Ewa_Gotuje

Jakie ciasta muszą pojawić się na wielkanocnym stole?

Do świąt wielkanocnych zostało już niewiele czasu. Jeśli szukasz sprawdzonych przepisów na ciasto na Wielkanoc, dobrze trafiłeś. Znajdziesz klasyczne propozycje deserów, które powinny znaleźć się zaraz obok żurku czy faszerowanych jajek. Odkryj, jakie ciasta muszą pojawić się na wielkanocnym stole.

Jakie są najlepsze ciasta na Wielkanoc? Do tych tradycyjnych zaliczamy babkę, mazurka czy paschę | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Choć współcześnie przepisów na ciasta na Wielkanoc jest naprawdę mnóstwo, to wielu Polaków wciąż chętnie sięga po tradycyjne receptury. Piaskowa babka, staropolski mazurek lub sernik pieczony w rodzinie od pokoleń sprawdzają się świetnie podczas świąt i - co najważniejsze - wszystkim smakują. Poszukujesz przetestowanego przepisu na prosty deser na Wielkanoc? Odkryj, jakie ciasta muszą pojawić się na wielkanocnym stole.

Sprawdź także: Babka cytrynowa - prosty przepis na ciasto na Wielkanoc

Wilgotna i puszysta babka wielkanocna

Babka wielkanocna to obowiązkowy element koszyczka wielkanocnego. Choć ma bardzo charakterystyczny kształt, to może różnić się techniką przygotowania i przede wszystkim smakiem. To ciasto na Wielkanoc możesz ugotować albo upiec w piekarniku. Pierwsze z nich będzie nieco jaśniejsze i bardziej wilgotne niż drugie. Do masy na babkę pieczoną warto dodać kilka łyżek majonezu, dzięki czemu nie będzie się kruszyć i pozostanie mokra w środku.

Klasyczną świąteczną babką jest piaskowa, ale możesz przygotować kilka jej rodzajów. Świetnie smakuje cytrynowa albo marmurkowa. W ostatnich latach popularność zyskały też ciasta z orzechami, kawowe lub czekoladowe. Zainspiruj się sprawdzonymi przepisami na babkę wielkanocną:

1. Wielkanocna babka gotowana

 Wielkanocna babka gotowana Zobacz przepis

Babka gotowana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Babka piaskowa

 Babka piaskowa Zobacz przepis

Babka piaskowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Wielkanocna babka cytrynowa

 Wielkanocna babka cytrynowa Zobacz przepis

Wielkanocna babka cytrynowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Dwukolorowa babka wielkanocna

 Dwukolorowa babka wielkanocna Zobacz przepis

Dwukolorowa babka wielkanocna / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Babka wielkanocna trio

 Babka wielkanocna trio Zobacz przepis

Babka wielkanocna / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Ekspresowa babka wielkanocna

 Ekspresowa babka wielkanocna Zobacz przepis

Szybka babka wielkanocna / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Kawowa babka wielkanocna

 Kawowa babka wielkanocna Zobacz przepis

Kawowa babka wielkanocna / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Kokosowa babka wielkanocna

 Kokosowa babka wielkanocna Zobacz przepis

Kokosowa babka wielkanocna / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Wielkanocna babka rumowa z lukrem i rodzynkami

 Wielkanocna babka rumowa z lukrem i rodzynkami Zobacz przepis

Babka rumowa z lukrem i rodzynkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Babka z włoskimi orzechami

 Babka z włoskimi orzechami Zobacz przepis

Babka z włoskimi orzechami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Tradycyjna pascha wielkanocna

Do klasycznych deserów przygotowanych na święta zaliczyć można też tradycyjną paschę wielkanocną. Przepis wymaga nieco cierpliwości, ale z pewnością jest wart wypróbowania. Ciasto zbliżone swoim smakiem do sernika, oryginalnie wywodzi się ze wschodniej kuchni - ukraińskiej i rosyjskiej.

Stożkowy kształt ma nawiązywać do grobowca Chrystusa, a każdy z użytych składników ma ukrytą symbolikę. Jajka to znak odrodzenia i nowego życia, mleko - przyrody, a bakalie i cukier - dobrobytu. Paschę przygotowuje się na bazie twarogu, bakalii i aromatów waniliowych. Można jednak odejść od podstawowej receptury, tworząc ciasto dwukolorowe albo z ulubionymi bakaliami:

1. Tradycyjna pascha wielkanocna

 Tradycyjna pascha wielkanocna Zobacz przepis

Tradycyjna pascha wielkanocna / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Łaciata pascha wielkanocna

 Łaciata pascha wielkanocna Zobacz przepis

Łaciata pascha wielkanocna / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Pascha z owocami kandyzowanymi

 Pascha z owocami kandyzowanymi Zobacz przepis

Pascha z owocami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Pascha waniliowa

