Fot. 123RF/Picsel
W drugiej połowie XIX wieku, wiedeński cukiernik Oscar Pischinger, tworzył w swojej cukierni istne arcydzieła. Jednym z nich był oblany lukrem,torcik wykonany z wafli przełożonych kremem czekoladowo-orzechowym. Mimo że cukiernia już nie istnieje, przepis na szybki i prosty deser do dziś krąży po świecie w nieco odmienionej wersji.
Jak wyglądała ta oryginalna receptura? Okrągłe wafle (andruty) smarowano masą, zrobioną z gorzkiej czekolady lub kakao, cukru, masła, śmietanki oraz posiekanych orzechów włoskich. Całość należało polać obowiązkowo lukrem, o składzie podobnym do masy: gorzka czekolada lub kakao, śmietanka oraz masło z cukrem. Z biegiem lat andruty zaczęto przekładać konfiturą, masą kajmakową oraz kremem czekoladowym - wedle preferencji smakowych. Za czasów PRL pischinger był popularnym smakołykiem, przygotowywanym przez wiele gospodyń. W czasach deficytu stosowano wiele zamienników np. mieszano margarynę z kakao oraz mlekiem w proszku.
Jak zrobić domowe pischingery?
Dziś istnieje wiele wariacji na temat pischingera. Jeśli chcielibyście przygotować je samodzielnie, skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.
1. Pischinger czekoladowy z powidłami
Fot. Kardamonowy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Sposób na szybki deser do kawy. W tej odslonie z nutką ulubionej konfitury, dzięki czemu słodycz czekolady zostaje w ciekawy sposób przełamana.
Fot. Wiech_K na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Jest to jedna z najstarszych wersji pischingera. Zapewne widnieje w kajetach z przepisami naszych mam czy babć. Dlatego też nie mogło go zabraknąc w naszym zestawieniu.
Fot. Justitako na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Pischinger z galaretką? Dlaczego nie! Jest on zdecydowanie bardziej czasochłonny, jednakże na pewno warto go wypróbować.
4. Wafle przekładane masą kakaowo-ajerkoniakową
Fot. Docherro na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Przekładaliście kiedyś andruta masą alkoholową? Jeśli nie, warto szybki nadrobić zaległości. To jeden z tych deserów, który zasmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za słodkościami.
5. Wafle z galaretką z masą krówkową z czekoladą
Fot. Befado na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Coś dla prawdziwych miłośników słodyczy. Masa krówka i galaretka to połączenie nie z tej ziemi. Musicie tje przetestować.
Fot. Ewam na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Kolejna zaskakująca wersja pischingera. Niesamowite ile pyszności można stworzyć za pomocą wafla z masą kakaową . Rolada z bananem? Koniecznie przetestujcie ten przepis.
7. Domowy knoppers - wafelek z masą mleczną i orzechową
Fot. dagita na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Zawsze lepiej mieć pod ręką domową przekąskę, niż sięgać po taką ze sklepowej półki. Idealne wyjście na drugie śniadanie do szkoły lub pracy.