić dobre ogórki kiszone. 

Właśnie ze względu na zawartość bakterii kwasu mlekowego, ogórki kiszone uznawane są za naturalne probiotyki. Co to oznacza? Tego typu przekąska wzmacnia naszą odporność i wspomaga trawienie. Warto pamiętać także, że ogórki kiszone zawierają dużo błonnika. Zapobiegają więc zaparciom i zapewniają uczucie sytości na dłużej. Z tego powodu i przez to, że są też bardzo niskokaloryczne, ogórki kiszone często stosowane są na dietach odchudzających

Ogórki kiszone posiadają także dużo witaminy C, jak również witaminy K. Regulują gospodarkę wapniową organizmu i wpływają na krzepliwość krwi. Korzystnie oddziałują także na wzrok, ze względu na bogatą zawartość witaminy A. Trzeba jednak uważać na sporą ilość soli. Ponadto w ogórkach kiszonych znajduje się mnóstwo potasu, fosforu, wapnia, magnezu czy sodu. Warto zwrócić uwagę także na sok z ogórków kiszonych. Ten chroni przed grzybicą, a w medycynie alternatywnej polecany jest na bóle głowy czy bóle gardła. 

Ogórki konserwowe - właściwości 

A ogórki konserwowe? Właściwości tego typu przetworów także robią wrażenie. Są bogate w witaminy oraz minerały. Zawierają między innymi takie witaminy jak A, D, K, E czy witaminy z grupy B. Sporo w nich także substancji zasadowych, które odkwaszają organizm, jak również soli mineralnych, magnezu błonnika pokarmowego

Tradycyjnie ogórki konserwowe przygotowuje się z marynaty z wody, cukru, octu, soli oraz wybranych przypraw, między innymi ziela angielskiego, pieprzu, czosnku i wielu innych. 

Zobacz: Łazanki z kiszoną kapustą

Ogórki kiszone i konserwowe - które są zdrowsze?

Niewątpliwie wartości odżywcze obydwóch przekąsek są naprawdę imponujące. Choć z pewnością lubisz ogórki kiszone i konserwowe, to które są zdrowsze? Trzeba pamiętać, że to właśnie ogórki kiszone są o wiele bardziej wartościowe niż ogórki konserwowe. W wyniku kiszenia cukry znajdujące się w komórkach roślinnych ulegają rozkładowi na kwas mlekowy. Dzięki temu ogórki kiszone są silnym probiotykiem wzmacniającym odporność i przywracają równowagę mikroflory jelitowej.

Ta lekkostrawna i niskokaloryczna przekąska zapewnia lepsze samopoczucie i zwiększa energię życiową. Jeżeli, przygotowując ogórki kiszone, nie dodamy do nich żadnych niepotrzebnych dodatków, to wówczas okażą się jednym z najzdrowszych produktów spożywczych. Tak jak wspomnieliśmy, także jego sok jest godny uwagi. Świetnie nawodni organizm i dostarczy mnóstwa istotnych mikroelementów. 

Ogórki konserwowe, choć również bardzo zdrowe, nie wykazują jednak właściwości probiotycznych. Zawierają więcej cukru, który, jak wiadomo, nie służy naszemu organizmowi. Przez to też tego typu przekąska charakteryzuje się większą kalorycznością i wyższym indeksem glikemicznym. Po zjedzeniu ogórków konserwowych, czyli korniszonów, szybciej podniesie się u ciebie poziom glukozy we krwi. To bardzo istotny fakt głównie dla osób borykających się z cukrzycą, jak i tych chcących zrzucić zbędne kilogramy. 

Jak przechowywać ogórki kiszone? 

Najlepiej umieścić je w chłodnej piwnicy, gdzie maksymalna temperatura to sześć stopni Celsjusza. Oczywiście możesz przechowywać je także w mieszkaniu w temperaturze pokojowej. Musi to być jednak miejsce ciemne, znajdujące się z dala od źródeł ciepła. 

Jak przechowywać ogórki konserwowe? 

Udało ci się przygotować kilka, kilkanaście lub nawet więcej słoików z ogórkami konserwowymi? To wspaniale. Takie zapasy na pewno się przydadzą. Jak przechowywać ogórki konserwowe, by się nie zepsuły i były naprawdę smaczne? Kwestia ta wygląda właściwie identycznie jak w przypadku ogórków kiszonych. Słoiki powinny znajdować się w chłodnym i ciemnym miejscu, najlepiej w piwnicy. 

Jak długo przechowywać ogórki kiszone? 

