Dania jednogarnkowe

Popularność kuchni azjatyckiej nie słabnie. Kochamy ją za aromatyczne przyprawy, egzotyczny wygląd i smak umami, który balansuje i dopełnia potrawy. Ale azjatycka kuchnia nie jedno ma imię – każdy kraj wnosi własne unikalne składniki, przyprawy oraz tradycje kulinarne. Przyjrzyjmy się zatem najpopularniejszym kuchniom regionu i podpowiemy, na które produkty warto zwrócić uwagę, by przyrządzić pyszne dania na wieczór z bliskimi.

Zupę curry podaje się z ryżem jaśminowym /123RF/PICSEL

Tajlandia

Tajlandia to kraj, którego kuchnia pełna jest kontrastów smakowych, a setki oryginalnych produktów, z którymi wyczarujemy oryginalne dania tajskie, znajdziemy w Auchan. W jednym daniu doświadczymy słodyczy, prawdziwej ostrości, smaku kwaśnego i słonego. Do rozpoznawalnych składników tej kuchni należy pasta curry. W wydaniu tajskim stosowana jest do zupy. Danie przyrządzane jest z dużej ilości warzyw z dodatkiem kurczaka, tofu lub krewetek. Składniki gotowane są w paście curry z bulionem i mlekiem kokosowym. Zupę podaje się z ryżem jaśminowym.

Pad Thai przyrządzany z dodatkiem sosu rybnego /123RF/PICSEL

Kolejnym istotnym składnikiem w tej kuchni jest sos rybny, powstały na bazie ekstraktu z anchois. Stosuje się go jako dodatek nadający charakterystyczny smak potrawom, takim jak pad thai (popularny makaron smażony w woku z dodatkiem jajka, kurczaka lub krewetek, warzyw i orzeszków ziemnych). Gdy do sosu rybnego dodamy papryczek chili i soku z limonki, otrzymamy prik nam pla – bardzo uniwersalną przyprawę, którą wykorzystuje się do wielu tajskich dań.

Jeśli planujemy dzień kuchni tajskiej, oczywiście nie może zabraknąć przekąsek. Po sycącym obiedzie warto podać pikantne orzeszki ziemne lub przypominające chipsy wodorosty o smaku tom yum z krewetkami. Idealnym deserem będzie pudding z wodą kokosową.

By przekonać się, jak smakuje ta kuchnia i odkryć typowe produkty kuchni tajskiej, warto wybrać się do Auchan. Składniki niezbędne do przyrządzenia zupy curry, pad thai oraz inne tajskie przekąski kupimy w dziale Kuchnie Świata sklepu internetowego Auchan oraz w sklepach stacjonarnych sieci.

Chiny

Co można podać w formie przekąski podczas uczty w stylu chińskim? /123RF/PICSEL

Niemniej ciekawe smaki mają do zaoferowania Chińczycy. Słynna na cały świat kuchnia zachwyca takimi daniami jak m.in. makaron z kurczakiem hoisin i warzywami. Danie jest doskonałą mieszanką makaronu, soczystego kurczaka w słodko-pikantnym gęstym sosie hoisin oraz świeżych warzyw. Kombinacja wielu smaków sprawia, że potrawa ta trafia w gusta wielu koneserów. Jeśli jednak zależy nam na wydobyciu, charakterystycznego dla kuchni dalekowschodnich, smaku umami – wykorzystajmy sos ostrygowy.

Pierożki dim sum gotowane są na parze w specjalnych drewnianych koszyczkach /123RF/PICSEL

Kolejnym uwielbianym daniem kuchni chińskiej są pierożki dim sum wypełnione mięsnym lub warzywnym nadzieniem. Za delikatny smak pierożków odpowiada technika ich przyrządzania – gotuje się je na parze w specjalnym koszyczku wyłożonym papierem do pieczenia. Pierożki wprost rozpływają się w ustach. Podaje się je posypane siekanym porem ze specjalnym sosem do dań dim sum na bazie sosu sojowego i octu ryżowego.

