Boże Narodzenie na słono

W ostatnią noc roku liczy się lekkość, zabawa i swoboda – dlatego zamiast klasycznej kolacji stawiamy na przekąski, które można chwycić w dłoń między tańcem a toastem. Finger food króluje na naszych sylwestrowych stołach. Nic dziwnego, przekąski są łatwe w przygotowaniu i nie wymagają rozsiadania się przy stole, które groziłoby zaprzepaszczeniem imprezowego nastroju wśród gości. Przedstawiamy cztery propozycje, które idealnie sprawdzą się w sylwestrową noc.

Smażymy na gorącym oleju, aż panierka stanie się złota i chrupiąca /materiały promocyjne

W sylwestra stół nie może stać pusty, ale z drugiej strony lepiej nie zachęcać gości, by się przy nim rozsiadali. W końcu tę noc najlepiej przetańczyć! Dlatego to finger foods królują na sylwestrowych imprezach. Ich dodatkową zaletą jest łatwość przygotowania. Co nie oznacza, że mamy rezygnować z jakości. Sięgajmy po dobre składniki, dzięki temu nawet proste przepisy będą świetnie smakować. Właśnie dlatego tak chętnie wybieramy produkty Sokołów, które gwarantują wysoką jakość, a jednocześnie są dostępne wszędzie!

Tortilla panierowana w panko

Ta chrupiąca i pożywna przekąska zachwyci gości. Podajemy ją w postaci małych kawałków na jeden kęs – to właśnie takie potrawy najlepiej sprawdzają się w sylwestrową noc.

Składniki:

  • 2 opakowania Szynki Jak u Dziadka Sokołów
  • 1 opakowanie tortilli
  • 1 opakowanie naturalnego serka kanapkowego
  • 1 żółta papryka
  • 1 opakowanie rukoli
  • 1 jajko
  • bułka tarta typu panko do panierowania
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • wykałaczki

Przygotowanie:

Tortille smarujemy serkiem, układamy na nich plastry szynki, paski papryki i rukolę, po czym zwijamy ciasno w rulon i spinamy wykałaczkami. W miseczce roztrzepujemy jajko z przyprawami i obtaczamy rulon w jajku, a później w panko. Smażymy na gorącym oleju, aż panierka stanie się złota i chrupiąca. Po odsączeniu na ręczniku papierowym wystarczy pokroić rulony na małe kawałki.

Pasztet w gorzkiej czekoladzie z orzechami włoskimi

Gdy pasztet lekko stwardnieje, zanurzamy kulki w czekoladzie, a następnie obtaczamy w orzechach /materiały promocyjne

Te małe pralinki z wytrawnym twistem zaskakują wszystkich – połączenie pasztetu, czekolady i orzechów intryguje, ale po pierwszym zdumieniu następuje… zachwyt!

Składniki:

  • 50 g pasztetu Sokołów Gold
  • 40 g gorzkiej czekolady
  • 10 g masła
  • 25 g orzechów włoskich
  • 10 wykałaczek

Przygotowanie:

Siekamy lub mielimy pasztet i formujemy z niego małe kulki, które nadziewamy na wykałaczki i odstawiamy do lodówki. W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę z masłem, a orzechy prażymy na suchej patelni i drobno siekamy. Gdy pasztet lekko stwardnieje, zanurzamy kulki w czekoladzie, a następnie obtaczamy w orzechach. Po chwili w chłodzie zamieniają się w eleganckie, wytrawne pralinki.

Bruschetta z grillowanym boczkiem, camembertem, żurawiną i granatem

Bruschettę podajemy z grillowanym plastrem boczku, porcją konfitury żurawinowej, posypaną ziarnami granatu /materiały promocyjne

Kiedy chcemy podać coś eleganckiego, a jednocześnie prostego, bruschetta w tej wersji jest naszym pewniakiem. Chrupiąca bagietka, kremowy camembert, słodko-kwaśna żurawina, świeży granat i chrupiący boczek tworzą wspaniałą kompozycję.

Składniki:

  • 1 opakowanie Boczku w Plastrach Sokołów
  • 1 bagietka
  • 1 ser camembert
  • 100 g konfitury z żurawiny
  • 1 garść ziaren granatu

Przygotowanie:

Na patelni smażymy lub grillujemy plastry boczku, aż będą przyjemnie chrupiące. Odkładamy je na ręcznik papierowy. Kroimy bagietkę i camembert w plastry, a następnie podsmażamy pieczywo na tłuszczu wytopionym z boczku – to on nadaje mu wyjątkowego aromatu. Na każdej kromce układamy plaster sera i delikatnie podgrzewamy, żeby się lekko roztopił. Bruschettę podajemy z grillowanym plastrem boczku, porcją konfitury żurawinowej, posypaną ziarnami granatu.

Quesadilla z salami chips i serem cheddar

Gotową quesadillę kroimy na trójkąty i podajemy z sosem czosnkowym /materiały promocyjne

Quesadilla jest idealna, gdy chcemy czegoś wyrazistego i sycącego. Słone salami chips marki Sokołów, przełamane kremowym puree z dyni lub hummusem z dodatkiem ostrego sosu czosnkowego tworzą idealny zestaw. Ta przekąska błyskawicznie zniknie z talerza.

Składniki:

  • 1 opakowanie salami chips Sokołów o ulubionym smaku
  • 2 placki tortilli
  • 3 łyżki puree z dyni lub hummusu
  • 1 garść startego sera cheddar
  • 1 garść startego sera mozzarella
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki lub ugotowanej z kolby
  • olej do smażenia (opcjonalnie)
  • sos czosnkowy do podania

Przygotowanie:

Na suchej patelni układamy tortillę i smarujemy ją połową puree lub hummusu. Na wierzch wysypujemy obydwa rodzaje sera, dodajemy salami chips, pokrojoną w piórka cebulę oraz kukurydzę. Drugą tortillę również smarujemy i przykrywamy nią farsz. Całość dociskamy dłonią i smażymy kilka minut, aż spód się zarumieni. Obracamy i powtarzamy czynność z drugiej strony. Gotową quesadillę kroimy na trójkąty i podajemy z sosem czosnkowym.

Sylwester to idealny moment, by pozwolić sobie na kulinarną kreatywność. Fingerfoods nie przerywają imprezowego nastroju, wręcz przeciwnie – dają energię, by bawić się do samego rana!

Materiał promocyjny

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Zawijasy drożdżowe z miodem

Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...

Odsłon: 2244

60 min
3
Ciasta Jogurtowiec z makiem

Niby sernik, ale z jogurtami. Jogurtowiec na kruchym kakaowym spodzie. Jogurt...

Odsłon: 11838

>60 min
21
Desery pieczony sernik z borówkami

Waniliowy sernik z dodatkiem borówek, kremowy, na ciasteczkowym spodzie

Odsłon: 4525

>60 min
13
15 min
56
>60 min
68