Mazurek jak dawniej. Oto przepisy Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Jakie są najlepsze ciasta wielkanocne? Zdecydowanie te przygotowane na podstawie sprawdzonych, babcinych receptur. Jeśli szukasz tradycyjnego ciasta na święta, to wypróbuj przepis z XIX wieku na mazurka jak dawniej według Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Na pewno się nie zawiedziesz.

Odkryj przepis na mazurek Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Tak robiono go w XIX wieku | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Wielkanoc to czas, w którym chętniej pielęgnujemy tradycje i sięgamy po klasyczne przepisy. Jeśli w tym roku chciałbyś przygotować najbliższym prawdziwą, świąteczną ucztę, sięgnij po nieco starsze receptury. Przygotowane na ich bazie potrawy, w tym ciasta, są naprawdę pyszne. 

Sprawdź także: Boczek pieczony - sekretny przepis babci

Kim była Lucyna Ćwierczakiewiczowa?

Jeśli jeszcze nie trafiłeś na przepis na mazurka wielkanocnego Lucyny Ćwierczakiewiczowej, to koniecznie musisz go wypróbować. Twórczyni tej receptury była publicystką oraz autorką książek i poradników kulinarnych, żyjącą i tworzącą w XIX wieku. Pisała o kuchennych inspiracjach i podpowiadała, jak dbać o gospodarstwo domowe.

Była prekursorką zdrowego odżywiania, zrównoważonej diety i ruchu. Pod względem nakładów dzieła Ćwierczakiewiczowej przewyższyły wydania utworów najbardziej znanych poetów, m.in. Adama Mickiewicza czy Juliusza Słowackiego. Jej książka pt. 365 obiadów za pięć złotych” doczekała się aż 20 wydań, a dziś wciąż wielu kucharzy chętnie po nią sięga, bo przepisy są po prostu uniwersalne i smaczne.

Lucyna Ćwierczakiewiczowa tworzyła receptury m.in. na pyszne konfitury czy wędliny, wina i likiery, ale również na ciasta. W dzisiejszym artykule poznasz oryginalny przepis na mazurek jak dawniej

Zobacz: Mazurek kokosowy z morelami

Jak przeliczać miary kuchenne z XIX wieku?

Zanim jednak dowiesz się, jak przygotować mazurek Lucyny Ćwierczakiewiczowej, warto, żebyś poznał miary kuchenne, które stosowano w XIX wieku. Nie tylko język różnił się od współczesnego, ale też podane ilości składników.  

Przepis na babkę migdałową Lucyny Ćwierczakiewiczowej / Źródło: L. Ćwierczakiewiczowa, „Jedyne praktyczne przepisy konfitur, różnych marynat, wędlin, wódek, likierów, win owocowych, miodów oraz ciast”, Warszawa 1885.

W przepisach Lucyny Ćwierczakiewiczowej wielokrotnie dostrzeżesz nietypowe jednostki wagi i objętości. Jak należy je przeliczać, żeby stworzyć idealne danie?

  • 1 funt to pół kilograma,
  • 1 garniec to cztery litry,
  • 1 kwarta to litr,
  • 1 kwaterka to 1/4 litra,
  • 1 łut to ok. 12,66 gramów.

Jak zrobić mazurka jak dawniej?

Skoro wiesz już, kim była Lucyna Ćwierczakiewiczowa i jak liczyć dawne miary kuchenne, możesz zabrać się za przygotowanie tradycyjnego mazurka. Autorka poradników kulinarnych zaproponowała naprawdę wiele pysznych przepisów na ciasta na Wielkanoc. Wypróbuj swój ulubiony. 

Poniższe przepisy pochodzą z książki „Jedyne praktyczne przepisy konfitur, różnych marynat, wędlin, wódek, likierów, win owocowych, miodów oraz ciast”, wydanej w 1885 roku w Warszawie. Aby uprościć korzystanie z receptur Lucyny Ćwierczakiewiczowej, przeliczyliśmy miary i przetłumaczyliśmy język na współczesny.

Mazurek królewski Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Składniki

  • 500 g masła,
  • 12 żółtek,
  • 500 g cukru,
  • kilogram mąki,
  • 50 g gorzkich migdałów.

Masło utrzeć w misce, wbijać pojedynczo żółtka. Po każdym żółtku dodawać po łyżce cukru i mąki i ucierać. Migdały zmielić na drobno i dorzucić do masy. Całość dokładnie połączyć, do uzyskania puszystej konsystencji. Trzymać chwilę w chłodnym miejscu.

Po tym czasie wyłożyć ciasto na blachę pokrytą papierem do pieczenia (ciasto powinno mieć wysokość ok. centymetra). Piekarnik rozgrzać do 160-180 stopni (autorka twierdzi, że piec powinien być rozgrzany dobrze, ale niezbyt gorąco i nie podaje czasu pieczenia). 

Mazurek orzechowy jak dawniej

Składniki

  • 250 ml miodu,
  • 5 białek,
  • 500 g cukru,
  • 500 g orzechów włoskich (obranych z łupin).

W garnuszku podgrzać miód. W osobnym naczyniu ubić białka, dosypać cukier i jeszcze chwilę miksować do połączenia. Dodać przestudzony miód i zmiksować. Obrane orzechy pokroić drobno i wymieszać z masą. Wyłożyć ciasto na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Umieścić w piekarniku nagrzanym na 160-180 stopni i piec przez ok. 45 minut. 

Mazurek makowy - przepis z XIX wieku

Składniki

  • 520 g mąki pszennej (typu 500),
  • 560 g maku białego,
  • 1 kg cukru,
  • 900 g masła,
  • 6 jajek.

Mak zmielić. Wsypać cukier i połączyć. Następnie dodać jajka i ubijać długo, aby masa nabrała puszystości. Po tym czasie dołożyć połowę masła, ubijać chwilę i wrzucić drugą jego połówkę. Znowu chwilę ubijać. Na końcu wrzucić mąkę i pomieszać. Ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na mniejsze części. Ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160-180 stopni na 30 minut.

Choć przepisy z 1885 roku na pyszne mazurki mogą stanowić kulinarne wyzwanie, to wierzymy, że sobie z nim poradzisz! Podziel się w komentarzu wrażeniami z pieczenia. Życzymy miłego pichcenia!

Zobacz także:

Schabowy palce lizać. Siostra Anastazja zdradza przepis na nietypowy farsz »

Jak rozmrozić mięso w kilka minut? »

10 pomysłów na obiad z niskim indeksem glikemicznym »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Smalec domowy z boczkiem wędzonym

Mój domowy smalec to prosty przepis na pyszne smarowanie, jest to słonina pok...

Odsłon: 474

60 min
7
Śniadania Parówkowe serce

Bardzo lubię parówki oraz dania z jajek. Dzisiaj łącze te dwa składniki w jed...

Odsłon: 43

15 min
1
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2