Dania jednogarnkowe

Dlaczego rosół warzy się podczas burzy. Kulinarne mity i przesądy

W XXI wieku większość z nas twardo stąpa po ziemi. Jednak wiele osób nadal wierzy w to, że rozsypanie soli zwiastuje kłótnie, a gotowanie rosołu podczas burzy może skończyć się jego zakwaszeniem. Poznaj najpopularniejsze kulinarne przesądy w kuchni, w które wierzyły nasze mamy i babcie.

Dlaczego nie gotować rosołu podczas burzy? To nie jest tylko przesąd | Fot.123RF/Picsel // Fot. ARKADIUSZ ZIOLEK/East News

Spis treści:

Każdy z nas chociaż raz w życiu usłyszał lub natknął się w internecie na artykuł na temat kulinarnych przesądów w kuchni. Wśród najpopularniejszych z nich można śmiało wymienić te dotyczące rozsypanej soli czy upuszczonego noża. Jednak czy znasz te związane z cukrem, rosołem i chlebem? Poniżej znajdziesz całą garść ciekawych informacji na ich temat. 

Sprawdź także: Horoskop kulinarny. Co smakuje każdemu znakowi zodiaku?

Kulinarne przesądy w kuchni - sól 

Jednym z najbardziej rozpropagowanych przesądów kulinarnych jest ten dotyczący najczęściej używanej przyprawy, czyli soli. Znają go nie tylko dorośli, ale także większość dzieci. Przestrzega on przed jej nieopatrznym wysypaniem z łyżeczki, opakowania lub solniczki i zwiastuje nadchodzącą kłótnie pomiędzy domownikami

Co ciekawe, według dawnych wierzeń zły czar można w bardzo prosty sposób obrócić na twoją korzyść. Wystarczy złapać niewielką garść rozsypanej przyprawy i rzucić ją przez lewe ramię. Ponoć jest to miejsce, w którym stoi szatan. Gdy zostanie on potraktowany słoną niespodzianką prosto w oczy, zdejmie negatywny urok z domostwa.  

Inne wierzenie dotyczące soli jest związane z jej celowym rozsypaniem przed drzwiami wejściowymi lub w pomieszczeniach. Posiada ono zupełnie przeciwstawne znaczenie w stosunku do tego przedstawionego wcześniej. A mianowicie zabieg ten ma za zadanie oczyścić lokatorów domu ze złej energii, a także stanowić ochronę przed niepożądanymi mocami. 

Kulinarne przesądy w kuchni - cukier 

Jednym z bardzo pozytywnych przesądów związanych z cukrem jest ten dotyczący jego resztek na dnie szklanki z herbatą. Jeśli po zamieszaniu, oprócz białej zawiesiny, widzisz jego nierozpuszczone kryształki, oznacza to, że na pewno się komuś podobasz.  

Zdarzyło ci się kiedyś rozsypać cukier na stole? Wiedz, że wysypanie go z cukiernicy w dużym pokoju oznacza wizytę nieprzewidzianych gości. Z kolei rozsypanie go w kuchni oznacza szczęście w najbliższej przyszłości.  

Zwróć uwagę także na sposób, w jaki umieszczasz dodatki w swoich napojach, ponieważ wlanie do nich mleka i wsypanie cukru w nieodpowiedniej kolejności może przynieść pecha w miłości. 

Kulinarne przesądy w kuchni - chleb

Chleb to podstawowy produkt w wielu kulinarnych tradycjach. Nic zatem dziwnego, że mamy cały wachlarz przesądów związanych z jego wypiekiem. Z szacunku do niego należy delektować się nim aż do ostatniego, najmniejszego okruszka. Gdy kromka upadnie na ziemię, najlepiej jest ją pocałować. Sama sytuacja natomiast oznacza powodzenie w miłości. Jeśli była ona posmarowana masłem i upadła nim ku górze, wróży to dobrobyt, jeśli natomiast masło wylądowało na spodzie, są duże szanse, że sytuacja będzie zgoła odwrotna. 

W dawnych czasach wierzono, że aby drogocennego chleba nigdy nie zabrakło w domostwie, nie wolno go kłaść przekrojoną stroną w kierunku okna. Jeśli piekło się go własnoręcznie, przed włożeniem go do pieca należało wykonać znak krzyża nad bochenkiem. Co więcej, nacięcie w jego kształcie odganiało złe duchy i chroniło przed urokami. 

Jeśli nigdy nie zastanawiasz się nad tym, jak kroisz chleb, wiedz, że robienie tego z obydwu stron to krótka droga do wpuszczenia duchów do twojego domu. Dodatkowo napotkanie dziury w jego środku postrzegane było jako zwiastun śmierci w rodzinie. Ważny był także sposób jego przechowywania, ponieważ pozostawienie go wierzchem w dół mogło sprowadzić rodzinne kłopoty. 

Kulinarne przesądy w kuchni - rosół

Jakie kulinarne przesądy w kuchni związane były z gotowaniem rosołu? Nie wolno było na przykład przyrządzać go podczas burzy, ponieważ groziło to jego zakwaszeniem. Ciekawostką jest fakt, iż nie jest to do końca zabobon, ponieważ warunki atmosferyczne za oknem sprawiają, że przygotowywana przez ciebie zupa może faktycznie zmienić swoje właściwości. Jest to związane z tym, że w trakcie burzy woda jest w stanie zagotować się w niższej temperaturze niż 100 stopni, przez co zupa się przegotowuje i zmienia smak.

