Spis treści:
- W jakiej temperaturze piec sernik?
- Jak piec sernik, żeby nie opadał?
- Jak piec sernik, żeby nie pękał?
- Największe błędy przy pieczeniu sernika
Pieczenie sernika nie należy do najprostszych czynności. Łatwo popełnić błędy, które nie tylko wpłyną na smak ciasta, ale także na jego wygląd i strukturę. Z tego powodu warto wykorzystać proste triki, które pozwolą ci na uzyskanie idealnego wielkanocnego przysmaku.
Sprawdź także: Makowe desery na świąteczny stół. Ciasta, ciasteczka i desery z makiem
W jakiej temperaturze piec sernik?
Maksymalna temperatura, w której można piec sernik, wynosi 180 st. C. Większość przepisów zakłada jednak, że piekarnik należy rozgrzać do 150 st. C. Im wyższa temperatura pieczenia, tym większe prawdopodobieństwo, że sernik popęka. Z tego powodu nie warto przesadzać w tej kwestii.
Sernik najlepiej jest piec bez termoobiegu. Grzanie w trybie góra-dół pozwoli na kontrolę procesu pieczenia - jeśli zauważymy, że góra robi się zbyt przypieczona, można szybko zareagować.
Jak piec sernik, żeby nie opadał?
Tradycyjny sernik nie ma w sobie dodatku proszku do pieczenia ani sody oczyszczonej. Kluczem do jego prawidłowego wyrośnięcia są prawidłowo ubite białka. Dodajemy je na końcu przygotowania masy. Trzeba je delikatnie wmieszać, aby nie zniszczyć zawartych w pianie bąbelków powietrza. To dzięki nim ciasto urośnie. Im dłuższy czas mieszania, tym większe ryzyko, że ciasto szybko opadnie.
Ciasto nie lubi także nagłych zmian temperatur. Jednym z najczęściej popełnianych błędów jest otwieranie piekarnika w trakcie pieczenia. Warto powstrzymać się od tej czynności i obserwować brzegi ciasta, w celu sprawdzenia, czy jest gotowy. To, czy sernik nie jest surowy, nie da się sprawdzić za pomocą suchego patyczka. Nie ma powodu, aby otwierać drzwiczek od piekarnika.
Kiedy stwierdzimy, że sernik jest gotowy, należy pozostawić go w piecu na co najmniej godzinę. Potem wyciągamy go do pełnego wystudzenia. Następnie należy schować go w lodówce na około 12 godzin. Dopiero po tym czasie sernik będzie miał idealną konsystencję.
Jak piec sernik, żeby nie pękał?
Nadmierne otwieranie piekarnika i zmiana temperatur mogą być także przyczynami pękania ciasta.
Jeśli zależy nam na nieskazitelnej powierzchni sernika, warto go przed pieczeniem przykryć folią aluminiową. Nie powinna ona dotykać powierzchni ciasta. Dzięki niej będziemy mieli pewność, że ciasto będzie piekło się równomiernie, a wierzch nie przypiecze się zbyt bardzo.
Inną przyczyną pękającego sernika może być zbyt wysoka temperatura oraz zbyt długi czas pieczenia. Z tego powodu warto piec ciasto w kąpieli wodnej i upewnić się, że blaszka, w której pieczemy ciasto, jest szczelna. Wkładamy ją do naczynia żaroodpornego lub większej formy, którą wypełniamy wrzącą wodą do połowy wysokości blaszki z sernikiem. Para wodna, która wydziela się w trakcie pieczenia uchroni sernik od pęknięć, ale także od przesuszenia.
Jeśli nie posiadamy foremki odpowiednio dużej, wystarczy, że naczynie z wodą położymy poziom niżej niż foremkę z sernik. Efekt powinien być taki sam.
Największe błędy przy pieczeniu sernika
Jednym z błędów, który także może sprawić, że struktura sernika będzie nieodpowiednia, jest zbyt duży dodatek mąki lub skrobi ziemniaczanej. Należy pamiętać, że sernik to nie jest klasyczne ciasto, a zbyt duża ilość sypkich składników, może wyrządzić więcej szkody, niż zalet. Sernik ze zbyt dużą ilością mąki jest nadmiernie kruchy, sypki i suchy, ciężko jest go także pokroić.
4. Sernik krakowski
Zobacz przepisSernik krakowski wg Pierre'a Hermé / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Dwukolorowy sernik z piernikami na orzechowym spodzie
Zobacz przepisDwukolorowy sernik / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »
Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »
W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »