Z tego artykułu dowiesz się:
- Jak wybrać boczek do pieczenia?
- Czym przyprawić pieczony boczek?
- Jak marynować boczek do pieczenia?
- Jak upiec soczysty boczek w piekarniku?
- Jak zrobić pieczony boczek? (przepisy)
Pieczony boczek to przysmak, którym zajadano się kiedyś, niestety teraz cieszy się on coraz mniejszym zainteresowaniem. Głównie ze względu na kalorie oraz konieczność wybrania dobrego kawałka mięsa – co wcale nie jest takie proste. Dla jego tradycyjnego, pysznego smaku warto jednak od czasu do czasu go przyrządzić. Jak zrobić idealny pieczony boczek?
Sprawdź także: Jak peklować mięso, żeby będzie kruche i soczyste?
Jaki wybrać boczek do pieczenia?
Pieczony boczek to danie, które na stołach pojawia się przede wszystkim w święta. Zwykle nie jemy go bez okazji, gdyż wymaga trochę pracy, a przede wszystkim jest dość tuczący. Jednak nie obawiajcie się – idealnie zrobiony boczek pieczony wcale nie będzie ociekać tłuszczem. Będzie kruchy, aromatyczny i naprawdę pyszny.
Do tego jednak potrzebujecie nie tylko odpowiednich przypraw, ale także dobrego mięsa. Jaki boczek wybrać do pieczenia? W sklepach mięsnych znajdziemy wiele typów boczku – parzony, wędzony czy surowy. Parzony niezbyt sprawdzi się podczas pieczenia, gdyż jest już przygotowany do podania. Taki boczek można na przykład położyć na chlebie. Boczek wędzony z kolei świetnie sprawdzi się jako dodatek do zup czy fasolki po bretońsku. Nada daniu wędzonego smaku. Nie będzie jednak tak dobry do pieczenia. Najlepszym boczkiem do pieczenia będzie ten surowy – idealnie sprawdzi się ze względu na to, że bardzo łatwo możecie przyprawić go w dowolny, wybrany przez siebie sposób. Wystarczy go zamarynować. Dodatkowo boczek surowy lepiej się piecze niż na przykład boczek wędzony. Nie był bowiem poddawany żadnym procesom, które wpłynęły na jego smak i konsystencję. Oprócz tego, że boczek do pieczenia powinien być surowy, musi być także świeży.
Jak kupić świeży boczek? Powinien mieć bardzo jasny tłuszcz, wręcz biały. Jeśli jest on brunatny lub żółty, boczek z pewnością nie będzie nadawać się do pieczenia. Mięso musi być soczyste, wyraźnie jędrne. Taki boczek zachwyci was swoim smakiem. Jak duży powinien być kawałek mięsa, który zostanie poddany obróbce termicznej? Pamiętajcie, że podczas pieczenia duża jego część się wytopi, dlatego wybierajcie boczek o wadze powyżej kilograma. Sięgajcie także po mięso, które nie ma przerośniętej tkanki tłuszczowej, jest raczej chude. Dzięki temu uzyskacie więcej mięsa podczas pieczenia. Nie okrawajcie go jednak z tłuszczu, gdyż to dzięki niemu boczek będzie kruchy i soczysty po wyciągnięciu z piekarnika.
Zobacz: Krem z pieczonych ziemniaków z boczkiem, szczypiorkiem i serem cheddar
Przyprawy do pieczonego boczku
Boczek nie potrzebuje wielu dodatków, by był naprawdę pyszny. Przyprawy do pieczonego boczku, które używane są najczęściej, to majeranek i czosnek. Zwłaszcza ten drugi jest niezwykle istotny podczas marynowania boczku. Dlaczego? Ponieważ charakteryzuje się nie tylko fantastycznym, ostrym, wyrazistym smakiem, ale także właściwościami, które ułatwiają nam trawienie tłustych potraw. Mówiąc wprost – boczek przyprawiony czosnkiem będzie łatwiejszy do przetrawienia. Ze względu na to, że jest to naprawdę tłuste mięso, czosnek z całą pewnością okaże się dobrym wyborem.
Innymi przyprawami, które działają podobnie do czosnku, są bazylia, cząber, estragon, jałowiec, kminek, pieprz, tymianek i oregano. Także wspomniany wcześniej majeranek wspomaga trawienie. Dlatego właśnie te przyprawy najczęściej wykorzystywane są podczas doprawiania mięsa. Możecie korzystać z różnych ziół, mieszać je ze sobą i bawić się smakami. Nie zapominajcie oczywiście o soli i pieprzu. Zrezygnujcie raczej z papryki, która – ze względu na zawartość cukru – szybko się przypala. Może zatem sprawić, że smak boczku będzie bardziej dymny, niż byśmy tego chcieli.
