Tajlandia
Tajlandia to kraj, którego kuchnia pełna jest kontrastów smakowych, a setki oryginalnych produktów, z którymi wyczarujemy oryginalne dania tajskie, znajdziemy w Auchan. W jednym daniu doświadczymy słodyczy, prawdziwej ostrości, smaku kwaśnego i słonego. Do rozpoznawalnych składników tej kuchni należy pasta curry. W wydaniu tajskim stosowana jest do zupy. Danie przyrządzane jest z dużej ilości warzyw z dodatkiem kurczaka, tofu lub krewetek. Składniki gotowane są w paście curry z bulionem i mlekiem kokosowym. Zupę podaje się z ryżem jaśminowym.
Pad Thai przyrządzany z dodatkiem sosu rybnego /123RF/PICSEL
Kolejnym istotnym składnikiem w tej kuchni jest sos rybny, powstały na bazie ekstraktu z anchois. Stosuje się go jako dodatek nadający charakterystyczny smak potrawom, takim jak pad thai (popularny makaron smażony w woku z dodatkiem jajka, kurczaka lub krewetek, warzyw i orzeszków ziemnych). Gdy do sosu rybnego dodamy papryczek chili i soku z limonki, otrzymamy prik nam pla – bardzo uniwersalną przyprawę, którą wykorzystuje się do wielu tajskich dań.
Jeśli planujemy dzień kuchni tajskiej, oczywiście nie może zabraknąć przekąsek. Po sycącym obiedzie warto podać pikantne orzeszki ziemne lub przypominające chipsy wodorosty o smaku tom yum z krewetkami. Idealnym deserem będzie pudding z wodą kokosową.
By przekonać się, jak smakuje ta kuchnia i odkryć typowe produkty kuchni tajskiej, warto wybrać się do Auchan. Składniki niezbędne do przyrządzenia zupy curry, pad thai oraz inne tajskie przekąski kupimy w dziale Kuchnie Świata sklepu internetowego Auchan oraz w sklepach stacjonarnych sieci.
Chiny
Co można podać w formie przekąski podczas uczty w stylu chińskim? /123RF/PICSEL
Niemniej ciekawe smaki mają do zaoferowania Chińczycy. Słynna na cały świat kuchnia zachwyca takimi daniami jak m.in. makaron z kurczakiem hoisin i warzywami. Danie jest doskonałą mieszanką makaronu, soczystego kurczaka w słodko-pikantnym gęstym sosie hoisin oraz świeżych warzyw. Kombinacja wielu smaków sprawia, że potrawa ta trafia w gusta wielu koneserów. Jeśli jednak zależy nam na wydobyciu, charakterystycznego dla kuchni dalekowschodnich, smaku umami – wykorzystajmy sos ostrygowy.
Pierożki dim sum gotowane są na parze w specjalnych drewnianych koszyczkach /123RF/PICSEL
Kolejnym uwielbianym daniem kuchni chińskiej są pierożki dim sum wypełnione mięsnym lub warzywnym nadzieniem. Za delikatny smak pierożków odpowiada technika ich przyrządzania – gotuje się je na parze w specjalnym koszyczku wyłożonym papierem do pieczenia. Pierożki wprost rozpływają się w ustach. Podaje się je posypane siekanym porem ze specjalnym sosem do dań dim sum na bazie sosu sojowego i octu ryżowego.
Kurczak kung pao to prawdziwy rarytas dla miłośników pikantnych smaków i egzotycznych wypraw kulinarnych. Pokrojona na małe kawałki pierś kurczaka marynowana jest w specjalnym sosie stir fry, a następnie smażona w woku z dymką, papryczką chilli, imbirem i czosnkiem oraz orzeszkami ziemnymi. Danie uzupełniane jest ryżem. Wyróżnia je wyjątkowo pikantny i intensywny smak.
Jeśli zależy nam na przyrządzeniu dań kojarzących się szczególnie z chińską kuchnią, to wykorzystajmy przyprawę pięć smaków. To popularny dodatek do dań, który najczęściej zawiera anyż, kasję, koper włoski, goździki pieprzu syczuańskiego oraz gałkę muszkatołową. Takie nietuzinkowe połączenie sprawdza się przy różnych rodzajach mięs, w tym wieprzowinie i drobiu.
Co można podać w formie przekąski podczas uczty w stylu chińskim? Chipsy krewetkowe. Chrupiąca przekąska o charakterystycznym słodko-słonym smaku na pewno przypadnie do gustu biesiadnikom. Na koniec warto wspomnieć o chińskiej herbacie, która w końcu jest nieodłącznym elementem stylu życia w Państwie Środka. Którą wybrać: czarną, zieloną czy czerwoną? To już zależy od naszych preferencji smakowych – oryginalna herbata Yunnan i czerwona herbata liściasta jest dostępna w Auchan podobnie jak inne produkty kuchni chińskiej.
Japonia
Najpopularniejszymi składnikami do sushi są łosoś i krewetki /123RF/PICSEL
Japońska kuchnia ceniona jest za elegancję, niezwykłą pieczołowitość przygotowywania dań i wysokiej jakości składniki. Pierwszym skojarzeniem związanym z tą kuchnią jest oczywiście sushi. Do przyrządzenia dania potrzebujemy: liści alg sushi nori, ryżu do sushi, octu ryżowego, marynowanego imbiru, pasty wasabi, sosu sojowego oraz bambusowej maty do zwijania rolek. To, co chcemy włożyć do sushi, zależy już tylko od nas. Może być to łosoś, krewetki, świeży ogórek, awokado, ryba maślana czy paluszki surimi. Sushi świetnie sprawdzi się w postaci imprezowej przekąski. Wystarczy ułożyć je na stole i pozwolić gościom częstować się porcjami, które najbardziej im smakują.
Ramen można podać z makaronem, jajkiem i wołowiną /123RF/PICSEL
Ale nie samym sushi Japończycy żyją. Jedną z najpopularniejszych tam zup jest miso – przyrządzana na bazie pasty miso z fermentowanej soi. Ważnymi składnikami tego dania są również tofu oraz wodorosty wakame. Do klasyki japońskiej kuchni należy również zupa ramen, z którą świetnie komponuje się z makaronem udon, tworząc sycącą i aromatyczną potrawę. Warto ją podawać z jajkiem, wołowiną czy krewetkami. By poznać japońskie smaki i oryginalne produkty kuchni japońskiej, warto wybrać się do Auchan.
Smacznego!