Spis treści:
- Kim była Lucyna Ćwierczakiewiczowa?
- Jak przeliczać dawne miary?
- Jak zrobić mazurek królewski?
- Jak zrobić mazurek orzechowy jak z dawnych lat?
- Jak zrobić mazurek makowy Lucyny Ćwierczakiewiczowej?
Wielkanoc to czas, w którym chętniej pielęgnujemy tradycje i sięgamy po klasyczne przepisy. Jeśli w tym roku chciałbyś przygotować najbliższym prawdziwą, świąteczną ucztę, sięgnij po nieco starsze receptury. Przygotowane na ich bazie potrawy, w tym ciasta, są naprawdę pyszne.
Sprawdź także: Boczek pieczony - sekretny przepis babci
Kim była Lucyna Ćwierczakiewiczowa?
Jeśli jeszcze nie trafiłeś na przepis na mazurka wielkanocnego Lucyny Ćwierczakiewiczowej, to koniecznie musisz go wypróbować. Twórczyni tej receptury była publicystką oraz autorką książek i poradników kulinarnych, żyjącą i tworzącą w XIX wieku. Pisała o kuchennych inspiracjach i podpowiadała, jak dbać o gospodarstwo domowe.
Była prekursorką zdrowego odżywiania, zrównoważonej diety i ruchu. Pod względem nakładów dzieła Ćwierczakiewiczowej przewyższyły wydania utworów najbardziej znanych poetów, m.in. Adama Mickiewicza czy Juliusza Słowackiego. Jej książka pt. „365 obiadów za pięć złotych” doczekała się aż 20 wydań, a dziś wciąż wielu kucharzy chętnie po nią sięga, bo przepisy są po prostu uniwersalne i smaczne.
Lucyna Ćwierczakiewiczowa tworzyła receptury m.in. na pyszne konfitury czy wędliny, wina i likiery, ale również na ciasta. W dzisiejszym artykule poznasz oryginalny przepis na mazurek jak dawniej.
Zobacz: Mazurek kokosowy z morelami
Jak przeliczać miary kuchenne z XIX wieku?
Zanim jednak dowiesz się, jak przygotować mazurek Lucyny Ćwierczakiewiczowej, warto, żebyś poznał miary kuchenne, które stosowano w XIX wieku. Nie tylko język różnił się od współczesnego, ale też podane ilości składników.
W przepisach Lucyny Ćwierczakiewiczowej wielokrotnie dostrzeżesz nietypowe jednostki wagi i objętości. Jak należy je przeliczać, żeby stworzyć idealne danie?
- 1 funt to pół kilograma,
- 1 garniec to cztery litry,
- 1 kwarta to litr,
- 1 kwaterka to 1/4 litra,
- 1 łut to ok. 12,66 gramów.
Jak zrobić mazurka jak dawniej?
Skoro wiesz już, kim była Lucyna Ćwierczakiewiczowa i jak liczyć dawne miary kuchenne, możesz zabrać się za przygotowanie tradycyjnego mazurka. Autorka poradników kulinarnych zaproponowała naprawdę wiele pysznych przepisów na ciasta na Wielkanoc. Wypróbuj swój ulubiony.
Poniższe przepisy pochodzą z książki „Jedyne praktyczne przepisy konfitur, różnych marynat, wędlin, wódek, likierów, win owocowych, miodów oraz ciast”, wydanej w 1885 roku w Warszawie. Aby uprościć korzystanie z receptur Lucyny Ćwierczakiewiczowej, przeliczyliśmy miary i przetłumaczyliśmy język na współczesny.
Mazurek królewski Lucyny Ćwierczakiewiczowej
Składniki
- 500 g masła,
- 12 żółtek,
- 500 g cukru,
- kilogram mąki,
- 50 g gorzkich migdałów.
Masło utrzeć w misce, wbijać pojedynczo żółtka. Po każdym żółtku dodawać po łyżce cukru i mąki i ucierać. Migdały zmielić na drobno i dorzucić do masy. Całość dokładnie połączyć, do uzyskania puszystej konsystencji. Trzymać chwilę w chłodnym miejscu.
Po tym czasie wyłożyć ciasto na blachę pokrytą papierem do pieczenia (ciasto powinno mieć wysokość ok. centymetra). Piekarnik rozgrzać do 160-180 stopni (autorka twierdzi, że piec powinien być rozgrzany dobrze, ale niezbyt gorąco i nie podaje czasu pieczenia).
Mazurek orzechowy jak dawniej
Składniki
- 250 ml miodu,
- 5 białek,
- 500 g cukru,
- 500 g orzechów włoskich (obranych z łupin).
W garnuszku podgrzać miód. W osobnym naczyniu ubić białka, dosypać cukier i jeszcze chwilę miksować do połączenia. Dodać przestudzony miód i zmiksować. Obrane orzechy pokroić drobno i wymieszać z masą. Wyłożyć ciasto na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Umieścić w piekarniku nagrzanym na 160-180 stopni i piec przez ok. 45 minut.
Mazurek makowy - przepis z XIX wieku
Składniki
- 520 g mąki pszennej (typu 500),
- 560 g maku białego,
- 1 kg cukru,
- 900 g masła,
- 6 jajek.
Mak zmielić. Wsypać cukier i połączyć. Następnie dodać jajka i ubijać długo, aby masa nabrała puszystości. Po tym czasie dołożyć połowę masła, ubijać chwilę i wrzucić drugą jego połówkę. Znowu chwilę ubijać. Na końcu wrzucić mąkę i pomieszać. Ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na mniejsze części. Ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160-180 stopni na 30 minut.
Choć przepisy z 1885 roku na pyszne mazurki mogą stanowić kulinarne wyzwanie, to wierzymy, że sobie z nim poradzisz! Podziel się w komentarzu wrażeniami z pieczenia. Życzymy miłego pichcenia!
Zobacz także:
Schabowy palce lizać. Siostra Anastazja zdradza przepis na nietypowy farsz »