Dania jednogarnkowe

11 pomysłów na kartoflankę. Jak zrobić pyszną zupę ziemniaczaną?

Ziemniaki zajmują ważne miejsce w polskiej kuchni. Mogą być podstawą wielu tradycyjnych dań lub stanowić pyszny dodatek do obiadu. Jeśli jesteś miłośnikiem tych warzyw, to zapewne próbowałeś też kartoflanki. Jak zrobić zupę ziemniaczaną? Pokażemy ci kilka sprawdzonych przepisów.

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Jak zrobić kartoflankę?

- Co dodać do kartoflanki?

- Jak zrobić zupę ziemniaczaną? (przepisy)

 

Kartoflanka to jedna z ulubionych zup Polaków. Świetnie rozgrzewa i jest cennym źródłem witamin oraz składników odżywczych. Wszystko za sprawą głównego składnika, czyli oczywiście ziemniaka. Jak zrobić kartoflankę? Z jakimi dodatkami najlepiej smakuje? Jak robiły ją nasze babcie? Wszystkiego dowiesz się, czytając nasz artykuł.

 

Sprawdź także: Co zrobić z ugotowanymi ziemniakami na drugi dzień?

Z czego zrobić kartoflankę?

Nie ulega wątpliwości, że najlepsze kartoflanki zdecydowanie robiły nasze babcie. Choć to dość prosta zupa, to jej smak zachwyca i kojarzy się z pysznymi, tradycyjnymi daniami polskimi. Do przygotowania zupy z ziemniaków potrzebujesz oczywiście ziemniaków, ale też warzyw. Zaopatrz się w marchew i pietruszkę, selera i cebulę. Jeśli chcesz przyrządzić zupę w wersji wegetariańskiej, dodaj łyżeczkę masła. Natomiast możesz też dołożyć boczek lub kiełbasę do smaku.

Jaki jest babciny przepis na kartoflankę? Przygotuj pół kilograma wędzonych kości i włóż je do garnka. Obierz po trzy marchewki i pietruszki, a następnie pokrój je w talarki i wrzuć do naczynia. Zalej bulionem warzywnym tak, aby jarzyny i kości były przykryte. Gotuj na średnim ogniu do miękkości składników.

Obierz kilogram ziemniaków, pokrój je w kostkę i ugotuj. Gdy będą gotowe, połowę utrzyj na purée i dodaj do kości i warzyw. Wymieszaj dokładnie całość. Przygotuj odrobinę mąki i śmietany, aby zabielić zupę. Połącz te składniki (nie mogą mieć grudek) i małymi porcjami dodawaj do wywaru.
Cebulę poszatkuj i podsmaż na patelni. Przełóż do garnka i pomieszaj. Resztę ugotowanych, pokrojonych w kostkę ziemniaków wrzuć do zupy. Smacznego!

Co dodać do zupy ziemniaczanej?

Choć tradycyjny przepis na kartoflankę jest obłędny, to warto też czasem wprowadzać urozmaicenie do kuchni. Tym bardziej, jeśli można przemycić w zupie więcej pysznych smaków, cennych składników odżywczych lub po prostu wykorzystać resztki z poprzedniego obiadu. To przecież świetny patent na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z dnia poprzedniego.

Jeśli chcesz zaskoczyć bliskich bogatszym smakiem, dodaj do kartoflanki zarówno wędzony boczek, jak i kiełbasę. Możesz też skusić się na mięso drobiowe. Z warzywnych dodatków warto postawić na pora, fasolę, kiszoną kapustę, marchew, paprykę, a nawet szpinak. Wszystkie będą świetnie pasować do zupy ziemniaczanej i przy okazji dostarczać organizmowi znacznie więcej wartościowych mikroelementów.

Do najciekawszych dodatków do kartoflanki zdecydowanie należą grzyby czy suszone śliwki. Nadają jeszcze więcej aromatu i oryginalności zupie.

 

Sprawdź też: Ziemniaki z piekarnika, czyli aromatyczny dodatek do obiadu

Jak zrobić kartoflankę?

Użytkownicy naszego portalu doskonale wiedzą, jak zrobić zupę ziemniaczaną. W Smakerze znajdziesz naprawdę wiele przepisów na kartoflankę. Można ją przygotować z aromatycznym boczkiem albo w wersji wegetariańskiej - z pysznymi warzywami.

Choć receptury się od siebie różnią, to jednego jesteśmy pewni - każda z poniższych propozycji na pewno ci zasmakuje. Sprawdź 11 pomysłów na pyszną zupę ziemniaczaną i podziel się w komentarzu, który przepis najbardziej przyciągnął twoją uwagę.

 

1. Zupa ziemniaczana z zacierkami z sokiem z kiszonych ogórków

Zupa ziemniaczana z zacierkami z sokiem z kiszonych ogórków

Zupa ziemniaczana z zacierkami z sokiem z kiszonych ogórków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Zupa ziemniaczana

Zupa ziemniaczana

Zupa ziemniaczana przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Kartoflanka na mleku

Kartoflanka na mleku

Kartoflanka na mleku przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Ziemniaczana zupa krem

Ziemniaczana zupa krem

Jak zrobić ziemniaczaną zupę krem? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Berlińska zupa ziemniaczana

Berlińska zupa ziemniaczana

Berlińska zupa ziemniaczana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Morawska zupa ziemniaczana

Morawska zupa ziemniaczana

Morawska zupa ziemniaczana przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Chłopska kartoflanka

Chłopska kartoflanka

Chłopska kartoflanka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Włoska kartoflanka

Włoska kartoflanka

Jak zrobić kartoflankę? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Śliwkowa kartoflanka

Śliwkowa kartoflanka

Śliwkowa kartoflanka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Kartoflanka z szynką

Kartoflanka z szynką

Kartoflanka z szynką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

11. Zupa porowo-ziemniaczana

Zupa porowo-ziemniaczana

Zupa porowo-ziemniaczana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz także:

Do czego wykorzystać ser feta? »

Jak się pozbyć ości z gardła? Tego błędu nigdy nie popełniaj! »

Kupujesz pomidory w puszcze? To błąd »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Lody limonkowe

Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...

Odsłon: 146

15 min
6
30 min
73
15 min
26
Sałatki Surówka z kapusty pekińskiej

Prosta surówka do obiadu ze świeżych warzyw polanych olejem i sokiem z cytryny.

Odsłon: 528

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Jak wybrać sprzęt AGD do nowoczesnej kuchni?

Wraz z postępem technologicznym w naszych domach coraz częściej pojawiają się inteligentne urządzenia, które znacząco ułatwiają przyrządzanie pełno...

0
Informacje Miąższ tych grzybów ma mnóstwo witaminy D i białka. Co najlepiej zrobić z kozaków?

Miąższ kozaków to prawdziwa skarbnica białka, co czyni je idealnym wyborem dla osób szukających zdrowych i sycących składników w swojej diecie. Te...

1
Ewa gotuje Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulina...

7