Spis treści:
- Kim była Lucyna Ćwierczakiewiczowa?
- Jak przeliczać dawne miary?
- Jak zrobić mazurek królewski?
- Jak zrobić mazurek orzechowy jak z dawnych lat?
- Jak zrobić mazurek makowy Lucyny Ćwierczakiewiczowej?
Wielkanoc to czas, w którym chętniej pielęgnujemy tradycje i sięgamy po klasyczne przepisy. Jeśli w tym roku chciałbyś przygotować najbliższym prawdziwą, świąteczną ucztę, sięgnij po nieco starsze receptury. Przygotowane na ich bazie potrawy, w tym ciasta, są naprawdę pyszne.
Sprawdź także: Boczek pieczony - sekretny przepis babci
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
Kim była Lucyna Ćwierczakiewiczowa?
Jeśli jeszcze nie trafiłeś na przepis na mazurka wielkanocnego Lucyny Ćwierczakiewiczowej, to koniecznie musisz go wypróbować. Twórczyni tej receptury była publicystką oraz autorką książek i poradników kulinarnych, żyjącą i tworzącą w XIX wieku. Pisała o kuchennych inspiracjach i podpowiadała, jak dbać o gospodarstwo domowe.
Była prekursorką zdrowego odżywiania, zrównoważonej diety i ruchu. Pod względem nakładów dzieła Ćwierczakiewiczowej przewyższyły wydania utworów najbardziej znanych poetów, m.in. Adama Mickiewicza czy Juliusza Słowackiego. Jej książka pt. „365 obiadów za pięć złotych” doczekała się aż 20 wydań, a dziś wciąż wielu kucharzy chętnie po nią sięga, bo przepisy są po prostu uniwersalne i smaczne.
Lucyna Ćwierczakiewiczowa tworzyła receptury m.in. na pyszne konfitury czy wędliny, wina i likiery, ale również na ciasta. W dzisiejszym artykule poznasz oryginalny przepis na mazurek jak dawniej.
Zobacz: Mazurek kokosowy z morelami
Jak przeliczać miary kuchenne z XIX wieku?
Zanim jednak dowiesz się, jak przygotować mazurek Lucyny Ćwierczakiewiczowej, warto, żebyś poznał miary kuchenne, które stosowano w XIX wieku. Nie tylko język różnił się od współczesnego, ale też podane ilości składników.
W przepisach Lucyny Ćwierczakiewiczowej wielokrotnie dostrzeżesz nietypowe jednostki wagi i objętości. Jak należy je przeliczać, żeby stworzyć idealne danie?
- 1 funt to pół kilograma,
- 1 garniec to cztery litry,
- 1 kwarta to litr,
- 1 kwaterka to 1/4 litra,
- 1 łut to ok. 12,66 gramów.
Jak zrobić mazurka jak dawniej?
Skoro wiesz już, kim była Lucyna Ćwierczakiewiczowa i jak liczyć dawne miary kuchenne, możesz zabrać się za przygotowanie tradycyjnego mazurka. Autorka poradników kulinarnych zaproponowała naprawdę wiele pysznych przepisów na ciasta na Wielkanoc. Wypróbuj swój ulubiony.
Poniższe przepisy pochodzą z książki „Jedyne praktyczne przepisy konfitur, różnych marynat, wędlin, wódek, likierów, win owocowych, miodów oraz ciast”, wydanej w 1885 roku w Warszawie. Aby uprościć korzystanie z receptur Lucyny Ćwierczakiewiczowej, przeliczyliśmy miary i przetłumaczyliśmy język na współczesny.
Mazurek królewski Lucyny Ćwierczakiewiczowej
Składniki
- 500 g masła,
- 12 żółtek,
- 500 g cukru,
- kilogram mąki,
- 50 g gorzkich migdałów.
Masło utrzeć w misce, wbijać pojedynczo żółtka. Po każdym żółtku dodawać po łyżce cukru i mąki i ucierać. Migdały zmielić na drobno i dorzucić do masy. Całość dokładnie połączyć, do uzyskania puszystej konsystencji. Trzymać chwilę w chłodnym miejscu.
Po tym czasie wyłożyć ciasto na blachę pokrytą papierem do pieczenia (ciasto powinno mieć wysokość ok. centymetra). Piekarnik rozgrzać do 160-180 stopni (autorka twierdzi, że piec powinien być rozgrzany dobrze, ale niezbyt gorąco i nie podaje czasu pieczenia).
Mazurek orzechowy jak dawniej
Składniki
- 250 ml miodu,
- 5 białek,
- 500 g cukru,
- 500 g orzechów włoskich (obranych z łupin).
W garnuszku podgrzać miód. W osobnym naczyniu ubić białka, dosypać cukier i jeszcze chwilę miksować do połączenia. Dodać przestudzony miód i zmiksować. Obrane orzechy pokroić drobno i wymieszać z masą. Wyłożyć ciasto na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Umieścić w piekarniku nagrzanym na 160-180 stopni i piec przez ok. 45 minut.
Mazurek makowy - przepis z XIX wieku
Składniki
- 520 g mąki pszennej (typu 500),
- 560 g maku białego,
- 1 kg cukru,
- 900 g masła,
- 6 jajek.
Mak zmielić. Wsypać cukier i połączyć. Następnie dodać jajka i ubijać długo, aby masa nabrała puszystości. Po tym czasie dołożyć połowę masła, ubijać chwilę i wrzucić drugą jego połówkę. Znowu chwilę ubijać. Na końcu wrzucić mąkę i pomieszać. Ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na mniejsze części. Ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160-180 stopni na 30 minut.
Choć przepisy z 1885 roku na pyszne mazurki mogą stanowić kulinarne wyzwanie, to wierzymy, że sobie z nim poradzisz! Podziel się w komentarzu wrażeniami z pieczenia. Życzymy miłego pichcenia!
Zobacz także:
Schabowy palce lizać. Siostra Anastazja zdradza przepis na nietypowy farsz »