W sylwestra stół nie może stać pusty, ale z drugiej strony lepiej nie zachęcać gości, by się przy nim rozsiadali. W końcu tę noc najlepiej przetańczyć! Dlatego to finger foods królują na sylwestrowych imprezach. Ich dodatkową zaletą jest łatwość przygotowania. Co nie oznacza, że mamy rezygnować z jakości. Sięgajmy po dobre składniki, dzięki temu nawet proste przepisy będą świetnie smakować. Właśnie dlatego tak chętnie wybieramy produkty Sokołów, które gwarantują wysoką jakość, a jednocześnie są dostępne wszędzie!
Tortilla panierowana w panko
Ta chrupiąca i pożywna przekąska zachwyci gości. Podajemy ją w postaci małych kawałków na jeden kęs – to właśnie takie potrawy najlepiej sprawdzają się w sylwestrową noc.
Składniki:
- 2 opakowania Szynki Jak u Dziadka Sokołów
- 1 opakowanie tortilli
- 1 opakowanie naturalnego serka kanapkowego
- 1 żółta papryka
- 1 opakowanie rukoli
- 1 jajko
- bułka tarta typu panko do panierowania
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- wykałaczki
Przygotowanie:
Tortille smarujemy serkiem, układamy na nich plastry szynki, paski papryki i rukolę, po czym zwijamy ciasno w rulon i spinamy wykałaczkami. W miseczce roztrzepujemy jajko z przyprawami i obtaczamy rulon w jajku, a później w panko. Smażymy na gorącym oleju, aż panierka stanie się złota i chrupiąca. Po odsączeniu na ręczniku papierowym wystarczy pokroić rulony na małe kawałki.
Pasztet w gorzkiej czekoladzie z orzechami włoskimi
Te małe pralinki z wytrawnym twistem zaskakują wszystkich – połączenie pasztetu, czekolady i orzechów intryguje, ale po pierwszym zdumieniu następuje… zachwyt!
Składniki:
- 50 g pasztetu Sokołów Gold
- 40 g gorzkiej czekolady
- 10 g masła
- 25 g orzechów włoskich
- 10 wykałaczek
Przygotowanie:
Siekamy lub mielimy pasztet i formujemy z niego małe kulki, które nadziewamy na wykałaczki i odstawiamy do lodówki. W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę z masłem, a orzechy prażymy na suchej patelni i drobno siekamy. Gdy pasztet lekko stwardnieje, zanurzamy kulki w czekoladzie, a następnie obtaczamy w orzechach. Po chwili w chłodzie zamieniają się w eleganckie, wytrawne pralinki.
Bruschetta z grillowanym boczkiem, camembertem, żurawiną i granatem
Kiedy chcemy podać coś eleganckiego, a jednocześnie prostego, bruschetta w tej wersji jest naszym pewniakiem. Chrupiąca bagietka, kremowy camembert, słodko-kwaśna żurawina, świeży granat i chrupiący boczek tworzą wspaniałą kompozycję.
Składniki:
- 1 opakowanie Boczku w Plastrach Sokołów
- 1 bagietka
- 1 ser camembert
- 100 g konfitury z żurawiny
- 1 garść ziaren granatu
Przygotowanie:
Na patelni smażymy lub grillujemy plastry boczku, aż będą przyjemnie chrupiące. Odkładamy je na ręcznik papierowy. Kroimy bagietkę i camembert w plastry, a następnie podsmażamy pieczywo na tłuszczu wytopionym z boczku – to on nadaje mu wyjątkowego aromatu. Na każdej kromce układamy plaster sera i delikatnie podgrzewamy, żeby się lekko roztopił. Bruschettę podajemy z grillowanym plastrem boczku, porcją konfitury żurawinowej, posypaną ziarnami granatu.
Quesadilla z salami chips i serem cheddar
Quesadilla jest idealna, gdy chcemy czegoś wyrazistego i sycącego. Słone salami chips marki Sokołów, przełamane kremowym puree z dyni lub hummusem z dodatkiem ostrego sosu czosnkowego tworzą idealny zestaw. Ta przekąska błyskawicznie zniknie z talerza.
Składniki:
- 1 opakowanie salami chips Sokołów o ulubionym smaku
- 2 placki tortilli
- 3 łyżki puree z dyni lub hummusu
- 1 garść startego sera cheddar
- 1 garść startego sera mozzarella
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki kukurydzy z puszki lub ugotowanej z kolby
- olej do smażenia (opcjonalnie)
- sos czosnkowy do podania
Przygotowanie:
Na suchej patelni układamy tortillę i smarujemy ją połową puree lub hummusu. Na wierzch wysypujemy obydwa rodzaje sera, dodajemy salami chips, pokrojoną w piórka cebulę oraz kukurydzę. Drugą tortillę również smarujemy i przykrywamy nią farsz. Całość dociskamy dłonią i smażymy kilka minut, aż spód się zarumieni. Obracamy i powtarzamy czynność z drugiej strony. Gotową quesadillę kroimy na trójkąty i podajemy z sosem czosnkowym.
Sylwester to idealny moment, by pozwolić sobie na kulinarną kreatywność. Fingerfoods nie przerywają imprezowego nastroju, wręcz przeciwnie – dają energię, by bawić się do samego rana!