Pozostaje jeszcze jedna kwestia do rozstrzygnięcia. Jak długo przechowywać ogórki kiszone? Szczelnie zamknięte słoiki można trzymać do sześciu miesięcy. A jak długo przechowywać ogórki konserwowe? Także zaleca się, aby okres ten nie wynosił więcej niż pół roku. Można wydłużyć ten czas, jeżeli słoiki były wcześniej pasteryzowane. Pamiętaj, że ogórki konserwowe i kiszone możesz przechowywać w lodówce po otwarciu słoika. Nie rób tego jednak zbyt długo. Optymalny czas w tym przypadku to 3 tygodnie

Jak zrobić dobre ogórki konserwowe i ogórki kiszone? 

Sprawdź te poniższe doskonały receptury:

Ogórki kiszone - najlepszy przepis 

Składniki

  • 2 kg małych ogórków gruntowych,
  • 2 główki czosnku,
  • duży pęczek kopru,
  • kawałek korzenia chrzanu oraz liście,
  • 2 litry wrzątku,
  • 4 płaskie łyżki soli,
  • liście wiśni (opcjonalnie).

Ogórki dokładnie umyj, przepłucz koper, chrzan oraz liście. Korzeń chrzanu pokrój na małe paski, a z główek czosnku wydobądź ząbki i je umyj. Ząbków czosnku nie musisz obierać. Przygotuj cztery litrowe słoiki i wyparz je wrzątkiem, tak samo zakrętki. Wszystkie produkty podziel na równe cztery części. Na dno każdego ze słoików wyłóż część kopru, ząbki czosnku oraz elementy chrzanu. Potem ułóż ogórki, najlepiej pionowo. Upychaj je jak najciaśniej. Przygotuj zalewę z wrzątku i soli. Wypełnij wodą wszystkie słoiki, tak aby wszystkie ogórki zostały pokryte w całości. Słoiki mocno zakręć i odstaw na około trzy dni do miejsca, w którym będzie około 20 stopni. Następnie przynieść słoiki do spiżarki albo piwnicy. Ogórki ukiszą się maksymalnie do trzech tygodni. 

Ogórki konserwowe - łatwy przepis 

Składniki

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 2 szklanki octu spirytusowego 10%,
  • 2 litry wody,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżki soli,
  • marchewka,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • korzeń chrzanu,
  • 3 gałązki kopru,
  • 7 liści laurowych,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach,
  • 6 płaskich łyżeczek ziaren gorczycy. 

Najpierw przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz czarny pieprz. Po zagotowaniu dodaj cukier oraz sól. Ponownie zagotuj i zostaw na około 10 minut na ogniu pod przykryciem. Po zdjęciu z palnika dwie szklanki octu zostaw do ostygnięcia. Przygotuj około sześciu słoików litrowych. Najlepiej, aby były wyparzone.

Marchew umyj, obierz i pokrój w plasterki. Cebulę umyj, obierz i podziel na sześć kawałków. Ząbki czosnku obierz i podziel każdy na pół. Korzeń chrzanu również obierz i pokrój na mniejsze kawałki. To samo zrób z koprem. Do każdego ze słoików dodaj po łyżeczce gorczycy. Równo porozdzielaj koper, chrzan, czosnek, cebulę oraz marchew.

Teraz układaj ogórki. Wcześniej umyj je. Upychaj ciasno, by zmieścić jak najwięcej warzyw. Słoiki zalej przestudzoną zalewą, tak aby przykryć wszystkie ogórki. Od razu zakręć każdy słoik. Poddaj teraz słoiki krótkiej pasteryzacji. Na dnie garnka umieść bawełnianą ścierkę, ułóż słoiki jeden obok drugiego, tak aby się nie dotykały. Wlej wodę do 3/5 wysokości słoików. Doprowadź wodę do wrzenia na średnim palniku i pasteryzuj przez około 5 do 10 minut. Następnie odwróć je do góry dnem i po około 15 minutach możesz wynieść ogórki do chłodnego i ciemnego miejsca, bez wilgoci. Będą gotowe do jedzenia po tygodniu. 

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Właśnie to warto pić latem. Orzeźwią i usprawnią działanie jelit »

Już niedługo sezon na cukinię. Tak ją zamarynujesz na zimę »

Zdrowa alternatywa dla popularnych mielonych. Jesz, chudniesz i oszczędzasz jelita »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Lody limonkowe

Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...

Odsłon: 136

15 min
6
30 min
73
15 min
26
Sałatki Surówka z kapusty pekińskiej

Prosta surówka do obiadu ze świeżych warzyw polanych olejem i sokiem z cytryny.

Odsłon: 366

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Jak wybrać sprzęt AGD do nowoczesnej kuchni?

Wraz z postępem technologicznym w naszych domach coraz częściej pojawiają się inteligentne urządzenia, które znacząco ułatwiają przyrządzanie pełno...

0
Informacje Miąższ tych grzybów ma mnóstwo witaminy D i białka. Co najlepiej zrobić z kozaków?

Miąższ kozaków to prawdziwa skarbnica białka, co czyni je idealnym wyborem dla osób szukających zdrowych i sycących składników w swojej diecie. Te...

1
Ewa gotuje Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulina...

7