Ewa_Gotuje

Dlaczego sernik pęka i opada? Najczęstsze błędy przy pieczeniu sernika

Sernik to ciasto, które doskonale sprawdzi się na każdą okazję, a w dodatku może być podawane na wiele różnych sposobów. Nie może zabraknąć go również na wigilijnym stole. Jeśli mamy zamiar upiec je na tegoroczne święta, upewnijmy się, że na pewno wyjdzie smaczny. Podpowiemy ci także, jak piec sernik, żeby nie opadał.

Jak piec sernik, żeby nie opadał? Pamiętaj, że ciasto nie lubi zmian temperatur | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Pieczenie sernika nie należy do najprostszych czynności. Łatwo popełnić błędy, które nie tylko wpłyną na smak ciasta, ale także na jego wygląd i strukturę. Z tego powodu warto wykorzystać proste triki, które pozwolą ci na uzyskanie idealnego wielkanocnego przysmaku.

Sprawdź także: Makowe desery na świąteczny stół. Ciasta, ciasteczka i desery z makiem

W jakiej temperaturze piec sernik?

Maksymalna temperatura, w której można piec sernik, wynosi 180 st. C. Większość przepisów zakłada jednak, że piekarnik należy rozgrzać do 150 st. C. Im wyższa temperatura pieczenia, tym większe prawdopodobieństwo, że sernik popęka. Z tego powodu nie warto przesadzać w tej kwestii.

Sernik najlepiej jest piec bez termoobiegu. Grzanie w trybie góra-dół pozwoli na kontrolę procesu pieczenia - jeśli zauważymy, że góra robi się zbyt przypieczona, można szybko zareagować.

Jak piec sernik, żeby nie opadał?

Tradycyjny sernik nie ma w sobie dodatku proszku do pieczenia ani sody oczyszczonej. Kluczem do jego prawidłowego wyrośnięcia są prawidłowo ubite białka. Dodajemy je na końcu przygotowania masy. Trzeba je delikatnie wmieszać, aby nie zniszczyć zawartych w pianie bąbelków powietrza. To dzięki nim ciasto urośnie. Im dłuższy czas mieszania, tym większe ryzyko, że ciasto szybko opadnie.

Ciasto nie lubi także nagłych zmian temperatur. Jednym z najczęściej popełnianych błędów jest otwieranie piekarnika w trakcie pieczenia. Warto powstrzymać się od tej czynności i obserwować brzegi ciasta, w celu sprawdzenia, czy jest gotowy. To, czy sernik nie jest surowy, nie da się sprawdzić za pomocą suchego patyczka. Nie ma powodu, aby otwierać drzwiczek od piekarnika.

Kiedy stwierdzimy, że sernik jest gotowy, należy pozostawić go w piecu na co najmniej godzinę. Potem wyciągamy go do pełnego wystudzenia. Następnie należy schować go w lodówce na około 12 godzin. Dopiero po tym czasie sernik będzie miał idealną konsystencję.

Jak piec sernik, żeby nie pękał?

Nadmierne otwieranie piekarnika i zmiana temperatur mogą być także przyczynami pękania ciasta.

Jeśli zależy nam na nieskazitelnej powierzchni sernika, warto go przed pieczeniem przykryć folią aluminiową. Nie powinna ona dotykać powierzchni ciasta. Dzięki niej będziemy mieli pewność, że ciasto będzie piekło się równomiernie, a wierzch nie przypiecze się zbyt bardzo.

Inną przyczyną pękającego sernika może być zbyt wysoka temperatura oraz zbyt długi czas pieczenia. Z tego powodu warto piec ciasto w kąpieli wodnej i upewnić się, że blaszka, w której pieczemy ciasto, jest szczelna. Wkładamy ją do naczynia żaroodpornego lub większej formy, którą wypełniamy wrzącą wodą do połowy wysokości blaszki z sernikiem. Para wodna, która wydziela się w trakcie pieczenia uchroni sernik od pęknięć, ale także od przesuszenia.

Jeśli nie posiadamy foremki odpowiednio dużej, wystarczy, że naczynie z wodą położymy poziom niżej niż foremkę z sernik. Efekt powinien być taki sam.

Największe błędy przy pieczeniu sernika

Jednym z błędów, który także może sprawić, że struktura sernika będzie nieodpowiednia, jest zbyt duży dodatek mąki lub skrobi ziemniaczanej. Należy pamiętać, że sernik to nie jest klasyczne ciasto, a zbyt duża ilość sypkich składników, może wyrządzić więcej szkody, niż zalet. Sernik ze zbyt dużą ilością mąki jest nadmiernie kruchy, sypki i suchy, ciężko jest go także pokroić.

1. Sernik baskijski

 Sernik baskijski Zobacz przepis

Sernik baskijski / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Sernik z rosą

 Sernik z rosą Zobacz przepis

Sernik z rosą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Sernik wiedeński

 Sernik wiedeński Zobacz przepis

Sernik wiedeński / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Sernik krakowski

 Sernik krakowski Zobacz przepis

Sernik krakowski wg Pierre'a Hermé / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Dwukolorowy sernik z piernikami na orzechowym spodzie

 Dwukolorowy sernik z piernikami na orzechowym spodzie Zobacz przepis

Dwukolorowy sernik / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »

Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »

W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Kanapka Sloppy Joe

Kanapka Sloppy Joe to popularna amerykańska przekąska typu fast food, wciąż n...

Odsłon: 669

60 min
7
60 min
5
60 min
10
15 min
6
Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 209

30 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0