Spis treści:
- Wilgotna i puszysta babka wielkanocna
- Tradycyjna pascha wielkanocna
- Sernik na Wielkanoc
- Staropolski mazurek
Choć współcześnie przepisów na ciasta na Wielkanoc jest naprawdę mnóstwo, to wielu Polaków wciąż chętnie sięga po tradycyjne receptury. Piaskowa babka, staropolski mazurek lub sernik pieczony w rodzinie od pokoleń sprawdzają się świetnie podczas świąt i - co najważniejsze - wszystkim smakują. Poszukujesz przetestowanego przepisu na prosty deser na Wielkanoc? Odkryj, jakie ciasta muszą pojawić się na wielkanocnym stole.
Sprawdź także: Babka cytrynowa - prosty przepis na ciasto na Wielkanoc
Wilgotna i puszysta babka wielkanocna
Babka wielkanocna to obowiązkowy element koszyczka wielkanocnego. Choć ma bardzo charakterystyczny kształt, to może różnić się techniką przygotowania i przede wszystkim smakiem. To ciasto na Wielkanoc możesz ugotować albo upiec w piekarniku. Pierwsze z nich będzie nieco jaśniejsze i bardziej wilgotne niż drugie. Do masy na babkę pieczoną warto dodać kilka łyżek majonezu, dzięki czemu nie będzie się kruszyć i pozostanie mokra w środku.
Klasyczną świąteczną babką jest piaskowa, ale możesz przygotować kilka jej rodzajów. Świetnie smakuje cytrynowa albo marmurkowa. W ostatnich latach popularność zyskały też ciasta z orzechami, kawowe lub czekoladowe. Zainspiruj się sprawdzonymi przepisami na babkę wielkanocną:
1. Wielkanocna babka gotowana
Zobacz przepisBabka gotowana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Wielkanocna babka cytrynowa
Zobacz przepisWielkanocna babka cytrynowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Dwukolorowa babka wielkanocna
Zobacz przepisDwukolorowa babka wielkanocna / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Babka wielkanocna trio
Zobacz przepisBabka wielkanocna / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Ekspresowa babka wielkanocna
Zobacz przepisSzybka babka wielkanocna / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Kawowa babka wielkanocna
Zobacz przepisKawowa babka wielkanocna / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Kokosowa babka wielkanocna
Zobacz przepisKokosowa babka wielkanocna / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Wielkanocna babka rumowa z lukrem i rodzynkami
Zobacz przepisBabka rumowa z lukrem i rodzynkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Babka z włoskimi orzechami
Zobacz przepisBabka z włoskimi orzechami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Tradycyjna pascha wielkanocna
Do klasycznych deserów przygotowanych na święta zaliczyć można też tradycyjną paschę wielkanocną. Przepis wymaga nieco cierpliwości, ale z pewnością jest wart wypróbowania. Ciasto zbliżone swoim smakiem do sernika, oryginalnie wywodzi się ze wschodniej kuchni - ukraińskiej i rosyjskiej.
Stożkowy kształt ma nawiązywać do grobowca Chrystusa, a każdy z użytych składników ma ukrytą symbolikę. Jajka to znak odrodzenia i nowego życia, mleko - przyrody, a bakalie i cukier - dobrobytu. Paschę przygotowuje się na bazie twarogu, bakalii i aromatów waniliowych. Można jednak odejść od podstawowej receptury, tworząc ciasto dwukolorowe albo z ulubionymi bakaliami:
1. Tradycyjna pascha wielkanocna
Zobacz przepisTradycyjna pascha wielkanocna / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Łaciata pascha wielkanocna
Zobacz przepisŁaciata pascha wielkanocna / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Pascha z owocami kandyzowanymi
Zobacz przepisPascha z owocami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Wielkanocna pascha w wersji dietetycznej
Zobacz przepisDietetyczna pascha wielkanocna / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Pascha - przepis Magdy Gessler
Zobacz przepisPascha według Magdy Gessler / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Sernik na Wielkanoc
Jakie ciasta muszą pojawić się na wielkanocnym stole? W wielu polskich domach świąt nie byłoby bez bardziej lub mniej tradycyjnego sernika. Wilgotny i puszysty deser wspaniale umili rodzinne spotkanie. Tym bardziej że możesz go przygotować w wersji na zimno lub pieczonej. Niektóre przepisy na sernik są ekspresowe, dlatego to chyba najprostsze ciasto na Wielkanoc, jakie możesz podać gościom. Co więcej, bliscy wciąż będą zadowoleni jego smakiem, prosząc o dodatkowy kawałek.
Jaki sernik na Wielkanoc przygotować? Do wyboru masz naprawdę wiele jego rodzajów. Jeśli szukasz błyskawicznego rozwiązania, postaw na ciasto na zimno z owocami, np. z dodatkiem brzoskwiń lub pomarańczy. Przyjemnie odświeży i będzie lekkim, słodkim przerywnikiem pomiędzy wytrawnymi daniami. Możesz zdecydować się na klasyczny sernik krakowski, sernik Izaury lub wyrośnięty wiedeński czy dobrze spieczony baskijski. Wybierz swój ulubiony:
3. Zachwycający sernik bez pieczenia
Zobacz przepisZachwycający sernik bez pieczenia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Sernik bez pieczenia
Zobacz przepisSernik bez pieczenia na Wielkanoc / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Staropolski mazurek
Kolejną opcją do wyboru na słodki wielkanocny stół jest staropolski mazurek, czyli niski placek na kruchym lub opłatkowym spodzie. Z wierzchu pokryty jest bakaliami, kajmakiem, konfiturami albo twarogiem.
W Polsce mazurki pojawiły się w XVI wieku, a wzorowano je na kuchni tureckiej. Nie wiadomo jednak, skąd pochodzi nazwa tego ciasta na Wielkanoc. Jedna z teorii głosi, że wypieki tworzono na Mazurach, gdzie święta obchodzono hucznie i zgodnie z tradycją. Przysłowie „Mazur woli zabić człowieka, aniżeli złamać post”, zdaje się potwierdzać szczególne podejście mieszkańców tego regionu do Wielkanocy. Z kolei w XIX wieku słynne były mazurki Lucyny Ćwierczakiewiczowej.
4. Mazurek pomarańczowy
Zobacz przepisMazurek pomarańczowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Przepyszna sałatka Ewy Wachowicz na Wielkanoc. Przygotujesz ją w 10 minut! »
Co zamiast pieczywa? 5 zamienników chleba, które warto włączyć do diety »
Nowe wytyczne dotyczące suplementacji witaminy D. Sprawdź, ile potrzebujesz »