Jak marynować boczek do pieczenia?
Przed pieczeniem, koniecznie zadbajcie o to, by boczek był dobrze zamarynowany. Co to oznacza? Przede wszystkim zrezygnujcie z przygotowywania marynaty na bazie oleju czy też oliwy – sam boczek posiada sporo tłuszczu i nie ma konieczności dodatkowego zmiękczania go za pomocą oleju. Jednak nie możecie zrezygnować z nacierania przyprawami!
Zacznijcie od nacięcia boczku – zróbcie pionowe nacięcia, które przebiją się przez skórę, jednak nie dostaną się do głębszych warstw mięsa. Pokrójcie czosnek i zacznijcie nacierać nim boczek z każdej strony. To samo zróbcie, korzystając z innych przypraw, takich jak majeranek, pieprz czy sól. Niektórzy dodają do boczku również pokruszone liście laurowe, co z całą pewnością może się sprawdzić. Dzięki temu mięso podczas pieczenia nabierze lekkiej goryczki.
Tak przyprawiony boczek należy odłożyć do lodówki – najlepiej zawińcie go w folię lub włóżcie do rękawa, w którym będzie pieczony czy też naczynia żaroodpornego. Boczek powinien spędzić w przyprawach minimum trzy godziny, jednak najlepiej będzie smakować, gdy dacie mu całą noc na to, by wchłonął całą tę dobroć. Wiecie już, jak marynować boczek do pieczenia. Teraz czas zająć się samym pieczeniem. Co zrobić, by boczek wyszedł miękki, soczysty i rozpadający się w ustach?
Jak upiec soczysty boczek w piekarniku?
Właściwie większość zadań, które przed wami stały, macie za sobą. Boczek został wybrany i przyprawiony kilka godzin temu – jest już gotowy, by włożyć go do piekarnika. Istnieje kilka sposobów na to, by zrobić idealny pieczony boczek.
Jak upiec soczysty boczek w piekarniku, korzystając z rękawa do pieczenia? To najprostszy sposób, gdyż rękaw chroni mięso przed zbyt mocnym przypaleniem, jednocześnie zbierając wokół niego wilgoć i pozwalając na swobodne wytapianie się tłuszczu, w którym boczek się kąpie. Wystarczy, że przyprawione mięso włożycie do rękawa, a następnie położycie na górę naczynia żaroodpornego. Teraz nagrzejcie piekarnik do 200 stopni – najlepiej korzystając z programu góra-dół. Dzięki temu mięso będzie przypiekać się równomiernie.
Boczek potrzebuje wysokiej temperatury, by mięso się upiekło, a cały tłuszcz wytopił. Dlatego nie róbcie tego w niższej temperaturze. Boczek musi piec się przez przynajmniej godzinę. Wszystko zależy jednak od wagi mięsa. Istnieje zasada, która mówi, że na jeden kilogram boczku przypada godzina pieczenia. Z całą pewnością jednak zobaczycie, że boczek jest już gotowy. Na około 15 minut przed zakończeniem pieczenia, rozedrzyjcie rękaw i pozwólcie mięsu się przypiec. Dzięki temu skórka będzie chrupiąca. Oczywiście boczek możecie upiec w naczyniu żaroodpornym bez rękawa. To jednak wymaga lepszego wyczucia. Dodatkowo musicie wlać do naczynia około ¼ szklanki, by zapobiec spaleniu się mięsa. Boczek trzeba doglądać i w razie potrzeby podlewać go wodą.
Tak przygotowany boczek to prawdziwe niebo w gębie. Możecie zajadać go razem z chlebem bądź poczekać, aż ostygnie, by pokroić go i położyć na półmisku przed gośćmi.
2. Boczek pieczony
Zobacz przepisJak zrobić domowy boczek pieczony? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Domowy boczek pieczony
Zobacz przepisDomowy boczek pieczony / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Pieczony boczek do kanapek
Zobacz przepisPieczony boczek do kanapek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Boczek pieczony do chleba
Zobacz przepisBoczek pieczony do chleba / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Rolowany boczek pieczony
Zobacz przepisRolowany boczek pieczony / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Boczek domowy pieczony
Zobacz przepisBoczek domowy pieczony / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Boczek pieczony w rękawie
Zobacz przepisBoczek pieczony w rękawie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Boczek pieczony w maśle
Zobacz przepisBoczek pieczony w maśle / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Boczek pieczony w ziołach
Zobacz przepisBoczek pieczony w ziołach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Pieczony boczek rolowany według babcinego przepisu
Zobacz przepisPieczony boczek rolowany / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Wojna Rosja-Ukraina. Śledź relację na żywo »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Muffiny piernikowe. Wilgotne i pyszne wypieki »
Ich spożycie może skończyć się zatruciem lub śmiercią! Niebezpieczne dawki »