Najlepsze przepisy na ogórki

Polacy w regionalnym półfinale S.Pellegrino Young Chef 2018

Znamy półfinalistów tegorocznej edycji globalnego konkursu dla młodych talentów sztuki kulinarnej S.Pellegrino Young Chef!

Fot. 123RF/Picsel

S.Pellegrino to kultowa marka wody i światowa ikona włoskiego smaku i stylu. Jest mocno związana z ideą fine dining, którą promuje w ramach konkursu SPYC. W tym roku do szczęśliwej dziesiątki regionalnych półfinalistów dostało się aż 4 Polaków.

5 złotych zasad konkursu S. Pellegrino Young Chef

SPYC to międzynarodowy konkurs dla młodych Szefów Kuchni - utalentowanych i skupionych w swojej pracy nie tylko na smaku, lecz i na prezencji potrawy. Inicjatywa ma na celu wspieranie ich rozwoju, a co za tym idzie - rozwoju wysokiej klasy gastronomii, którą można śmiało określić mianem fine dining.

Konkurs składa się z kilku etapów i rozpoczyna się złożeniem aplikacji wraz z opisem stworzonego przez szefa kuchni dania. Następnie, członkowie jury, w skład którego wchodzą przedstawiciele prestiżowej włoskiej szkoły kulinarnej ALMA wybierają ok. 200 najciekawszych zgłoszeń. Kolejnym etapem są regionalne półfinały w 21 lokalizacjach na całym świecie, których zwycięzcy będą rywalizować o pierwsze miejsce podczas globalnego finału w Mediolanie w 2018 r.

Aplikując do konkursu, uczestnicy musieli zmierzyć się z „5 złotymi zasadami". Pierwsza z nich dotyczy produktów - muszą być najlepsze, jakie dany rynek ma do zaoferowania, zarówno pod względem jakości, świeżości, jak i unikalności. Druga zasada, której trzeba sprostać, to umiejętności pracy nad „surowym produktem", tak by potrafić stworzyć z niego wyjątkową potrawę. Kolejnym kryterium jest talent. To on pozwala przekraczać granice w gotowaniu oraz sprawia, że przygotowane dania stają się dziełami sztuki.

Następne jest piękno - wymaga, by każdym znajdujący się na talerzu element dania spełniał swoją rolę i w naturalny sposób łączył się z pozostałymi w spójną całość. Ostatnia zasada to przekaz, czyli umiejętność przekazania w prosty sposób konkretnej wizji smaków i aromatów przygotowanego dania. Spełnienie każdej z tych zasad jest niezbędne, by w pełni oddać koncepcję fine dining oraz sprostać wymogom S.Pellegrino, jako ikony włoskiego szyku i elegancji.

Czwórka Polaków wśród 10 regionalnych półfinalistów!

Każdy uczestnik musi wykazać się zarówno kreatywnością w łączeniu smaków, tekstur i form, jak i dbałością o szczegóły. Rywalizacja jest wyzwaniem, gdyż jedynie naprawdę utalentowani szefowie kuchni mają szansę przejść do kolejnych części, przekonując do swoich umiejętności jury.

W porównaniu do poprzedniej edycji, w tym roku do konkursu S.Pellegrino Young Chef spłynęło o ponad 30% więcej zgłoszeń. Do regionalnych półfinałowych kuchennych zmagań stanie aż 209 adeptów sztuki kulinarnej, dla których fine dining jest odzwierciedleniem kulinarnego kunsztu i elegancji na talerzu, a także wizją, do której dążą. Podczas półfinału odbywającego się w październiku w Warszawie, Polskę będzie reprezentować czterech wyjątkowych Szefów Kuchni: Miłosz Grabowski Restauracja Pod Różą w Gdańsku, Jan Kiliański Restauracja Główna Osobowa w Gdyni, Marcin Popielarz Restauracja Biały Królik w Gdańsku, Łukasz Wącirz Restauracja Avocado w Poznaniu, którzy będą rywalizować z reprezentantami Słowenii, Serbii i Węgier.

Uczestników oceniać będzie pięcioosobowe jury, w którego skład weszli wybitni Szefowie Kuchni z kilku krajów: Wojciech Modest Amaro z Polski, Ana Ros ze Słowenii, Florin Scripca z Rumunii, Andre Tokiev z Bułgarii oraz András Wolf z Węgier.

Rozwój polskich szefów kuchni to rozwój polskiej gastronomii

„Sztuka kulinarna jest niezwykle wymagająca - oprócz ciągłego szukania inspiracji, rozwoju, otwartości na zmiany, konieczne jest także pełne zaangażowanie i dążenie do perfekcji. Dzięki konkursowi mamy szansę dotrzeć do aspirujących, już świetnych, a być może w przyszłości najlepszych, szefów kuchni. Konkurs stwarza możliwość rozwijania umiejętności i przede wszystkim międzynarodowej rozpoznawalności" - mówi Wojciech Modest Amaro, Szef Kuchni Atelier Amaro, pierwszej restauracji w Polsce, której przyznano gwiazdkę Michelin, oraz członek jury.

„Jestem bardzo zadowolony, że na 10 półfinalistów, prawie połowa to Polacy. Pokazuje to, że nasza gastronomia jest na właściwej drodze i angażują się w nią odpowiednie osoby - gotowe do pracy i udoskonalania polskiej sztuki kulinarnej. Potwierdza to ciągły rozwój - widoczny zarówno wśród kucharzy, jak i konsumentów - który pokazuje, że idziemy w dobrym kierunku" - tłumaczy Amaro. „Określenie fine dining nie jest już tak obce jak 5-10 lat temu.

Kucharze stawiają sobie coraz ambitniejsze cele, a ludzie potrafią docenić dobrą kuchnię i są gotowi odpowiednio za takie doznania zapłacić. To cieszy, gdyż pokazuje dojrzałość i szacunek po obu stronach stołu" - dodaje.

Fine dining, czyli...

Fine dining, to sztuka tworzenia potraw z najlepszych składników, przy pomocy profesjonalnego i zaawansowanego sprzętu, lecz przede wszystkim - przez kucharzy posiadających wybitną wiedzę, doświadczenie oraz talent. Całokształtu tej idei dopełnia doskonała aranżacja potrawy, jej serwis, a także samo wnętrze i styl restauracji, które powinny być spójne z proponowanym menu.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery lodowy tort norweski

Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...

Odsłon: 28

>60 min
3
15 min
9
Ciasta Ciasto arbuz

Ciasto arbuz to sernik na zimno, który może kojarzyć się z soczystym miąższem...

Odsłon: 1096

60 min
3
Dania główne Kurczak po japońsku

Kurczak po japońsku to połączenie chrupiących kotlecików i aromatycznego gęst...

Odsłon: 955

60 min
3
Przekąski Hummus z bobu

Sezon na bób w pełni? Wykorzystaj go do zrobienia aromatycznego, zielonego i...

Odsłon: 73

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

2
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26