 Pascha waniliowa Zobacz przepis

Pascha waniliowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Wielkanocna pascha w wersji dietetycznej

 Wielkanocna pascha w wersji dietetycznej Zobacz przepis

Dietetyczna pascha wielkanocna / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Pascha - przepis Magdy Gessler

 Pascha - przepis Magdy Gessler Zobacz przepis

Pascha według Magdy Gessler / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sernik na Wielkanoc

Jakie ciasta muszą pojawić się na wielkanocnym stole? W wielu polskich domach świąt nie byłoby bez bardziej lub mniej tradycyjnego sernika. Wilgotny i puszysty deser wspaniale umili rodzinne spotkanie. Tym bardziej że możesz go przygotować w wersji na zimno lub pieczonej. Niektóre przepisy na sernik są ekspresowe, dlatego to chyba najprostsze ciasto na Wielkanoc, jakie możesz podać gościom. Co więcej, bliscy wciąż będą zadowoleni jego smakiem, prosząc o dodatkowy kawałek.

Jaki sernik na Wielkanoc przygotować? Do wyboru masz naprawdę wiele jego rodzajów. Jeśli szukasz błyskawicznego rozwiązania, postaw na ciasto na zimno z owocami, np. z dodatkiem brzoskwiń lub pomarańczy. Przyjemnie odświeży i będzie lekkim, słodkim przerywnikiem pomiędzy wytrawnymi daniami. Możesz zdecydować się na klasyczny sernik krakowski, sernik Izaury lub wyrośnięty wiedeński czy dobrze spieczony baskijski. Wybierz swój ulubiony:

1. Sernik baskijski

 Sernik baskijski Zobacz przepis

Sernik baskijski / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Sernik wiedeński

 Sernik wiedeński Zobacz przepis

Sernik wiedeński / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Zachwycający sernik bez pieczenia

 Zachwycający sernik bez pieczenia Zobacz przepis

Zachwycający sernik bez pieczenia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Sernik z rosą

 Sernik z rosą Zobacz przepis

Sernik z rosą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Sernik Izaura

 Sernik Izaura Zobacz przepis

Sernik Izaura / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Sernik bez pieczenia

 Sernik bez pieczenia Zobacz przepis

Sernik bez pieczenia na Wielkanoc / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Sernik krakowski

 Sernik krakowski Zobacz przepis

Sernik krakowski / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Staropolski mazurek

Kolejną opcją do wyboru na słodki wielkanocny stół jest staropolski mazurek, czyli niski placek na kruchym lub opłatkowym spodzie. Z wierzchu pokryty jest bakaliami, kajmakiem, konfiturami albo twarogiem.

W Polsce mazurki pojawiły się w XVI wieku, a wzorowano je na kuchni tureckiej. Nie wiadomo jednak, skąd pochodzi nazwa tego ciasta na Wielkanoc. Jedna z teorii głosi, że wypieki tworzono na Mazurach, gdzie święta obchodzono hucznie i zgodnie z tradycją. Przysłowie „Mazur woli zabić człowieka, aniżeli złamać post”, zdaje się potwierdzać szczególne podejście mieszkańców tego regionu do Wielkanocy. Z kolei w XIX wieku słynne były mazurki Lucyny Ćwierczakiewiczowej

1. Mazurek wielkanocny

 Mazurek wielkanocny Zobacz przepis

Mazurek wielkanocny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Mazurek z dżemem

 Mazurek z dżemem Zobacz przepis

Mazurek z dżemem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Mazurek różany

 Mazurek różany Zobacz przepis

Mazurek różany / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Mazurek pomarańczowy

 Mazurek pomarańczowy Zobacz przepis

Mazurek pomarańczowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Mazurek z czekoladą

 Mazurek z czekoladą Zobacz przepis

Mazurek z czekoladą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Mazurek kokosowy

 Mazurek kokosowy Zobacz przepis

Mazurek kokosowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Mazurek czekoladowy

 Mazurek czekoladowy Zobacz przepis

Mazurek czekoladowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Minimazurki

 Minimazurki Zobacz przepis

Małe mazurki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Mazurek pistacjowy

 Mazurek pistacjowy Zobacz przepis

Mazurek pistacjowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Mazurek sezamowy

 Mazurek sezamowy Zobacz przepis

Mazurek z sezamem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Mazurek cygański

 Mazurek cygański Zobacz przepis

Mazurek cygański / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Przepyszna sałatka Ewy Wachowicz na Wielkanoc. Przygotujesz ją w 10 minut! »

Co zamiast pieczywa? 5 zamienników chleba, które warto włączyć do diety »

Nowe wytyczne dotyczące suplementacji witaminy D. Sprawdź, ile potrzebujesz »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 50

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0