Kurczak kung pao to prawdziwy rarytas dla miłośników pikantnych smaków i egzotycznych wypraw kulinarnych. Pokrojona na małe kawałki pierś kurczaka marynowana jest w specjalnym sosie stir fry, a następnie smażona w woku z dymką, papryczką chilli, imbirem i czosnkiem oraz orzeszkami ziemnymi. Danie uzupełniane jest ryżem. Wyróżnia je wyjątkowo pikantny i intensywny smak.

Jeśli zależy nam na przyrządzeniu dań kojarzących się szczególnie z chińską kuchnią, to wykorzystajmy przyprawę pięć smaków. To popularny dodatek do dań, który najczęściej zawiera anyż, kasję, koper włoski, goździki pieprzu syczuańskiego oraz gałkę muszkatołową. Takie nietuzinkowe połączenie sprawdza się przy różnych rodzajach mięs, w tym wieprzowinie i drobiu.

Co można podać w formie przekąski podczas uczty w stylu chińskim? Chipsy krewetkowe. Chrupiąca przekąska o charakterystycznym słodko-słonym smaku na pewno przypadnie do gustu biesiadnikom. Na koniec warto wspomnieć o chińskiej herbacie, która w końcu jest nieodłącznym elementem stylu życia w Państwie Środka. Którą wybrać: czarną, zieloną czy czerwoną? To już zależy od naszych preferencji smakowych – oryginalna herbata Yunnan i czerwona herbata liściasta jest dostępna w Auchan podobnie jak inne produkty kuchni chińskiej.

Japonia

Najpopularniejszymi składnikami do sushi są łosoś i krewetki /123RF/PICSEL

Japońska kuchnia ceniona jest za elegancję, niezwykłą pieczołowitość przygotowywania dań i wysokiej jakości składniki. Pierwszym skojarzeniem związanym z tą kuchnią jest oczywiście sushi. Do przyrządzenia dania potrzebujemy: liści alg sushi nori, ryżu do sushi, octu ryżowego, marynowanego imbiru, pasty wasabi, sosu sojowego oraz bambusowej maty do zwijania rolek. To, co chcemy włożyć do sushi, zależy już tylko od nas. Może być to łosoś, krewetki, świeży ogórek, awokado, ryba maślana czy paluszki surimi. Sushi świetnie sprawdzi się w postaci imprezowej przekąski. Wystarczy ułożyć je na stole i pozwolić gościom częstować się porcjami, które najbardziej im smakują.

Ramen można podać z makaronem, jajkiem i wołowiną /123RF/PICSEL

Ale nie samym sushi Japończycy żyją. Jedną z najpopularniejszych tam zup jest miso – przyrządzana na bazie pasty miso z fermentowanej soi. Ważnymi składnikami tego dania są również tofu oraz wodorosty wakame. Do klasyki japońskiej kuchni należy również zupa ramen, z którą świetnie komponuje się z makaronem udon, tworząc sycącą i aromatyczną potrawę. Warto ją podawać z jajkiem, wołowiną czy krewetkami. By poznać japońskie smaki i oryginalne produkty kuchni japońskiej, warto wybrać się do Auchan.

Smacznego!

Materiał promocyjny

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Śledź z żurawiną

Śledź w oleju z cebulką i żurawiną suszoną. Do tego ziemniaki w mundurkach. W...

Odsłon: 45

30 min
2
15 min
2
Desery Kutia

Tradycyjna kutia składa się z pszenicy, maku, miodu, orzechów, rodzynek i mig...

Odsłon: 118

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Nie tylko frytki, gofry i najlepsze na świecie czekoladki. Ciekawe potrawy kuchni belgijskiej

Belgia kojarzy ci się głównie z moules et frites? Nic w tym dziwnego – w końcu to jej narodowe danie. Wiedz jednak, że słynie ona również z wielu i...

6
Informacje Smaczne sałatki z kurczakiem. Idealne na imprezę i do pracy

Sałatka z kurczakiem to nie tylko pyszny, ale i zdrowy sposób na szybki posiłek. Idealnie sprawdzi się zarówno na lunch do pracy, jak i na rodzinny...

7
Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

2
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8