Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pascha to tradycyjny, wielkanocny przysmak, który przybył do nas ze wschodu. W smaku pascha jest niezwykle ciekawa – smakuje nieco jak sernik na zimno, ale w żadnym cieśnie nie spotkasz takiego bogactwa bakalii i owoców kandyzowanych.
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 307
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 307
Składniki
W szklanej misce utrzyj masło utrzyj z cukrem pudrem na puch. W trakcie ucierania dodaj ekstrakt waniliowy.
Do masy dodawaj po jednym żółtku, dokładnie miksując. Wlej powoli śmietanę.
Szklaną miskę umieść nad parą gotującej się wody, uważając, by nie dotknęła wrzątku. Ubijaj masę przez 10 minut na najwyższych obrotach. Powinna wyraźnie zgęstnieć.
Zdejmij miskę znad pary i dodaj porcjami miękkie masło, a następnie twaróg. Na sam koniec dodaj kandyzowane owoce, orzechy i rodzynki, pozostawiając niewielką część na dekorację.
Nową miskę, salaterkę lub foremkę o dowolnym kształcie wyłóż gazą. Najlepiej sprawdzi się pucharek do lodów o kształcie ostrosłupa. Wlej do niej masę i włóż do lodówki na przynajmniej 12 godzin. Po tym czasie paschę przełóż na talerz, odwracając miskę do góry nogami. Zdejmij gazę.
Udekoruj paschę według uznania kandyzowanymi owocami, orzechami i rodzynkami.