Kulinarne przesądy w kuchni - wypieki 

Najbardziej znanym przesądem dotyczącym pieczenia i wypieków jest otwieranie okna, gdy ciasto odpoczywa na blacie. To niedopatrzenie może spowodować, że twoja masa najzwyczajniej w świecie się „przeziębi”, a następnie nie wyrośnie odpowiednio podczas samego pieczenia. Kolejną zakazaną aktywnością podczas wyrobu wypieków jest krzyczenie i kłócenie się. Według wierzeń wyrób może się przestraszyć i przestać z nami współpracować w trakcie kolejnych etapów obróbki termicznej. Warto jest również mieszać ciasto drewnianymi przyborami, ponieważ używanie tych wykonanych z metalu może skończyć się nieprzyjemną niespodzianką, czyli zakalcem. Ponadto istnieje zabawny przesąd związany z pieczeniem, który mówi o tym, że osoby oblizujące łyżki wyjdą za mąż za łysego mężczyznę

Kulinarne przesądy w kuchni - gotowanie 

Czego powinno unikać się podczas gotowania? Na przykład czytania książek. Okazuje się bowiem, że kobiety, które lubią spędzać w ten sposób swój wolny czas, mogą spodziewać się wyjścia za mąż za męża niegrzeszącego mądrością. Dokładnie ta sama sytuacja dotyczy śpiewania.  

Zmywając naczynia, warto wystrzegać się rozchlapywania wody. Nieuważne ich mycie zwiastuje pojawienie się na drodze kobiety męża - pijaka. Zdarzyło ci się przesolić zupę? Przytrafia się to wyłącznie zakochanym lub tym, którzy w najbliższej przyszłości poczują motyle w brzuchu.  

Kulinarne przesądy w kuchni - nóż 

Kulinarne przesądy w kuchni dotyczą nie tylko samych produktów spożywczych, ale także przyborów, które na co dzień stosujesz podczas swoich zmagań. Przykładem tego jest nóż. Był on uważany za omen nadchodzących wydarzeń, w szczególności, jeśli spadł na podłogę ze stołu lub wypadł kucharzowi z ręki. W zależności od tego, w jaki sposób spadł, zwiastował on przeróżne rzeczy. 

Nóż spadający uchwytem w dół oznaczał przybycie przyjaciela lub spotkanie wypełnione radością. Jeśli wbił on się w podłogę, zwiastował spotkanie biznesowe lub wizytę nieznajomego. Z kolei taki, który wylądował ostrzem w kierunku jednego z domowników, związany był z odwiedzinami przeciwnika. Co oznaczało, jeśli w trakcie upadku złamała się jego rękojeść? W takim wypadku można było oczekiwać kłopotów, skandali lub złej passy. 

Ciekawym wierzeniem związanym z nożem było także trzymanie go czubkiem w stronę jednego ze współbiesiadujących. Uważano, że osoba dzierżąca akcesorium może nieopatrznie ściągnąć nieszczęście na tego, na kogo skierowane było ostrze. 

Źródła: smakizpolski.com.pl, codogara.pl 

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Tak zrobisz idealny dżem na zimę. Sekret tkwi w rodzaju owoców »

Jak zrobić panierkę do mięs, żeby nie wchłaniała dużo tłuszczu? »

Domowe sposoby, by ukoić zakażone jelita. Najważniejsza jedna zasada »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Kapusta kiszona w słoikach

Dzisiaj kolejna moja kapusta kiszona, tym razem kiszona w słoikach. Kapusta k...

Odsłon: 15

30 min
0
Sałatki Surówka z kapusty pekińskiej

Prosta surówka do obiadu ze świeżych warzyw polanych olejem i sokiem z cytryny.

Odsłon: 1254

15 min
5
30 min
4
Dania główne Schab nadziewany kabanosami

Pyszny schabik nadziewany kabanosami, o kruchym , mięciutkim i delikatnym mię...

Odsłon: 130

60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Szybkie i zdrowe gotowanie z air fryerem – niezastąpiony pomocnik w kuchni

Zastanawiasz się, czy air fryer to tylko kolejny kuchenny gadżet, czy może prawdziwa rewolucja? Zdrowe gotowanie w szybkim tempie to marzenie wielu...

0
Informacje Tradycyjny przepis na poznański specjał. Oryginalne rogale świętomarcińskie

Rogal świętomarciński to przysmak wypiekany z okazji dnia Świętego Marcina. Nadziewany białym makiem, orzechami i obficie polany lukrem, zachwyca s...

20
Informacje Jak wybrać sprzęt AGD do nowoczesnej kuchni?

Wraz z postępem technologicznym w naszych domach coraz częściej pojawiają się inteligentne urządzenia, które znacząco ułatwiają przyrządzanie pełno...

0
Informacje Miąższ tych grzybów ma mnóstwo witaminy D i białka. Co najlepiej zrobić z kozaków?

Miąższ kozaków to prawdziwa skarbnica białka, co czyni je idealnym wyborem dla osób szukających zdrowych i sycących składników w swojej diecie. Te...

2