Spis treści:
- Co to jest Taste Atlas?
- Ranking 10 najlepszych serowych deserów
- Polski sernik numerem jeden w rankingu
Ser biały to uniwersalny składnik w polskiej kuchni. Używa się go zarówno do słodkich obiadów (np. pierogów czy makaronu), jak i najlepszych wypieków. Taste Atlas, popularny serwis kulinarny, przygotował ranking 10 najlepszych serowych deserów na świecie. Polacy po raz kolejny triumfują, zdobywając pierwsze miejsce.
Co to jest Taste Atlas?
Serwis kulinarny TasteAtlas publikuje przepisy na lokalne dania z całego świata, ale znany jest też miłośnikom kuchni z globalnych rankingów polecających restauracje oraz wyłaniających najlepsze i najgorsze potrawy. W wirtualnym przewodniku gastronomicznym znajduje się mnóstwo informacji na temat tego, co i gdzie warto zjeść w różnych lokalizacjach.
W marcu popularny serwis kulinarny zamieścił ranking najlepszych serowych deserów na świecie. Słodkości z poszczególnych regionów opiniowali zarejestrowani na stronie użytkownicy. Na podstawie ich głosów w zestawieniu pojawiły się topowe propozycje. Dowiedz się, które desery znalazły się na liście.
Ranking 10 najlepszych serowych deserów
Co ciekawe, główni faworyci znaleźli się na czwartym, piątym i szóstym miejscu. Mowa o serniku baskijskim, wywodzącym się z hiszpańskiego miasta San Sebastian, który jest jedną z najbardziej kremowych propozycji. Do jego przygotowania nie używa się mielonego twarogu, a najczęściej serka kanapkowego. Na piątej pozycji znalazł się sernik japoński, czyli puszysty, mocno napowietrzony i lekki jak piórko, pieczony deser. Tuż za podium uplasował się popularny sernik nowojorski, złożony najczęściej z idealnie równych warstw. Dolną stanowią zmiażdżone ciasteczka lub biszkopt, a górną - większą - zmielony ser z wanilią.
Trzecie miejsce w rankingu Taste Atlas przypadło deserowi o nazwie Sfakianopita. To kreteński cienki placek, który jest miękki jak naleśnik i wypełniony niesolonym białym serem. Ciasto rozwałkowuje się cienko i smaży na patelni bez oleju. Druga pozycja przypadła dla Ras malai - deseru pochodzącego z indyjskiego Bengalu. Składa się ze spłaszczonych kulek chheny (sera), nasączonych malai (gęstą śmietaną) i aromatyzowanych kardamonem.
Polski sernik numerem jeden w rankingu
Najlepszym serowym deserem na świecie okazał się jednak polski sernik. Zyskał najwyższą średnią ocen od użytkowników, czyli 4,5. Jak można przeczytać na stronie twórcy rankingu, ciasto wywodzi się najprawdopodobniej z XVII wieku, kiedy król Jan III Sobieski przywiózł przepis ze sobą po zwycięstwie nad Turkami pod Wiedniem. Wypiek przygotowuje się z jajek, cukru i mielonego twarogu. Powstaje zazwyczaj na warstwie kruchego ciasta, a częstym dodatkiem do sernika są rodzynki czy musy owocowe lub czekoladowe.
Źródło: Smaker.pl, tasteatlas.com
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Zajadaj na diecie, bez obaw o efekt jojo. Mocno czekoladowe ciasto z kaszy jaglanej »
Herbata stulatków z niebieskich stref. Przygotujesz z trzech składników »
Najlepszy sposób na wyczyszczenie rusztu kuchenki gazowej. Chemia nie będzie potrzebna »