Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z czosnku

Zupa krem z czosnku

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 714

Dodano:

Odsłon: 1939

Dzisiaj ode mnie propozycja prozdrowotna szczególnie na kwarantannę, mianowicie zupa krem z czosnku. Jest przepyszna, aromatyczna i wbrew pozorom po jej zjedzeniu nie zionie się czosnkiem. Polecam tą zupkę, a już najlepsza jest na drugi dzień :-)

Składniki

  • 3 l doprawionego rosołu lub bulionu
  • 8 główek czosnku (nie mylić z ząbkami)
  • 1 serek topiony ementaler lub tylżycki
  • 5 dużych ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz, magi do smaku
  • 1 łyżka masła
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa krem z czosnku

Przygotowanie

  1. Rosół zagotować razem z serkiem topionym. Ziemniaki obrać, przekroić na ćwiartki i dać do zupy. Czosnek i cebulę obrać. Cebulę pokroić w plastry i razem z 2/3 ząbków czosnku usmażyć na maśle na patelni na małym ogniu, aż się lekko zbrązowieją. Tego czosnku trochę jest, ale przez to smażenie wydobywa się w zupie słodycz i niezwykły aromat. Następnie przełożyć do zupy i dalej gotować przez ok. 20 minut. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę pozostały czosnek i chwilkę całość gotować. Następnie zupę blendujemy i doprawiamy. Gdyby zupa wyszła rzadka, to można ją zagęścić wodą z mąką ziemniaczaną. Zupkę można podawać z domowymi grzankami.

    Polecam, bo ta zupka to niebo w gębie :-)

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń