Dania jednogarnkowe

W półfinałowym odcinku uczestnicy programu "Bake Off - Ale Ciacho" musieli zmierzyć się z ciastem parzonym. Oto przepis Justyny, który podbił serca jurorów.

Ciasto parzone:

  • 125 g wody
  • 125 g mleka 3,2 %
  • 125 g masła
  • 5 g soli
  • 10 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 250 g jajek (ok. 5 sztuk)

Krem pistacjowy:

  • 300g wyłuskanych niesolonych pistacji
  • 6 łyżek syropu cukrowego
  • 400g mascarpone
  • 200ml śmietany 30%

 

Syrop cukrowy*

  • 50g cukru drobnego
  • 50g wody
  • skórka z ½ cytryny

Frużelina malinowa:

  • 250 g świeżych malin
  • 1 łyżeczka żelatyny w proszku (4 g) lub 1 listek żelatyny
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody

Dodatkowo:

  • 40g liofilizowanych malin
  • ok. 20 świeżych malin

Wykonanie:

Ciasto ptysiowe: Mleko, wodę, masło, sól oraz cukier umieść w garnuszku z grubym dnem i podgrzewaj na małej mocy palnika, aż masło się stopi. Doprowadź płyn do wrzenia.

Odmierz odpowiednią ilość mąki i przesiej. Przesyp mąkę do garnuszka z płynnymi składnikami i mieszaj energicznie drewnianą łyżką. Umieść garnek ponownie na palniku i na małej mocy palnika mieszaj, aż masa będzie gładka i będzie miała konsystencję pasty, która będzie odchodziła od ścianek rondla ok. 2 minuty.

Masę przełóż do miski, aby przestygła ok. 5 minut. Przełóż do misy miksera, ustaw na niskie obroty i stopniowo dodawaj jajka, po około 1/4, pomiędzy kolejnymi partiami zwiększając prędkość na 9-10 sekund, aby nie napowietrzyć masy. Na początku dodaj 4 jajka i sprawdź, czy konsystencja jest odpowiednia dotykając ciasta palcem, powinny powstać tzw. „soft peaks". Jeśli się nie tworzą dodaj 1/2 lub całe jajko, dla uzyskania pożądanej konsystencji. Miksuj do połączenia, aż masa będzie gładka i gęsta. Nie może być zbyt rzadka. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego. Wyciskaj na macie silikonowej lub papierze do pieczenia ptysie o dwóch rozmiarach. Jedne mniejszy drugi większy. Oprósz cukrem pudrem i piecz w temperaturze 220 stopni przez 5 minut. Obniż temperaturę do 180 stopni i kontynuuj pieczenie 30 minut. W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika! Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki, aby eklery podeschły ok. 15 minut. Wyjmij z piekarnika i studź na kratce. Większe ptysie nadziej kremem pistacjowym, do mniejszych nałóż frużelinę.

Do ptysi z kremem włóż ptysia z frużeliną, wierzch ozdób pozostałym kremem, świeżymi i liofilizowanymi malinami.

Frużelina: Żelatynę w proszku zalej 2 łyżkami wody, odstaw do napęcznienia. W małym garnuszku wymieszaj owoce z cukrem. Postaw na palniku o średniej mocy i podgrzewaj do rozpuszczenia się cukru (owoce puszczą sporo soku). Dodaj cytrynę, wodę z mąką, dobrze wymieszaj, zagotuj, zdejmij z palnika. Napęczniałą żelatynę dodaj do gorących owoców, wymieszaj. Postaw na palniku i podgrzewaj, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzaj do wrzenia! Zdejmij z palnika, pozostaw do wystudzenia. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu.

Krem: Zmiel orzechy w 2 lub 3 porcjach, aż zredukują się do konsystencji pasty. Przełóż orzechy do blendera i zblenduj z syropem cukrowym na gładką masę. Ubij śmietankę z mascarpone w misce, aż będzie tworzyła miękkie, opadające czubki. Wymieszaj z pastą pistacjową.

Syrop cukrowy: Umieść cukier i wodę w garnku z grubym dnem i podgrzewaj powoli, aż cukier się rozpuści. W międzyczasie obieraczką do warzyw skrój 3 paski skórki z cytryny i dodaj do gotującego się syropu. Syrop gotuj ok. 5 minut. Następnie ostudź i usuń skórkę z cytryny.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Czekolada dubajska

Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...

Odsłon: 679

60 min
7
15 min
2
Zupy Zupa z kiszonych ogórków, ogórkowa.

Bardzo smaczna zupa z ogórków kiszonych, ugotowana na wieprzowych ogonach.

Odsłon: 1021

15 min
8
Pieczywo Bułki wrocławskie

Dzisiaj pieczywo bułka wrocławska, pyszna, puszysta w środku a z zewnątrz o c...

Odsłon: 186

60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Nie tylko frytki, gofry i najlepsze na świecie czekoladki. Ciekawe potrawy kuchni belgijskiej

Belgia kojarzy ci się głównie z moules et frites? Nic w tym dziwnego – w końcu to jej narodowe danie. Wiedz jednak, że słynie ona również z wielu i...

3
Informacje Smaczne sałatki z kurczakiem. Idealne na imprezę i do pracy

Sałatka z kurczakiem to nie tylko pyszny, ale i zdrowy sposób na szybki posiłek. Idealnie sprawdzi się zarówno na lunch do pracy, jak i na rodzinny...

7
Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

2
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8