Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdy zna tę potrawę i u każdego w domu jest ona inaczej gotowana. Spotkałam się z wieloma wersjami rosołu, ale dziś wam chciałam pokazać rosół taki jak się gotowało u nas w domu.
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 136
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2393
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 136
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2393
Składniki
Ja rosół gotuję w wielkim garze takim 20 litrowym, a potem rozlewam go do słoików i mam na cały tydzień lub dłużej jako dodatek do różnych sosów, zup, galaretek lub tym podobnych rzeczy. Tak więc większą połowę garnka zalewam wodą. Doprowadzam do wrzenia i wrzucam do niego porcje rosołowe, kości, wątróbkę i żołądki.
Gotuję aż powstania brudna piana tzw. szumowina, którą zbieram siteczkiem.
Cebulę obieramy i podpiekamy na gazie.
Do wyczyszczonego z piany rosołu dodaję obrane i pokrojone w kawałki podpieczone cebule, marchew, seler i pietruszkę.
Następnie dodaję pora, liście selera, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.
Wszystko mieszam, doprowadzam do wrzenia.
Po zagotowaniu rosół gotuję na bardzo małym ogniu (tak żeby tylko pyrkało) przez około 2-3 godzin minimum. Po tym czasie dodaje do rosołu soli, gotuję jeszcze około 10 minut. Po tym czasie rosół jest gotowy.
Rosół podaje najczęściej z makaronem, ale dziś miałam ochotę na rosół z ziemniakami. Smacznego !!!